Valutasjokk gir prishopp:

Dyr elektronikk i vente?

Elektrokjedene nøler med å si det høyt, men alt tyder på at prisene på elektronikk skal opp.

Disse flatskjermene kan bli dyrere hvis kronekursen fortsetter å være svak.

Disse flatskjermene kan bli dyrere hvis kronekursen fortsetter å være svak. Foto: Foto: Scanpix

Publisert Oppdatert

Forbered deg på prisøkninger. Siden all forbrukerelektronikk importeres, blir prisene påvirket av at dollaren er 40 prosent dyrere enn for bare noen måneder siden.

Elektrokjedene nøler med å anslå prisene, men vedgår at markedet er usikkert. En av PC-produsentene, derimot, er helt sikker i sin sak. Prisene skal opp.

Svak krone

Kronekursen er rekordlav både forhold til euro og dollar. Torsdag tilsvarte en dollar i overkant av syv norske kroner, mens en euro utgjorde bortimot ni norske kroner. Dessuten vil kursen antagelig holde seg svak i den nærmeste tiden fremover.

"I vår prognose legger vi til grunn en fortsatt svært svak krone ut året, og at en vesentlig styrking ikke skjer før på seks måneders sikt", meldte DNB Markets torsdag morgen.

Skulle kursen forbli på et like lavt nivå som i dag, vil det kunne gi utslag i høyere priser på elektronikk.

- Den norske kronen er svak både i forhold til euro og dollar. Det er opptil kjedene å bestemme om de vil sette opp prisene, noe som ville være et normalt utslag av den svake kursen, sier Synnøve Bjørke, administrerende direktør i Elektronikkbransjen.

Les også: Kjøp julegavene i Norge

Vil ikke spå

Selv om man kan forvente økte priser på elektronikk dersom kronekursen holder seg på samme nivå som i dag, sier elektrokjedene lite om hvordan prisutviklingen faktisk vil bli i deres butikker. Det er ingen konkrete planer om prisendringer per i dag, hevder Philip Straumsheim, kommunikasjonsdirektør i Expert.

- Selvsagt kan jeg ikke utelukke at forbrukerne vil merke noe på et visst tidspunkt. Men foreløpig sitter aktørene på gjerdet og venter, det er for tidlig å si noe på grunn av store svingninger, sier Straumsheim.

LES OGSÅ: Fortsatt prisfall på flate TV-er

Heller ikke hos Elkjøp varsler de med et prissjokk for sine kunder med det første.

- Vi gjør langsiktige innkjøp. Derfor vil kursen ikke påvirke prisene per i dag, hevder informasjonssjef i Elkjøp, Åshild Indresøvde.

Men hun sier også:

- Verden kan selvsagt se ut annerledes etter nyttår, og det er mye usikkerhet generelt, som gjør det vanskelig å spå.

LES OGSÅ: Kvittering er unødvendig

- Prisene skal opp

Are Bjøntegård, markedssjef hos PC-produsenten Packard Bell, synes derimot det er rart om ikke forbrukerne vil merke en prisøkning, slik elektrokjedene påstår.

- Hvis de ikke realiserer noen prisoppgang, vil kjedene og importørene tape penger på det. På kort sikt skal prisene opp, sier han.

LES OGSÅ: Ventet to måneder på ny telefon

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning