Nokia med navgiasjon innendørs

Nokia med navigering innendørs

Nokia tror mobilen blir den nye kjøpesenterguiden.

GUIDE: Nokia tror behovet for innendørs posisjonering og navigasjon - eller guiding - er stort. Bruk mobilen til å finne fram i kjøpesenteret, på flyplassen, på museet og så videre. Til neste år lanseres tjenesten i en testversjon.

GUIDE: Nokia tror behovet for innendørs posisjonering og navigasjon - eller guiding - er stort. Bruk mobilen til å finne fram i kjøpesenteret, på flyplassen, på museet og så videre. Til neste år lanseres tjenesten i en testversjon. Foto: FOTO: Nokia

Publisert Oppdatert

Har du gått deg bort på kjøpesenteret? Om noen år kan du bare plukke mobilen opp av lommen og be om å bli guidet tilbake til bilen. Dette er et av mange bruksområder Nokia ser for seg med sitt nye konsept for posisjonering og navigasjon innendørs.

Nokias forskere har tittet inn i fremtidskulen og delt med oss hva de tror kommer av nye mobile tjenester. Blant de trender og teknologier Nokia ser komme de neste 7-15 årene er innendørs navigasjon. I dag er GPS-navigasjon utbredt utendørs, men siden man her trenger fri sikt til satellittene, fungerer GPS-navigasjon ikke innendørs.

Selv om det er i en tidlig fase, har Nokia alt en fungerende prototype for innendørs posisjonering og navigasjon i drift.

Les også: Alt du vil vite om tur-GSP

Mye innendørs

Ifølge Nokia tilbringer vi så mye av 80-90 prosent av tiden vår innendørs. Hjemme trenger de færreste av oss navigasjon, men på store kjøpesentre, idrettsarenaer, flyplasser, togstasjoner, universitetsområder og andre store bygningskomplekser, kunne nok mange trenge litt navigasjonshjelp.

Prototype

Nokia har tatt fram en «prototype» der de ved hjelp av trådløse nettverk klarer å bestemme hvor du er. Vi snakker i første omgang om posisjonering. Så langt har Nokia rullet ut prosjektet i et 50-talls bygninger. Blant annet i et kjøpesenter i Helsinki. Forutsetningen er at systemet kjenner beliggenheten på de trådløse nettverkspunktene. Det er ingen direkte kommunikasjon mellom telefonen og det trådløse nettverket, men telefonen «lytter» etter trådløse signaler og vil kunne gjenkjenne hvilket nettverk det er, og dermed vite plasseringen.

Les også: Nå kommer trafikkvarsling på GPS

Unøyaktig

- Foreløpig er nøyaktigheten på et nivå som gjør at vi kan si at du er i bygning A i 3. etasje, sier Marion Hermersdorf til Klikk Teknologi. Hun forklarer også at de forsker på hvordan de ved hjelp et merke - en tag - som godt kan være en del av mobiltelefonen, kan oppnå nøyaktighet på inntil 1-2 meter.

Ifølge Hermersdorf planlegger Nokia å lansere en offentlig tilgjengelig betaversjon av tjenesten i løpet av 2009. De legger opp til at det er brukerne selv som skal bygge opp tjenesten ved å «tagge» bygninger innendørs. Merkingen av et hus eller et sted skal ikke ta lang tid, hevder Hermersdorf.

Les også: Test av Micro Go fotoboksvarsler

Mange utfordringer

Nokia innrømmer at det gjenstår mange utfordringer. Blant annet nøyaktige innendørskart. Det finnes et eget verktøy for huseiere hvor de får hjelp til å lage nøyaktige planskisser. Den vanlig forbruker vil kunne lage enkle skisser. I tillegg til tegninger, kan man også legge inn bilder. For eksempel kan man tagge butikker, toaletter, kaffeautomaten, kantinen, kafeen eller hva det nå skal være, slik at brukere kan se hvordan det ser ut og eventuelt bruke informasjonen til å kjenne seg igjen.

Finn venner

Tjenesten kan også brukes for å vite hvor venner og kjente befinner seg innendørs. Vil du finne igjen noen kan du bruke systemet for å følge etter vedkommende.

Hermersdorf understreker at det er brukerne selv som bestemmer om og hvor mye informasjon om din egen posisjon du ønsker å dele med andre.

Flere teknologisaker på Klikk Teknologi.

FINN FREM: Snart blir det kanskje mulig å navigere innendørs i store kjøpesentre, flyplasser og andre store bygningskomplekser. Nokia lanserer trolig en betaversjon av navigasjonstjenesten sin til neste år.

FINN FREM: Snart blir det kanskje mulig å navigere innendørs i store kjøpesentre, flyplasser og andre store bygningskomplekser. Nokia lanserer trolig en betaversjon av navigasjonstjenesten sin til neste år. Foto: FOTO: Hallvard Lunde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning