Prognose Melodi Grand Prix - Eurosong 2009

- Alexander Rybak vinner med 362 poeng

Basert på søketrender fra deltakerlandene i Eurosong, spår Google at Norge drar seieren hjem i år.

Publisert Oppdatert
MORO i MOSKVA: Google har regnet ut at Aleksander Rybak vinner Eurovision Song Contest 2009. Her er hovedpersonen avbildet etter semifinalen, sammen med NRKs Per Sundnes.

MORO i MOSKVA: Google har regnet ut at Aleksander Rybak vinner Eurovision Song Contest 2009. Her er hovedpersonen avbildet etter semifinalen, sammen med NRKs Per Sundnes. Foto: FOTO: Stella Pictures/NRK

Nettbrukere i Europa har kastet seg over den norske deltakeren, og søker massivt etter Norges store håp i Eurosong-finalen i Moskva.

På grunnlag av hva nettbrukerne i Europa søker etter, har Google laget et prognoseverktøy som viser at Alexander Rybak kommer til å vinne i år. Prognosen oppdateres daglig.

Unik prognose

Google har laget prognosen slik at søk fra norske datamaskiner ikke teller med i resultatet. Det gjelder også de andre deltakerlandene.

For eksempel, svenskenes plassering på listen er basert på søk i Google fra alle deltakerlandene unntatt søk fra svenske nettbrukere med datamaskinadresser i Sverige.

På den måten mener Google at de kan gi en pekepinn på utfallet av melodikonkurransen som arrangeres for 54. gang.

Google beregner, ut fra antallet søk, poengsummen deltakeren ville fått hvis avstemningen ble holdt i dag. Noen land har en profesjonell jury, og Google skriver på prognosesiden at de ikke kan forutsi disse landenes resultat med samme presisjon som for de land der det er folket som stemmer.

Prognose fra Google akkurat nå:

Her finner du hele prognoseverktøyet (Google)

Twitter:

- Dette er kult

NRKs teknologirådgiver og redaktør i NRKBeta (ekstern lenke), Øyvind Solstad, synes denne typen bruk av informasjon er veldig interessant.

- Det viser hva folk søker etter, og siden tallene tar høyde for at landene ikke kan søke på seg selv for å påvirke resultatet, er det veldig kult, synes Solstad.

Han mener denne typen bruk av informasjon kan ha stor nytteverdi.

- I USA er det et telefonselskap som får hente informasjon fra abonnentenes mobiler. På den måten kan de lage oversikter over hvor det er kø på motorveiene basert på hvor fort telefonene flytter seg fra mast til mast, sier Solstad til Klikk.no.

Google har tidligere laget et interaktivt kart over influensautviklingen i USA.

Troverdig, men ingen fasit

- Dette er troverdig. Det er en avansert form for meningsmåling, hvor brukerne ikke er påvirket av hverandre. Tallene er basert på store mengder søk, så datagrunnlaget er godt og gir et godt bilde av interessen for Eurosong og Alexander Rybak i Europa, sier nettlærer Tord Nedrelid ved Institutt for journalistikk til Klikk.no.

Nedrelid minner om at det ikke er alle som er på nett, og at denne prognosen ikke tar høyde for de som kommer til å stemme, men som ikke har søkt i Google og blitt en del av prognosetallene.

- Vi kan ikke si hvem som vinner. Det er ganske tett blant topp tre. Det sier endel om interessen, men om Alexander Rybak vinner kan man ikke se ut fra dette, sier Nedrelid.

3 millioner visninger på Youtube

Videoene av Alexander Rybaks «Fairytale», som er lagt ut på videonettstedet Youtube, hadde til i går blitt vist over 3 millioner ganger. Til sammenligning har det svenske bidraget blitt vist rundt 700.000 ganger.

Tvang Twitter i kne

Under semifinalen torsdag gikk det i ball for hurtiblogg-tjenesten Twitter. Systemet brøt rett og slett sammen, meldte Aftenposten (ekstern lenke). Temaet «Norway» havnet opp på sjetteplass over populære emner akkurat i øyeblikket, skriver NRK (ekstern lenke).

Sannstemte nettbrukere

Nettstedet esctoday.com (ekstern lenke), som er en fanside for Eurosong, har foretatt avstemninger blant nettbrukere foran de to semifinalene som er blitt holdt.

I den første avstemningen fikk brukerne helt rett om hvilke ti land som ville gå til finalen.

Til den andre semifinalen stemte brukerne av nettstedet rett på ni av ti finalister.

Foran finalen i Moskva på lørdag fortsetter avstemningen. Som registrert bruker kan du rangere finaleresultatet slik du tror det vil ende.

Gjenopplev magien fra 1995

Om du ikke husker hvordan det føles å vinne Eurosong kan du gjenoppleve hvordan føles, høres og ser ut når 12-erne raser inn som her i 1995. Den gangen var det også fiolin med i bildet, da Rolf Løvland gikk til topps for andre gang, med Nocturne og Secret Garden.

Det ble 17.mai, julaften og bursdag på en gang i hele Norge. Om Norge vinner Eurosong i år, er det fjorten år siden sist.

Les også:

Fikk drømmejobben på Twitter

Alle tror på Alexander

Alexander i dommerskandale

Hvilket land tror du vinner Eurosong? Del dine spådommer i kommentarfeltet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning