Hauppauge HD PVR

Opptak av alt, i HD

Det ultimate tilleggsutstyret for et ivrig HD-publikum eller et nytt våpen i hendene på nettpiratene? Hauppauges nye HD PVR gjøre opptak fra stort sett hvilken som helst kilde.

Foto: Slettes

Publisert Oppdatert

En vanlig innvending fra innehavere av en GET eller Canal Digital HD-PVR, er at det for lite harddiskplass til å spille inn alt man ønsker. Mye av grunnen til dette er naturlig nok det faktum at HD-innspillinger krever større diskvolum enn SD.

Les også: Riks-TV opptager med småfeil

Men det amerikanske firmaet Hauppauge har lansert en ny rekvisitt til hjemmekinoanlegget som kan løse dette problemet for alltid.

Deres HD PVR er den første gadgetsen som tillater brukeren å frigjøre HD-innspillinger fra de beskyttende veggene til en proprietær HD-PVR.

Det har allerede en stund vært mulig å kopiere DVD-er over til bærbare enheter, ved hjelp av utstyr fra Pinnacle, Archos og Neuros for eksempel. VGA til TV-konvertere fanger opp innhold til iPlayer, og Slingbox og Slingcatcher kan overføre video til et hjemmenettverk. Alle disse har dog kun tatt opp i SD-kvalitet.

Men i fjor, på en spillmesse hvor nye gadgets ble introdusert, skjedde det uunngåelige: Hauppauge demonstrerte sin nye, lille boks, koblet til via HD-komponentutgangen på en Playstation 3.

«Du kan spille inn når du spiller i HD-kvalitet,» forklarte representanten fra firmaet. «Du kan til og med spille inn Blu-ray-filmer, så lenge det bare er til personlig bruk da.»

Les også: Dekoderen blir videokiosk

Mye kraft

Og nå er HD PVR fra Hauppauge å finne i butikkene rundt om, til en pris på i overkant av 2.000 kr.

Denne boksen er ikke en vanlig PVR - Hauppauges modell lagrer ikke materialet i selve boksen. Det den derimot besitter, er betydelig med prosessorkraft, som gjør at selv en utdatert PC oppfører seg som et profesjonelt studio.

Ved å digitalisere HDTV-signalene på direkten, gjør boksen det mulig å brenne materialet på DVD-er i AVCHD-format, som til vanlig forbindes med HD-videokameraer og blu-ray plater.

Du kobler boksen til en kilde med høydefinisjonsmateriale - som for eksempel en Get HD-PVR eller en blu-ray-spiller - med en standard komponentkabel, og til en PC via en USB-kabel.

På komponentsignalets "vandring" til tv-skjermen konverterer HD PVR-en 720p eller 1080i analoge signaler til H.264 digital video. Analog eller digital lyd konverteres til AAC digital lyd (foreløpig gjelder dette bare PCM, men produsenten har lovet at dette også skal inkludere Dolby Digital og DTS ved neste oppdatering av programvaren).

Etter denne prosessen, kan det lagrede materialet spilt inn i H.264/AAC igjen konverteres til AVCHD. Enkleste måten å gjøre dette på, er å bruke programvaren som følger gratis med settet, Arcsoft TotalMedia Extreme PC.

Det innspilte materialet kan ses på PC-skjermen, men om du kjører en prøvefremvisning på en eldre PC, vil sannsynligvis bildet hakke og rykke en del. Dette er fordi kvaliteten på bildet som vises - heldigvis - er ofret for best mulig kvalitet på selve innspillingen.

Programvaren til Arcsoft er svært enkel å bruke, og fungerer bra selv på en eldre PC-er som bruker XP. Vi opplevde at maskinen krasjet et par ganger, men dette skyldtes sannsynligvis at maskinen prøvde å starte opp noen automatiske vedlikeholdsprosesser. Du kan også overføre filer til MP4-format via programvaren MP4 Creator (følger også med), som du da igjen kan spille av på en Xbox 360.

Les også: Her får du gratis antivirus

HD på DVD

Settet er relativt fleksibelt. Om innspillingene settes til 5 Mbps i snitt, kan omtrent to timer med 1080i AVCHD-materiale brennes på en vanlig enkeltlags DVD-plate på 4,7 GB for å lage det Hauppauge kaller for en «Blu-ray-DVD». Denne kan igjen spilles av på de fleste moderne Blu-ray-spillere, inkludert Playstation 3.

Innspilt materiale i 5 Mbps leverer mykere bilder enn originalen i HD-kvalitet, men med noe bildestøy ved høyere hastighet. Uansett, bildene i 1080i ser jaggu meg bra ut. En høyere innspillingsrate gir bedre bilder, men med kortere spilletid, men programvaren støtter også dobbeltlags DVD-plater på 8,5 GB og Blu-ray-plater.

I ferd med å gå tom for plass til de siste episodene av 24, Bones eller Fringe? Man kan fort fylle opp harddisken på en PVR når du har mange tv-serier å følge med på - nå kan du arkivere dem til DVD, til og med i høydefinisjonsoppløsning, om de sendes i HD.

I ferd med å gå tom for plass til de siste episodene av 24, Bones eller Fringe? Man kan fort fylle opp harddisken på en PVR når du har mange tv-serier å følge med på - nå kan du arkivere dem til DVD, til og med i høydefinisjonsoppløsning, om de sendes i HD.

Hjertefeil

Opprinnelig uttalte Hauppauge med brask og bram at boksen kunne kobles til enhver videokilde, men nå har de modifisert dette utsagnet, og sier at boksen er spesielt myntet på tv-seere som har harddisk tilhørende kabel-tv eller satellitt-tv. Uansett, du trenger ikke akkurat være Einstein for å tenke ut at om boksen kan overføre Blu-ray-filmer og HDTV-filmer til vanlig DVD, åpenbarer det seg også en helt ny mulighet for pirater om kopibeskyttelsen på Blu-ray skulle stoppe noen.

Nå må det legges til, at boksen bare fanger opp det som kan ses på skjermen, slik at navigasjonsmenyer med mer ikke følger med. Bonusmateriale må også spilles av på tv-en før det eventuelt kan spilles inn, men nå har piratene uansett aldri vært spesielt opptatt av tilleggsmateriale.

Kommersiell kopiering og videresalg er som alle vet forbudt, men man kan fort befinne seg i en legal gråsone også med vanlig bruk av Hauppauge HD PVR. Blant annet har Hollywood gått til kamp for å stoppe salget av enheter som kan kopiere ordinære DVD-er og innhold fra andre standardenheter for å spille dem av på ulike spillmaskiner. Dette kan selvsagt endre seg i fremtiden, og verken Hauppauge eller vi vil på noen som helst måte oppfordre til piratvirksomhet. Så selv om det åpner seg muligheten for ulovlig kopiering, vil dette settet forhåpentligvis være til god hjelp for et ivrig HD-publikum som ønsker å få sett mest mulig tv i best mulig kvalitet.

Er det lovlig?

Ja, men Hollywood forsøker å innskrenke bruken av HD PVR.

Filmbransjen i Hollywood har to høyteknologiske våpen i bakhånd som potensielt kan gjøre det av med produkter som HD PVR. Digitale koder kalt ICT (Image Constraint Tokens) kan legges oppå HD-signalene, for å tvinge en spiller til å spille av innholdet i et nedgradert analogt format (vanlig dvd-kvalitet). En annen mulighet er å stemple materialet med DOT (Digital Only Tokens), som tvinger spilleren til å slå av alle analoge utganger. Men på den annen side, ved bruk av ICT og DOT vil man også hindre alle som lovlig ønsker å se HD-filmene de har kjøpt på eldre tv-modeller.

The Motion Picture Association of America har ingen kommentar til den nye enheten fra Hauppauge foreløpig. Det samme gjelder for The Blu-ray Disc Association, som bare slår fast at: «Det er AACS og studioene som må bestemme kursen i denne forbindelsen.» AACS-LA, organisasjonen som kontroller AACS-krypteringen som benyttes til Blu-ray, avstår også fra å kommentere saken. Enn så lenge, i det minste, er Hauppauges boks å finne i diverse nettbutikker.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning