Sony Ericsson Xperia X1

Ingen iPhone-utfordrer

Xperia X1 er litt for mye datamaskin og litt for lite telefon. Dette er ingen iPhone-utfordrer.

KUNST: Xperia X1 er et flott stykke ingeniørkunst, men dessverre ser det også ut til at ingeniørene har fått bestemme for mye av brukergrensesnittet på telefonen.

KUNST: Xperia X1 er et flott stykke ingeniørkunst, men dessverre ser det også ut til at ingeniørene har fått bestemme for mye av brukergrensesnittet på telefonen.

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Suveren skjerm

+ Windows Mobile

+ Panelene - brukervennlige til en viss grad

- Telefonifunksjonen er for knotete

- Begrenset nytte av touchfunksjonen

- Må ofte frem med pekepennen

- Noen ganger treg skjermoppdatering

- Litt treg

KAMERA: 3,2 megapiksler leverer kameraet. En fiffig variant er at man setter fokuspunktet ved å peke på et punkt på skjermen.

KAMERA: 3,2 megapiksler leverer kameraet. En fiffig variant er at man setter fokuspunktet ved å peke på et punkt på skjermen. Foto: Foto: Sony Ericsson

Spesifikasjoner: Sony Ericsson Xperia X1

Skjerm: 3 tommer

Skjermoppløsning: 800 x 480 punkter

Nettverk: GSM, EDGE, UMTS, HSDPA

Minne: 400 MB intern telefonminne

Eksternt minne: MicroSD

Størrelse: 110,5 x 52,6 x 17 med mer (høyde, bredde, tykkelse)

Vekt: 158 gram

Kamera: 3,2 MP med zoom, fotolys og autofokus.

WiFi: Ja

GPS: Ja, med Google Maps

Bluetooth: Ja, A2DP (Bluetooth stereo)

Xperia X1 er det nærmeste du kommer en lommedatamaskin. Xperia X1 er trolig den teknologisk mest avanserte telefonen på markedet akkurat nå. Telefonen har alt, men er etter vår mening litt for mye PC og litt for lite telefon. I tillegg synes ideen med "Paneler" på toppen av operativsystemet Windows Mobile ikke fungerer helt etter forventningene.

Videotit av Sony Ericsson Xperia X1 finner du her

Topp teknologi

Det er kanskje våre skyhøye forventninger til Xperia X1 som gjør at vi sitter igjen og er litt skuffet. Xperia X1 var telefonen som skulle utfordre iPhone. Vi skriver i fortid med vilje, fordi X1 er ingen iPhone-killer. Til det er brukervennligheten for dårlig. Mulig vi er blitt forført av spesifikasjonslisten. For X1 er en telefon som på mange måter er teknologisk komplett. Den har alt vi kan ønsker oss i en telefon: Turbo 3G-nett (HSDPA), GPS, stor trykkfølsom skjerm med fantastisk oppløsning, qwerty-tastatur, radio, musikkspiller og Windows Mobile. Likevel er vi ikke overbegeistret.

Les også: Test av Sony Ericsson W902

Ikke telefon

Grunn nummer én til at vi er lunkne til Xperia X1 er at den er for knotete å bruke som telefon. Vi forsøkte å ringe fra telefonen i bilen og holdt på å kjøre av veien. Det er noe med "ringe"-grensesnittet som gjør det til et ork å ringe fra telefonen.

Når det er sagt bedrer dette seg etter en tids bruk, men helt fortrolige med det er vi ikke ennå. Vi tror at varianten HTC har brukt på S700-serie med både numerisk tastatur og fremskyvbart qwerty-tastatur hadde vært en bedre løsning. Det ville gjort det enklere å bruke X1 som telefon.

Litt treg

Som vi har skrevet om før, kan det virke som om mobilprodusentene vil mer med telefonene enn det maskinvaren klarer å levere. Xperia X1 oppleves noen ganger som litt treg. Skjermoppdateringen henger heller ikke alltid med. Og når vi først er inne på småfeil, så er det irriterende at telefonen trenger noen minutter med strøm for å reagere når den er utladet.

Selve touchopplevelsen er vi også ikke helt overbegeistret for. Skjermen er utrolig skarp og klar og presisjonen er svært god. Vi klarte faktisk å skrive tekstmeldinger med softwaretastaturet - og der er bokstavene svært små og det er nok ment at du skal bruke pekepennen som følger med. Det som trekker ned er nettopp at vi raskt må fram med pekepennen. Det går selvsagt greit, men da må telefonen betjenes med to hender. Detter er ingen "enhåndstelefon". Ofte går det likevel bra å bruke fingrene, men vi følte av og til at vi måtte trykke veldig hardt og presist for at telefonen skulle reagere. Og som vi har skrevet før om slike grensesnitt på toppen av Windows Mobile, så kan man oppleve en viss treghet, noe som gjør at man trykker og trykker før telefonen plutselig reagerer og utfører flere kommandoer

Kamera

Kameraet på Xperia X1 er som andre mobilkameraer: Litt tregt og litt knotete i bruk, men det 3,2 megapiksel oppløste kameraet gir greie bilder. En morsom funksjon er at man kan sette fokuspunktet ved å peke på motivet på skjermen. Vi synes også utløserknappen er litt upresis. Videofunksjonen er grei for "mobilvideoer", men på en litt større skjerm blir videobildene fort grøtete og uklare.

Les også: Flere mobiltester finner du på Klikk Teknologi

Sony Ericsson Xperia X1.

Sony Ericsson Xperia X1. Foto: Foto: Sony Ericsson

Spesifikasjoner

Produsent Sony Ericsson
Pris 5699

Konklusjon

Xperia X1 er en svært avansert telefon som vil fungere godt for alle som er på jakt etter en datasentrisk mobil. Dessverre for Sony Ericsson finnes det nok andre Windowsmobiler som gjør en vel så bra jobb.

Hovedinnvendingen vår mot Xperia X1 er at den er for knotete å bruke som telefon. Vi mistet mange inngående samtaler, og utgående samtaler gjøres mye raskere og enklere av andre telefoner.

På plussiden må vi trekke fram den suverene skjermen, standard 3,5 mm plugg for hodetelefoner og standard USB for kobling til PC og lader. Og ikke minst et minnekortformat som de andre mobilleverandørene bruker. Windows Mobile og synkronisering mot PC via Mobile Device Center er også enkelt og brukervennlig.

Å betale nesten 6.000 kroner for en mobiltelefon er mye uansett mobil, så tenkt deg godt om før du kjøper denne mobilen. Det finnes andre alternativer som kanskje teknologisk ligger etter, men leverer mye av den samme funksjonaliteten.

Karaktersettingen på denne telefonan var vanskelig. Som lommedatamaskin, eller mobilt kontor om du vil, er dette en 5-er og kanskje en 6-er. Men, som telefon snakker vi om en 2-er i beste fall. Under tvil har vi likevel satt den til en 3-er. Dine behov - og erfaringer med Windowsmobiler - vil avgjøre hvor fornøyd du blir med en slik telefon.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning