Youtube skal fjerne vold og rasisme

Terror-invitter og massevoldtekter har fått Google til å skjerpe reglene.

SKAL VEKK: Oppfordring til vold og terror skal fjernes på YouTube, lover Google.

SKAL VEKK: Oppfordring til vold og terror skal fjernes på YouTube, lover Google.

Publisert Oppdatert

Etter omfattende kritikk i USA og Storbritannia, har YouTube nå strammet opp reglene for hva brukerne kan legge ut av videosnutter. Et nytt tillegg i reglene skal sørge for at det ikke blir lagt ut videoer som "direkte oppfordrer til vold", skriver Youtube-ledelsen i sin blogg.

"Vi innser at det ikke alltid er opplagt hvor vi skal trekke linjene for hva det er akseptabelt å laste opp" skriver YouTube i bloggen.

To av de nye reglene er direkte rettet mot vold.

"Spekulativ vold er ikke tillatt. Hvis din video viser noen som blir skadet, angrepet eller ydmyket, skal du ikke legge den ut"

Uenige

Også injurierende påstander skal man være forsiktig med:

"Vi oppfordrer til ytringsfrihet og vil forsvare enhvers rett til å uyttykke upopulære standpunkter" Men: "Vi tillater ikke hatefulle ytringer (ytringer som angriper eller sverter en gruppe basert på etnisitet, religion, funksjonshemming, kjønn, alder, krigsveteranstatus eller seksuell legning/kjønnsidentitet".

I Storbritannia har YouTube vært kalt innpå teppet av en bred komité som skulle se på muligheten for å regulere skadelig innhold på nettet, og blitt kritisert for å ikke forebygge mot slikt innhold, skriver The Guardian. Den britiske komiteen trakk fram en video av en massevoldtekt som var blitt vist 600 ganger, som ble fjernet først eter flere brukervarsler.

Hatefullt

I USA har blant andre den kjente senatoren Joseph Lieberman gjentatte ganger kritisert Youtube for å tillate at videoer som oppfordrer til terrorangrepo har sluppet gjennom og blitt lagt ut.

Endel av videoene, blant annet med tilknytning til Al-Quaida, ble fjernet i vår, men langt fra alle videoene Lieberman ville ha bort. Det er også viktig å ivareta retten til å fremme upopulære standpunkter, påpeker Youtube overfor Washington Post.

Et par søk på Youtube-siden viser at det er mye innhold som bør sjekkes, dersom de nye reglene skal være troverdige.

Et interessant spørsmål er om Youtube også vil gjøre noe med kommentarene til videoene. En liten sjekk viser at det i kommentarfeltene til litt kontroversielle videoer vrimler av mildt sagt hatefulle og fordomsfulle ytringer langt forbi den grensa Youtube nå trekker for selve videoinnholdet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning