Noe stort på gang

Test av Nokia Lumia 920

Nokia og Microsoft kan ha noe stort på gang. Lumia 920 med Windows Phone 8 imponerer på noen områder, skuffer på andre.

KOMMER NÅ: Lumia 920 kommer i salg 29. november og får en pris på cirka 4.700 kroner.

KOMMER NÅ: Lumia 920 kommer i salg 29. november og får en pris på cirka 4.700 kroner.

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Design

+ Rask

+ Nyskapende

- Batterilevetid

- Noen småfeil i Windows Phone OS

- Ikke minnekort

- Tung

TEMA: Du kan endre temafargene på mobilen slik at de matcher mobilens farge.

TEMA: Du kan endre temafargene på mobilen slik at de matcher mobilens farge.

Lumia 920 fra Nokia med splitter nye Windows Phone 8 som operativsystem er den første i rekken av nye smartmobiler som skal hjelpe Nokia ut av hengemyren de har sittet fast i siden 2007. Og Lumia 920 er en veldig god start.

Designmessig ligner Lumia 920 på mye av det Nokia har gjort tidligere på Windows-plattformen, som Nokia Lumia 800. Det betyr en avrundet og fargerik mobil i et komposittmateriale (polycarbonat) og en skjerm med avrundet gorillaglass (som på Lumia 800). I tillegg har Nokia byttet ut detaljer rundt kameraet og knapper, som på Lumia 900 var i aluminium, med et keramisk materiale. I sum gjør dette Lumia til en stilig mobil og den er god å holde. Hele mobilen gir en følelse av å være myk og behagelig.

Høyttalere og lader har funnet plassen sin på undersiden, mens uttak for hodetelefoner og SIM-kort finner man på toppen. Venstre side er helt glatt, mens volum, av/på og kameraknapp er plassert på høyre side.

Valget av polycarbonat som materiale er ikke gjort helt ut av det blå. Materialet har to viktige egenskaper, for Nokia. Det ene er at det er et snilt materiale når det kommer til å slippe gjennom signaler til mobilens antenner. I tillegg så er det et materiale det er mulig å lage mobilkropper i knallfarger, slik Nokia har gjort.

Windows Phone 8 brukergrensesnittet fungerer bra, det er kjapt og stort sett intuitivt. Startskjermen er litt identitetsløs før man har fått lastet ned noen apper, synkronisert e-post og koblet seg til ulike sosiale medier. Da blir startskjermen levende og det skjer noe hele tiden. Med favorittappene festet til startskjermen Windows Phone 8 et effektivt brukergrensesnitt, men vi ser samtidig at samlingen med apper, funksjoner og innstillinger som dukker opp når du flipper startskjermen til venstre, kan bli uhorvelig lang. Startskjermen kan også bli uoversiktlig lang, om man ikke er litt strenge med seg selv og prioriterer kun de appene du faktisk bruker hyppigst.

Kjapp

Vi har ikke fått kjørt alle de ytelsestestene vi vanligvis bruker i våre mobiltester og de få svarene vi har fått er litt motstridende. For eksempel skårer Lumia 920 veldig bra på Sunspider-testen vår, mens den på Browsermark-testen ikke fikk spesielt gode resultater. I bruk er uansett Lumia 920 en svært responsiv mobil og den åpner apper, nettsider og funksjoner som kamera kjapt og effektivt. Vi opplever kun noe venting i forbindelse med datanedlasting og noe venting på noen nettsider. Den viste heller ikke alle nettsider riktig, som for eksempel dagbladet.no der vi som regel bare fikk lastet ned de første 3-4 sakene.

Vi opplevde lite trøbbel med Lumia 920 i testperioden, men helt uten barnesykdommer er nok ikke Windows Phone. En feilmelding av typen «Feilkode 123456x» gjorde at vi ikke fikk handlet i Windows Store. Løsningen fant vi etter noe leting og knyttet seg til manglende godkjenning av vilkårene - fra vår side. Løsningen ble å logge seg på Zune.net og oppdatere Microsoft kontoen vår der. En feilmelding av tilsvarende kaliber dukket også opp noen ganger under nedlasting av enkelte apper. I tillegg måtte vi slette Facebook-appen og reinstallere den før den ville fungerer normalt.

Spesifikasjoner: Nokia Lumia 920

OS: Windows Phone 8

Skjermstørrelse: 4,5 tommer

Skjermtype: Pure Motion HD+

Oppløsning: 1280 x 720

Prosessor: Snapdragon S4, dual core 1, 5 GHz

Lagringsplass: 32 GB

Internminne: 1 GB

Kamera: 8,7 MP

Frontkamera: 1,2 MP

Blits: LED-blits

Batteri: 2000 mAh

3G/4G: HSPA+ (3G)

Bluetooth: Ja, 3.0

Størrelse: 13,03 x 7,08 x 1,07 cm

Vekt: 180 gram

Det største ankepunktet vårt på Nokia Lumia 920 er batterilevetiden.

Til normal bruk ser det ut som den stort sett klarere et døgn pluss, men i batteritesten vår (kontinuerlig videoavspilling med skjermens lysstyrke på maks) klarte Lumia 920 kun 4 timer og 22 minutter. Testen ble kjørt to ganger for sikkerhets skyld. Det er lenge siden vi testet en mobil med så kort batterilevetid. Løsningen for den jevne forbruker er selvsagt å skru lysstyrken ned og slå på batterisparefunksjonen, men er en svakhet vi er spent på om forbrukerne vil få problemer med.

Godt kamera

Kameraer på mobiler har alltid vært blant Nokias sterkeste kort. Denne arven har Nokia absolutt videreført med Lumia 920. Utstyrt med en optisk bildestabilisator og et svært lyssterkt objektiv, tar Lumia 920 svært gode bilder. Det er spesielt under dårlige lysforhold kameraet på Lumia 920 kommer til sin rett. I dagslys tar Lumia 920 bilder på nivå med iPhone 5. Men under dårlige lysforhold, blir Nokia-bildene en god del bedre. Selv under svært dårlige lysforhold, får vi brukbare bilder fra Lumia 920.

Du kan se noen testbilder tatt med Nokia Lumia 920 her, her og her.

Trådløs lading

Lumia 920 er dem første mobilen som tilbyr trådløs lading - eller induksjonslading som det også kan kalles. Dette er samme teknikk produsentene av elektriske tannbørster har benyttet i en årrekke. Ladingen skjer når du legger mobilen på en ladeplate, som er koblet til strømnettet. Vi har testet både Nokias egen ladeplate og på den litt mer fancy varianten fra Fatboy. Ladingen fungerer og det er en enkel måte å sikre seg at man alltid har fulladet mobil. En ladeplate koster fra 430 kroner.

Nokia apper

Lumia 920 er full av Nokias egne apper, som Kart, Nokia Drive+, Nokia Musikk, Panorama (fotofunksjon), Smartfoto og Nokia Byblikk. Her er det kanskje GPS-navigasjonsappen Nokia Drive+ (beta) vi er blitt mest imponert over. Vi har ikke kjørt den normale testrunden vår med den ennå, men brukt den på tilfeldige turer - korte og lange. Førsteinntrykket av navigasjonsappen er svært godt. Appen navigerer oss presist til målet. Her har Nokia et lite fortrinn, selv om det også finnes gode gratisalternativer til både iOS og Android, som for eksempel Waze.

FARGERIK: Kroppen på Nokia Lumia 920 er i ett helstøpt stykke av polykarbonat, en plasttype som gjør det lett å lage fargerike mobiler.

FARGERIK: Kroppen på Nokia Lumia 920 er i ett helstøpt stykke av polykarbonat, en plasttype som gjør det lett å lage fargerike mobiler.

Utydelig

De vi ikke er så fornøyd med er hva man kobles til og ikke kobles til under den første oppstarten av Lumia 920 og Windows Phone 8. Her bruker Windows Phone 8 tydeligvis innstillinger som man alt har akseptert via andre Microsoft-tjenester og Microsoft-kontoen du har via tjenester som Hotmail, Live, Outlook, Xbox og så videre. Her savner vi en tydeliggjøring av hva man kobles opp mot, spesielt sosiale medier. '

Konklusjon

Med Lumia 920 har Nokia gjort noe riktig - for første gang siden iPhone ble lansert. Kombinasjonen av Windows Phone 8 og Nokias design og mobilkompetanse er en bra «kombo».

Sammen tilbyr de noe helt nytt, noe som kan være attraktivt for de som er lei iOS og Android.

TRÅDLØS LADING: Med Nokia Lumia 920 kan du lade mobilen trådløst om du legger den på en ladeplate. Her bruker en fancy variant fra Fatboy.

TRÅDLØS LADING: Med Nokia Lumia 920 kan du lade mobilen trådløst om du legger den på en ladeplate. Her bruker en fancy variant fra Fatboy. Foto: Lars Vidar Nordli, HjemmePC

Fortsatt mangler det noen sentrale apper på Windows Phone-plattformen, men disse kommer nok relativt raskt på plass. Hvorvidt Windows Phone 8 er god nok til at folk bytter plattform er vi mer usikre på. Trolig trenger Microsoft lenger tid på å overbevise forbrukerne (og bedriftene) om at samme plattform på mobil, nettbrett og PC har fordeler som ikke iOS og Android har. Disse eventuelle fordelene synes vi ennå ikke Microsoft har klart å fortelle oss hva er på en overbevisende måte. Men Nokia Lumia 920 og Windows Phone byr på noe helt nytt - og konkurrentene blir nødt til å innse at dette er en plattform som kommer til å bli en tøff konkurrent.

Nokia Lumia 920 kommer i salg 29. november og får en pris på cirka 4.700 kroner.

Les også:

iPad mini blir årets julegave

Har solgt 300.000 enheter av denne mobilhøyttaleren

Disse mobilene skal få deg til å glemme iPhone

Dette stopper tyvene

Spesifikasjoner

Produsent
Pris 4700

Konklusjon

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning