En midlertidig feil i den britiske iTunes-butikken har sørget for en sensur du skal rimelig langt inn i bibelbelteland for å finne passende.

Her har for eksmepel låta "Hot" av Avril Lavigne blitt til "H*t", mens The Cheeky Girls' største hit nå heter Cheeky Song (Touch My B*m).

Ifølge en talsmann for Apple skyldes den noe masete sensuren en mindre databasefeil, som oppsto da innholdet i Itunes ble gjennomsøkt for støtende innhold.

Tipper Gore

Nå er det en velkjent tradisjon helt siden 1980-tallets Moral Majority-bevegelse at amerikanerne merker alt som inneholder referanser til sex, dop eller vold med "explicit lyrics".

Det fins knapt en hip hop-skive med respekt for seg selv som ikke bærer det "stigmatiserende" merke, etter at Tipper Gore, kona til senere presidentkandidat og fredsprisvinner Al Gore, ledet an i dette arbeidet på begynnelsen av 1990-tallet.

Derfor er sangtitler med såkalt støtende innhold regelmessig merket med advarsler som "explicit" eller "caution" også i itunes..

img

"Hot" sensur i engelsk itunes-butikk...

Nei til Johnny

Men denne gangen innrømmer Apple altså at sensurmerkingen har gått litt vel langt.

Her er noen av sangene som fikk merke det forsterkede barnefilteret:

Girls Aloud: Long H*t Summer

Nirvana: Smells Like T**n Spirit

Queen: K****r Queen

Katy Perry: H*t 'n' Cold-

Danny Kaye: I Though I Saw A P***y Cat -

Madonna: E*****a

BBC melder også at mens iTunes slipper gjennom ordet "gay", skal programmet ha plukket opp noen titler med ordet "lesbian" i seg.

Stort sett skal artistene ha fått beholde sine navn, men ikke avdøde J**y Cash. Derimot skal høyst levende The Pussycat Dolls ha overlevd sensurhøvelen.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!