TV på nettet

Her ser du gratis TV på nett

TV ser du gratis på Internett. Her er de beste tjenestene.

Denne TV-en lyser opp bakveggen ved hjelp av Philips Ambilight-teknologi, men bare på sidene og ikke hele veien rundt som på de litt mer avanserte modellene.
Denne TV-en lyser opp bakveggen ved hjelp av Philips Ambilight-teknologi, men bare på sidene og ikke hele veien rundt som på de litt mer avanserte modellene. Foto: Foto: Philips
Sist oppdatert
EPG: Zattoo byr også på en god elektronisk programguide.
EPG: Zattoo byr også på en god elektronisk programguide. Foto: Foto: Skjermbilde fra selskapets nettside

Zattoo

Zattoo er et lite og enkelt program som du må laste ned og installer, og som gir deg noen få kanaler. Du må registrere deg og lage en konto ved første gangs bruk, men det koster ikke noe å bruke programmet.

Utvalget av norske kanaler er magert. Du kan velge mellom NRK1 og NRK 2. Av de totalt 12 tilgjengelige kanalene på Zattoo, byr nok de fleste kanalene lite interessant innhold for folk flest.

Den engelske versjonen av Al Jazeera vil nok noen sette pris på, mens France 24 og The Poker Channel nok har et litt mindre publikum.

Les også: Dekoderen blir videokiosk

Uansett liker vi Zattoo godt. Brukervennligheten er god og kvaliteten på bildene er gode så lenge vi ikke kjører fullskjermsvisning. Gjør man det flyter bildet ut og blir kornete. Zattoo skriver på sine nettsider at de kontinuerlig jobber for å utvide tilbudet, men i løpet av et godt halvt år har det kunne kommet et par nye kanaler på Zattoo. Et pluss med Zattoo er at de har en god elektronisk programguide.

Du må regne med en liten reklameplakat foran hvert kanalbytte, men ellers så er Zattoo en ryddig og god tjeneste.

Er du på jakt etter et lite og nyttig program for å se NRK på PC-en, så test ut Zattoo.

Zattoo finnes også for Mac og Linux.

Link: www.zattoo.com

GOD: Zatto er liten og god og et program som er bra om du klarer deg med noen få kanaler.
GOD: Zatto er liten og god og et program som er bra om du klarer deg med noen få kanaler. Foto: Foto: Skjermbilde fra selskapets nettside

JLC's Internet TV

Må du betale lisens?

Har du ikke TV eller TV-kort i PC-en, trenger du ikke betale TV-lisens for å se på web-TV.

- I prinsippet trenger du ikke det. Det er tuneren (TV-mottageren) som avgjør om du skal betale lisens eller ei, sier markeds- og kommunikasjonssjef i NRK Sigurd Sandvin.

Han understreker likevel at han her snakker om streaminger som gjøres av selskaper som har en avtale med NRK.

- Så lenge selskapet har en avtale klarert gjennom Norwaco og opererer som et vanlig kabel-TV-selskap er dette fullt lovlig, sier Sandvin. Han sier at på samme måte som et kabelselskap henter signaler fra bakkenettet eller satellitt, gjør disse streamingtjenesten det samme.

Kan det bli aktuelt å kreve lisens for seere som kun bruker slike web-TV-tjenester?

I dag er det tuneren som avgjør om det du ser på er "TV". Selv om du ser på TV på nettet er det en sannhet med noen modifikasjoner. Kvaliteten på nett-TV er høyst varierende og med økt utbredelse av flatskjermer og ny teknologi baserer de fleste seg ikke på å se på TV via PC-en. Så lenge 98 prosent har TV er ikke dette noe stort problem, sier Sandvin.

Han viser til at andre land har justert regelverket sitt for nye måter å se TV på, for eksempel har de en regel som sier at har du et apparat som kan vise TV, så skal du betale lisens.

Sandvin tror nok reglene vil bli endret i Norge dersom andelen som ser NRK på "lisensfrie" måter skulle øke kraftig.

- Ser man TV i Norge skal man være med å betale for allmennkringkasteren, sier Sandvin.

Ønsker du å lese mer om lisensreglene kan du se på www.nrk.no/lisens.

Har du ikke nok TV-kanaler fra før, så får du det hvert fall med JLC's Internet TV. Her finner du alt fra stasjonen Mega TV i Puerto Rico til TV Usbekistan. Hvor mange av disse kanalene du virkelig trenger - ja, det er en annen sak.

Les også: Lukten av Korsika

Av norske kanaler er det NRK 1 og NRK 2 som er de mest interessante. I tillegg har de et stort utvalg av norske lokal-TV-stasjoner. TV2 Sonen er også tilgjengelig på JLC.

Kvaliteten på TV-sendingene fra JLC virker for å være god. NRK 1 ser for uss ut til å ha en noe høyere oppløsning enn hos Zattoo.

Men, JLC hakker noe i streamingen og var under våre forsøk litt mer ustabil enn Zattoo. Har man problem med hakking, sender JLC noen kanaler med ulik oppløsning, slik at man kan velge en litt mindre båndbreddekrevende overføring.

JLC markerer utilgjengelige kanaler med et rødt kryss. I tillegg listes eventuelle begrensninger i en kanal opp i kommentarfeltet. For eksempel virker Danmarks Radio DR1 bare for brukere med danske IP-adresser.

For alle som har lyst til å "oppdage" verden kan Zattoo anbefales. Her finner du alt mulig. Har du en "sær" interesse, så finner du for eksempel fiske-TV, reise-TV og religiøse kanaler i alle språk

Lenke: www.jlc-software.com

Miro

NOK KANALER: JLC har rikelig med kanaler. Av de norske kanalene er det NRK1 og NRK2 som trolig er mest aktuelle for folk flest.
NOK KANALER: JLC har rikelig med kanaler. Av de norske kanalene er det NRK1 og NRK2 som trolig er mest aktuelle for folk flest. Foto: Foto: Skjermbilde fra selskapets nettside

Miro har valgt en litt annen tilnærming enn Zattoo og JLC. Innholdet på Miro er i bunn og grunn en samling "kanaler" som stort sett består av klipp, serier og annet innhold som i utgangspunktet er tilgjengelig på nettet. Til forskjell fra for eksempel YouTube, så lastes klippene i Miro ned til din PC, slik at du kan se dem uten å være koblet til nettet. Nedlastingen gjør også at du får et lokalt "bibliotek" med video- og filminnhold du lett kan se på eller dele med venner og kjente.

Brukervennligheten på Miro er god, men vi savner de "ekte" TV-kanalene, selv om vi fant mye godt kvalitetsinnhold innen både teknologi, natur og vitenskap og underholdning.

Link: www.getmiro.com

Les også: 100 nyttige gratisprogrammer

Joost

Bak Joost står to svensker som kanskje er mer kjente for å ha startet opp Skype og Kazaa. Disse flinke og etter hvert steinrike svenskene vil gi oss TV på en ny måte via nettet. Joost er etter vår oppfatning en godt organisert samling klipp. Joost er ikke helt ulikt YouTube, men forskjellen ligger i at på Joost finner du stort sett ikke innhold publisert av privatpersoner og kvaliteten er høyere. Det er store muligheter for at du finner konsertopptak av favorittartisten din, humorklipp fra kjente TV-serier eller andre ting du ønsker å se i "reprise".

MYE INNHOLD: Miro er en plattform for avspilling av både internt og eksternt videoinnhold.
MYE INNHOLD: Miro er en plattform for avspilling av både internt og eksternt videoinnhold. Foto: Foto: Skjermbilde fra selskapets nettside

I motsetning til de andre tjenesten forsøker Joost også å være et sosialt nettverk. Her kan du koble deg sammen med venner og kjente og finne ut hva de ser på. Vi fant noe norsk innhold på Joost, men ikke nok til at vi vil velge Joost fremfor NRKs egen web-TV.

HJEMME BEST: Det beste web-TV-innholdet finnes kanskje på TV-kanalen du ser mest på. NRK er i særklasse flinkest til å legge ut eget inhold, men også TV3, TV Norge og TV2 legger ut noe gratis innhold på nettet.
HJEMME BEST: Det beste web-TV-innholdet finnes kanskje på TV-kanalen du ser mest på. NRK er i særklasse flinkest til å legge ut eget inhold, men også TV3, TV Norge og TV2 legger ut noe gratis innhold på nettet. Foto: Foto: Skjermbilde fra selskapets nettside

Link: www.joost.com

NRK & TV 2

NRKs egen web-TV er noe av det beste som finnes av norsk TV-innhold på nettet. Her finner du over 50.000 programmer fra NRKs egne produksjoner. Du kan i tillegg se på NRKs egne sendinger direkte. Her synes vi imidlertid Zattoo og JLC fungerer bedre siden NRK tvinger deg til å starte hvert nytt program manuelt.

TV 2 beskytter sitt innhold godt, men selv om det ikke er gratis nevner vi at du får alt TV2 sender på www.tv2sumo.no. Noe av innholdet er gratis, men for å få full tilgang kan du velge mellom alt fra ukekort til 35 kroner eller årskort til 895 kroner.

JUKEBOX: Mange av gratis-TV-tjenestene på nettet fungerer mer som videojukebokser, der du kan finne frem gamle musikkopptak og -videoer av for eksempel James Brown.
JUKEBOX: Mange av gratis-TV-tjenestene på nettet fungerer mer som videojukebokser, der du kan finne frem gamle musikkopptak og -videoer av for eksempel James Brown. Foto: Foto: Skjermbilde fra selskapets nettside

Link: www.nrk.no & www.tv2sumo.no

Andre alternativer

Søker du på "gratis TV" på Google får du tusenvis av treff. Det kan være vanskelige å orientere seg om hva som er bra. I tillegg til "kanalene" vi har nevnt over kan du sjekke innom wwitv.com. Her finnes det også hundrevis av kanaler fra alle mulige land, ikke helt ulikt JLC.

En annen mulighet er www.channelchooser.com . Denne er ganske ryddig og er inndelt i tema, ikke kanaler. Her velger du "nyheter" og så velger du kanal etterpå. Channelchooser har et ganske godt utvalg av kanaler. Absolutt verdt et forsøk.

Beelinetv.com er en enkel linksamling med TV-kanaler som vises i Windows Media Player. Det er en løsning som fungerer godt. Går du til Fil->Åpne URL-adresse vil du se hvor TV-strømmen kommer ifra og du kan kopiere ut denne og lagre den til senere bruk.

Flere saker på: Klikk Teknologi

TUSEN KANALER: Det finnes en del internettjenester som tilbur _tusen_ kanaler. Ikke alle er like severdige.
TUSEN KANALER: Det finnes en del internettjenester som tilbur _tusen_ kanaler. Ikke alle er like severdige. Foto: Foto: Skjermbilde fra selskapets nettside

Har du noen gode nettbaserte TV-tjenester du bruker? Tips andre lesere i vårt forum.

Denne saken ble første gang publisert 18/11 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også