FORSKJELL: Man får naturlig nok med mer av omgivelsene om man bruker en panoramafunksjon som kan kombinere flere rader med bilder. Det øverste bildet er tatt på vanlig måte, mens det underste er ni bilder kombinert til ett.

FORSKJELL: Man får naturlig nok med mer av omgivelsene om man bruker en panoramafunksjon som kan kombinere flere rader med bilder. Det øverste bildet er tatt på vanlig måte, mens det underste er ni bilder kombinert til ett. © Lars Vidar Nordli

Mobilen er det nye kompaktkameraet, og kanskje blir det de nye systemkameraene også.

Mobilkameraet har både fordeler og ulemper. Blant ulempene er blant annet at du ikke har noe zoom på mobilen, og sjelden så altfor god vidvinkel.

Det betyr at du bare for et lite utsnitt av storslåtte naturmotiver, eller i beste fall ett panoramabilde.

Fotostifting

Men det finnes en metode som kan hjelpe på det, såkalt fotostifting. Dette er som et panoramabilde, men hvor du også tar flere bilder i høyden og dermed fyller ut et bilde i normalt format.

Fordelen er at man får med mye mer enn mobilkameraet greier å fange i ett enkelt bilde. Man får også en vidvinkeleffekt. Og ikke minst så får man et bilde med mye høyere oppløsning enn det mobilkameraet faktisk har.

Ulempen er at den ikke egner seg spesielt godt til å ta bilder av bevegelige objekter.

Får med mer

Dette er selvsagt ikke noe ukjent teknikk. Vi har skrevet om dette og andre fotoforbedringsteknikker tidligere. Den gangen dreide det seg om etterbehandling på PC-en, men nå kan alt gjøres på mobilen.

Det er jo tross alt litt kjedelig å bare knipse et lite utsnitt av en fantastisk solnedgang som fyller hele synsfeltet.

Vi skal derfor raskt vise noen forskjellige metoder for å lage slike høyoppløste vidvinkelbilder ved hjelp av noen utvalgte apper.

Her har vi konsentrert oss om Android da vi rett og slett hadde problemer med å finne noen gode apper på iOS for akkurat dette bruket, men sjekk det siste punktet for noen tips.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!