Slik finner du livsviktig GPS-informasjon redningsselskapene trenger

Slik redder du livet – med mobilen

Slik finner du din nøyaktige posisjon. Livsviktig informasjon når du trenger øyeblikkelig hjelp eller redning.

LIVREDDENDE: Nøyaktig GPS-informasjon kan være livreddende når det står om sekunder og minutter. Svært mange fritidsboliger i Norge mangler adresse.
LIVREDDENDE: Nøyaktig GPS-informasjon kan være livreddende når det står om sekunder og minutter. Svært mange fritidsboliger i Norge mangler adresse. Foto: Norsk Luftambulanse
Sist oppdatert

Nødapper

iNød-7 kroner

Snarvei til nødnummer, brann, politi og ambulanse. Din posisjon oppgis i lengde- og breddegrader og appen kan vise din egen posisjon på et kart. Fra kartet kan du også sende en SMS med informasjon om din posisjon og at du trenger hjelp. Appen har også nummer til berging, som NAF, Falc og Viking. Finnes kun for iOS.

Hjelp 113-GPS Norsk Luftambulanse-Gratis

Enkel og gratis app som viser din posisjon med link til kart. Appen har også en ringeknapp til 113 som ringer til nødsentralen uten at posisjonen din forsvinner fra skjermen. Dette gjør det enkelt å lese opp posisjonen din.

Finnes for iOS og Android.

NAF, Falck og Viking - Gratis

Alle bergingsselskapene har sine egne apper. Falck sin app finnes kun for iOS, mens de andre finnes også for Android. Vi har ikke sjekket tilgjengeligheten for Windows Phone 8.

GPS-navigatører

De fleste GPS-navigatører kan brukes for å få opp et kart med din posisjon. Enkelte apper har også en Hjelp-funksjon som du kan bruke om du trenger å vite din nøyaktige posisjon. Sjekk din GPS-app om den har en slik funksjon og hvor du finner den.

Har du gått deg vill på fjellet, strander på et skjær eller trenger du akutt bistand fra brann, politi eller helsepersonell kan nøyaktig stedsinformasjon redde livet ditt.

- Det finnes 540.000 personer er uten en nøyaktig adresse i Norge og det finnes over 400.000 fritidsboliger, der mange av disse mangler adresse. For oss er det til stor hjelp å få en nøyaktig posisjon fremfor en beskrivelse som «den brune hytta med torvtak», sier kommunikasjonssjef Siv Tonje Solfjeld i Norsk Luftambulanse.

Hun sier de finner fram i dag også, men for enkelte typer sykdom og ulykker, så teller hvert minutt og hvert sekund og med en nøyaktig posisjon mister man ikke livsviktig tid.

Bruk en app

Den enkleste måten å finne sin nøyaktige posisjon på er å bruke en app til din smartmobil (se sidesak).

Det finnes mange ulike «nød-apper», men felles for disse appene er at de viser posisjonen din på en måte som gjør at AMK-sentralen (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) kan finne deg.

Fra medievakten hos Oslo universitetssykehus HF får vi opplyst at AMK sentralen for Oslo og Akershus kan ta imot GPS-informasjon i følgende formater:

  • UTM (eks. 32 Ø 580349 N 6656640)
  • Grader/Min/Sekund (DD°MM¿SS.S)
  • Grader/Desimalminutt (DD°MM.MMM)
  • Desimalgrader (DD.DDDDDD°)

Til daglig virker bruker luftambulansetjenesten Grader/Desimalminutt.

Ringer du en AMK-sentral fra en fasttelefon, vil de som regel vite hvor du ringer fra. Men ringer du fra en mobiltelefon eller en IP-telefon, så må du selv opplyse om hvor du befinner deg.

Andre AMK-sentraler kan ha andre krav til hvilken GPS-informasjon de kan motta.

Har du ikke en smartmobil, kan du likevel bli reddet av mobiltelefonene. Aktører som NAF og Viking, som blant annet driver med bilberging, kan lokalisere deg ved å spore mobiltelefonen. I en aktuell situasjon vil du bli spurt om du aksepterer sporing og du vil så bli sporte ved hjelp av GPS-basestasjonene mobilen din er koblet mot.

Lag nødplakat

Men det er kanskje først når du trenger øyeblikkelig hjelp på fjellet, hytta, på eller ved sjøen at en nøyaktig posisjon virkelig er påkrevd.

Spesielt om du er i et område der du selv ikke er lokalkjent.

Er du hytteeier eller bor i et område uten nøyaktig gateadresse, kan en nødplakat være et smart tiltak. Spesielt om du ofte leier eller låner ut hytta, kan en nødplakat hengt opp på et sentralt sted være med på å spare tid og kanskje redde liv. Nødplakaten bør inneholde aktuelle nødnummer og adresseinformasjon inkludert GPS-koordinater.

NØDPLAKAT: En nødplakat med nødvendig GPS-informasjon kan være nyttig når man trenger øyeblikkelig hjelp.
NØDPLAKAT: En nødplakat med nødvendig GPS-informasjon kan være nyttig når man trenger øyeblikkelig hjelp. Foto: Espen Braata, Norsk Luftambulanse

Norsk Luftambulanse har en egen tjeneste på sine nettsider der medlemmene får tilgang til å lage en nødplakat, men du kan også bruke denne tjenesten fra Kartverket.

Veihjelp – Slik blir du funnet

NAF, Falck og Viking driver alle med veihjelp og alle har egne apper som kan være nyttige når uhellet er ute.

Viking

- Vi kan ta imot GPS-informasjon og plotte det inn i våre kartsystemer. Dette er noe som kommer mer og mer, sier adm. direktør i Viking, Hans Petter Semmelmann. Han forklarer også at de har mulighet for spore innringerens mobil om vedkommende ikke har en smarttelefon. Denne typen sporing bruker informasjon om hvor GSM-senderne befinner seg og krever at innringeren gir aksept for denne typen sporing.

- Selv uten GPS-informasjon kan vi på denne måten fastslå ganske nøyaktig hvor innringeren befinner seg, sier Semmelmann.

Han forteller også at det er Viking som drifter tjenesten «Volvo on Call», som er Volvos tjeneste for øyeblikkelig hjelp, sporing ved tyveri og fjernopplåsing om du har låst deg ute av din egen bil. Tjenesten er operativ 24 timer i døgnet hele året og gjelder store deler av Europa.

Også Viking har sin egen app som du finner i App Store og Google Play.

NAF

Hos NAF kan du oppgi GPS-posisjonen når du ringer deres alarmsentral (08505) og NAF vil videre til bergingsfirmaet som får oppdraget. NAF har en egen app for iPhone og Android.

Falck

Også Falck har en egen veihjelpsapp som sender din posisjon til vaktsentralen. GPS-informasjon kan også oppgis over telefon.

- Vi har også muligheter for å posisjonere via mobilnummeret dersom kunden aksepterer dette, sier Irene Røsholt hos Falck.

Appen til Falck finnes kun for iOS i Apple App Store.

Ikke SMS støtte

I Sverige, Island, Danmark og Sverige kan man sende SMS til nødsentralene. Det er oss bekjent fortsatt ikke mulig i Norge, til tross for at det har vært et ønske fra mange. Spesielt har Norges Døveforbund jobbet for dette og for de cirka 700.000 hørselshemmede i Norge.

- Dette er en sak Norges Døveforbund har jobbet med i mange år! Vi er skuffet over at det ikke ble noen løsning i 2012 - slik vi hadde håpet på. Slik situasjonen er i dag har ikke døve og hørselshemmede mulighet til å kontakte nødetatene direkte. Derfor vårt krav om å kunne sende SMS direkte til AMK-sentralene. Gitt nødmeldetjenestens betydning for sikkerhet, liv og helse er det helt avgjørende at alle sikres tilgang til denne tjenesten, og for døve og hørselshemmede er SMS eneste mulighet. Men det er ikke bare snakk om egen sikkerhet, for hvis en døv person er den første på et ulykkessted, kan det ramme liv og helse også for andre personer, sier interessepolitisk rådgiver i Norges Døveforbund, Sissel Gjøen.

I noen tilfeller kan en SMS også nå fram der det ellers er dårlige mottaksforhold. Flere tjenester lar deg sende en «nød-sms» til et forhåndsbestemt nummer. Appen iNød (se faktaboksen) har en slik tjeneste. Denne trenger du ikke bare bruke når du er i nød, men har du en avtale med mottageren og du redigerer den utgående teksten kan tjenesten brukes for å holde en utvalgt person oppdatert med din posisjon. En grei tjeneste om du skal ut på en lengre tur i skog og fjell eller til sjøs.

Les også:

Test: Så bra er Philips topp-TV

Billig og bra nettbrett med Android

Trikset som gir deg raskere og sikrere internett

Velg riktige mobilabonnement - spar tusenlapper

Microsoft Surface i salg nå

GPS-NAVIGATØR: Mange GPS-navigatører har funksjoner for veihjelp. Her vil du ofte finne din posisjon oppgitt i et format du kan bruke også når du skulle trenge øyeblikkelig hjelp.
GPS-NAVIGATØR: Mange GPS-navigatører har funksjoner for veihjelp. Her vil du ofte finne din posisjon oppgitt i et format du kan bruke også når du skulle trenge øyeblikkelig hjelp. Foto: Skjermbilde fra CoPilot, HjemmePC

Denne saken ble første gang publisert 15/02 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også