Test av gratis antivirus-programmer

Her er de beste gratis antivirusprogrammene

Et godt antivirusprogram er en billig forsikring mot uønskede PC-problemer. Her er de beste gratis virusjegerne.

BESTE ANTIVIRUSPROGRAM: Hvilket gratis antivirusprogram er best? Vi har testet seks gratisprogrammer og ett som koster penger.
BESTE ANTIVIRUSPROGRAM: Hvilket gratis antivirusprogram er best? Vi har testet seks gratisprogrammer og ett som koster penger. Foto: Nevarpp/iStockphoto
Sist oppdatert

Det er lett å la seg lure på nett og potensielt utsette PC-en sin for skadelig programvare. For eksempel er det fort gjort å klikke på en svindelmail eller at uønsket programvare blir installert via nett- eller Facebook-sider – uten at du er klar over det. I beste fall kan det være plagsomt. I verste fall blir du utsatt for identitetstyveri eller at noen kidnapper filene på harddisken din og krever deg for løsepenger.

Omfanget av ulike typer skadelige programmer er nå større enn noen sinne, melder nettstedet cnet.com.

Hvem trenger antivirus?

Et godt antivirusprogram er derfor fortsatt aktuelt, selv om man i Windows 8.1 strengt tatt skal klare seg med den innebygde sikkerheten.

For deg med Windows 7, Windows Vista eller Windows XP er det fortsatt påkrevd med en god antivirusløsning.

Selv om du har Windows 8.1, så kan det være flere grunner til å satse på en egen sikkerhetspakke med antivirus og andre funksjoner som kan forsvare deg med andre uønskede programmer.

Hvilket antivirusprogram er best?

Et godt antivirusprogram er derfor fortsatt svært aktuelt, men hvem bør du satse på?

Vi har testet følgende antivirus på en Windows-PC: Avast, AVG, Avira, Bitdefender, herdProtect, Microsoft Security Essentials, og Norton Security.

For ordens skyld, vi bruker ordet «virus» som en generell betegnelse på skadelige programmer, selv om dette ordet egentlig betyr en spesifikk type skadelige programmer, som kopierer seg selv. Grunnen til at vi bruker ordet på denne måten, er for å kunne forenkle beskrivelsen av testen.

Slik har vi testet anitivirusprogrammer

Vi bruker Windows 7 og programvaren Microsoft Virtual PC 2007 for å teste antivirus virtuelt.

Slik har vi testet antivirus:

  1. Windows 7 installeres som en virtuell maskin (VM).
  2. VM infiseres - vi surfer på potensielt farlige nettsteder, og installerer skadelige programmer.
  3. Infisert VM kopieres.
  4. Et antivirus installeres og kjøres på VM, og vi registrerer virus som blir oppdaget.
  5. Infisert VM nullstilles fra kopien, og vi gjentar trinn 4 (samme for samtlige antivirus).
  6. Grensesnittet gjennomgås for å registrere hvor brukervennlig det er.

Vår virtuelle-maskin ble såpass kraftig infisert at nettleseren Internet Explorer slutter å virke. Vi måtte til slutt installere en annen nettleser (Firefox), for å fortsette testen.

En av problemstillingene i en slik test er at de ulike antivirusprogrammene bruker forskjellige navn på de ulike virusene. Dette blir løst delvis ved at herdProtect oppgir navn som de forskjellige antivirusprogrammene bruker, og dette hjelper med å dokumentere resultatene av testen.

Todelt test

Selve testen er todelt: På den ene siden tester vi effektiviteten mot virus, det vil si hvor mange virus som blir oppdaget. På den andre siden ser vi om programmet er enkelt å bruke.

Vi mener at et antivirusprogram bør kjøre helt stille i bakgrunnen, uten for mange sprettoppvinduer og andre forstyrrelser. Unntaket er selvsagt at vi ønsker å bli varslet om virus eller andre typer uønsket programvare eller trusler oppdages.

Denne saken ble første gang publisert 15/02 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også