Kjøpeguide videokamera

Guide i videojungelen

Alt var enklere før. Skulle du ha deg et videokamera så var det DV-formatet som gjaldt, alt du trengte å bestemme seg for var merke og modell. Nå må du i tillegg tenke på hvilket format, oppløsning og lagringsmedium du vil gå for.

Panasonic SD5 er et eksempel på et HD kamera som gjør opptak direkte på minnekort. Minnekortet kan du spille av direkte på Panasonic-flatskjermer med minnekortleser.

Panasonic SD5 er et eksempel på et HD kamera som gjør opptak direkte på minnekort. Minnekortet kan du spille av direkte på Panasonic-flatskjermer med minnekortleser.

Publisert Oppdatert

Det aller første du bør bestemme deg for når du skal kjøpe videokamera er om du vil ha et HD-kamera eller om det holder med standard oppløsning. Har du flatskjerm vil du merke en stor forbedring i skarphet mellom standardoppløsning og HD-kameraer.

Vanlig DV gir deg en oppløsning på videoopptakene dine som er lik den du får fra en vanlig DVD-film, men du må ikke av den grunn tro at du får like bra videokvalitet som det du ser på en kommersiell DVD. Disse er tross alt filmet med kameraer til flere hundre tusen kroner og etterarbeidet med dyrt utstyr av fagpersonell før opptakene blir grundig komprimert for å gi minst mulig spor etter selve komprimeringen. Derfor ser filmer på DVD alltid mye bedre ut enn et opptak du har gjort med et DV-kamera til tross for at opptaket på DV-tapen din har mye høyere bitrate enn en DVD-plate har. Det finnes også noen kameraer som filmer i lavere oppløsning enn standardoppløsning, men dette er snakk om svært billige kameraer uten den store praktiske nytten. Siden fokuset i dag ligger veldig på HD-kameraer har DV-kameraer blitt veldig billige, så her kan du gjøre et kupp.

Lagring

Det neste steget er å bestemme deg for hvilket lagringsmedium du vil bruke. I dag kan du velge mellom minnekort, DVD/BlueRay-plater, harddisk og tape. Både vanlige standardoppløste kameraer og HD-kameraer bruker et eller flere av disse lagringsmediumene. Men hva er egentlig forskjellen? Faktisk har hvert format sine helt klare fordeler, og ulemper.

Minnekort

Minnekortkameraer er ofte mindre og lettere enn andre kameraer. Samtidig er selve minnekortene små og lette å ta med seg, og etter hvert har de blitt svært billige også.

Ulempen er at kameraer som bare bruker minnekort har pleid å komprimert videoen kraftig for å få plass til mest mulig video på kortet, selv på beste kvalitetsinnstilling. Dette begynner å bli bedre nå siden minnekortene får stadig større hastighet og lagringskapasitet. Spesielt på HD-kameraene som bruker minnekort begynner kvaliteten å bli bra. En annen fordel er at det ofte er lett å overføre opptakene til PC senere da det bare er å kopiere videofilene over til harddisken din. Kameraer med minnekort har stort sett bedre batterilevetid siden det ikke er noen bevegelige deler involvert i selve lagringsprosessen.

DVD/BlueRay

Kameraer som tar rett opp på plater har en stor fordel når det gjelder å få spilt av videoen din på TV i etterkant. Bare putt DVD-en inn i DVD-spilleren din (eller blu-ray-platen inn i blu-ray spilleren) og du kan se på filmen med det samme. Kameraene bruker ofte små 8 cm plater i stedet for vanlig 12 cm, men siden videoen allerede er kodet for DVD er det vanligvis enkelt å få overført disse til vanlige DVD-plater.

Som vi skrev tidligere har ikke en DVD spesielt høy bitrate, og det har gjort at DVD-kameraer, i alle fall tradisjonelt sett, har hatt dårligst kvalitet på opptakene, uten at vi vil være for kategoriske på akkurat det. En annen ulempe er at plater blir mye lettere skadet enn for eksempel minnekort eller tape.

Harddisk

Å filme på harddisk er en svært praktisk løsning. Lagringskapasiteten i et harddiskkamera er ofte på 7 timer eller mer i beste kvalitet, så du slipper å tenke på at tapen snart er slutt eller at det er lite plass igjen på minnekortet eller DVD-en. De er også vanligvis mye enklere å redigere videoer direkte på et harddiskkamera enn på DVD eller minnekortkameraer.

Kvaliteten her er ofte bedre enn det du får av minnekort og DVD, skjønt forskjellene her har jevnet seg litt ut. Det er også enkelt å overføre videoer til PC-en da du bare kan kopiere filer over slik som fra minnekort. Ulempene er først og fremst at harddiskkameraer har ligget høyt i pris. Det er heller ikke gjort i en håndvending å tømme kameraet om det plutselig er fullt og du trenger det i en fart. Da er det mer praktisk å bare raske med seg et tomt minnekort eller en ny tape.

Tape

Tape har vært det foretrukne lagringsmediet for videoopptak siden man sluttet å bruke film i kameraene. Stort sett alle kameraer som bruker tape i dag bruker såkalte Mini-DV-kassetter. Også de nye HD-kameraene som filmer på tape bruker akkurat de samme kassettene som vanlige DV-kameraer.

Det er mange fordeler med tape. Det er dette lagringsmediet som har høyest bitrate og dermed får minst kvalitetsforringelse på grunn av kompresjon. Det er ingen tilfeldighet at toppmodellene til for eksempel Canon bruker tapekassetter. Mini-DV kassetter er dessuten billige, og tar liten plass. De er dermed perfekte når du trenger å ta vare på råopptakene dine.

Ulempen med Tape er at opptakene må overføres til PC-en i realtid, altså at det tar like lang tid som å se gjennom hele kassetten. Motoren som brukes til å trekke tapen rundt bruker også litt strøm slik at disse kameraene ofte har litt kortere batteritid, eller de må ha større batteripakker. Men er det kvalitet du er ute etter er tape veien å gå.

Hvilket kamera skal du velge?

Hvilke behov du har og hvor mye penger du vil bruke er altså det som avgjør hvilket type kamera du bør gå for. Vil du ha det beste går du for tape-baserte HD-kameraer. Er pris viktigst er standardoppløste MiniDV-kameraer tingen. Vil du ha lang batteritid, små kameraer og enkel opptakshåndtering er minnekort rette valg, mens de som vil filme lengst mulig uten å måtte bytte medium og gjerne vil redigere litt i kameraet kan se på harddiskkameraer. Det har i det siste også dukket opp hybridkameraer som bruker flere av disse lagringsmediene samtidig, for eksempel harddiskkameraer med innebygget DVD-brenner.

Canon HV30 er et HD-kamera som bruker MiniDV-kassetter. Det er denne type kameraer som i øyeblikket gir deg best mulig videokvalitet.

Canon HV30 er et HD-kamera som bruker MiniDV-kassetter. Det er denne type kameraer som i øyeblikket gir deg best mulig videokvalitet.

Vi har satt sammen en liten tabell under med et kamera i hver klasse. Dette er ikke en kjøpsanbefaling som sådan siden vi ikke har testet kameraene, bare et eksempel på kameraer du kan finne i hver klasse.

DVD/BlueRay

Minnekort

Harddisk

Hitachi var først ute med kameraer som lagret direkte på DVD-plater. Ikke rart da at de også er først med et BlueRay kamera.

Hitachi var først ute med kameraer som lagret direkte på DVD-plater. Ikke rart da at de også er først med et BlueRay kamera.

Tape

HD

Hitachi DZ-BD70E 11.499 kr (bestbuy.no)

Panasonic HDC-SD5 6.278 kr (meeter.no)

JVC HD Everio GZ-HD7 8.999 kr (netonnet.no)

Canon HV30 7779 kr (mshop.no)

Standard

Canon DC40 6.953 kr (amentio.no)

Canon FS100 2.856 kr (mshop.no)

Sony DCR-SR200E 6.499 kr (bestbuy.no)

Canon MD215 1.789 kr (pixmania.com)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning