Kampen mot kanalpakker du ikke vil ha

Du får ikke velge tv-kanaler selv

Ideen om kunne velge TV-kanaler fritt, i stedet for å tvinges til pakkeløsninger, avvises av myndighetene.

ALL MAKT HOS TILBYDERNE: RiksTV -kunde? Du kan ønske deg CNN som mye du vil, men da må du bytte til en annen leverandør som har det i pakken sin. Slik blir det også i fortsettelsen.

ALL MAKT HOS TILBYDERNE: RiksTV -kunde? Du kan ønske deg CNN som mye du vil, men da må du bytte til en annen leverandør som har det i pakken sin. Slik blir det også i fortsettelsen. Foto: FOTO:: Crestock.com

Publisert Oppdatert

Kulturdepartementet ga Medietilsynet i oppdrag å se på mulighetene for at forbrukerne kunne velge enkeltkanaler i stedet for kanalpakker. I dag kom konklusjonen.

Tilsynet avviser at kundene selv skal kunne velge hvilke kanaler de vil abonnerere på.

RiksTVs konsesjon innebærer spesifikt at RiksTV skal tilby abonnement på enkeltkanaler. Men hvis du ønsker andre kanaler enn NRK og gratiskanalene TV2, Lokal-TV og Åpen Kanal, må du uansett kjøpe en kanalpakke, Rikspakken.

LES OGSÅ: Endelig opptak av RiksTV

Medietilsynet har likevel kommet til at RiksTV med sine gratiskanaler oppfyller kravet om tilbud om enkeltkanaler.

- Blir for dyrt

Medietilsynet sier i rapporten som ble lagt fram i dag at det kan bli dyrt for TV-selskapene å la kundene velge enkeltkanaler, og at det kan bli særlig vanskelig for de små kanalene.

Prisene vil øke og flere gode nisjekanaler vil forsvinne, om myndighetene regulerer TV-bransjen, hevder Svein Ove Søreide, kommunikasjonsdirektør i RiksTV.

- Medietilsynet konkluderer med det vi hele tiden har hevdet, nemlig at en regulering av denne bransjen ikke er nødvendig og heller ikke fordelaktig for forbrukerne. Vi deler medietilsynets konklusjon om at prisene vil øke og at flere gode nisjekanaler vil forsvinne hvis myndighetene griper inn med en regulering av tv-bransjen, sier Søreide i en pressemelding onsdag.

Områdeleder for konsesjon og tilsyn i Medietilsynet, Gudbrand Guthus, tror en regulering vil føre til at enkelte kanaler ikke vil bli tilbud i det hele tatt.

- Vi kan ødelegge hele markedet dersom vi ikke forstår økonomien i dette. Hvis det ikke er økonomisk å tilby kanaler i det norske markedet vil ikke kanalene være tilgjengelige, sier han til VG Nett.

LES OGSÅ: 22 nye TV-er med innebygd digital-mottaker

- Ikke bra nok

Teknisk sett er det fullt mulig å tilby enkeltkanaler. Det vedgår alle parter i saken.

Hans Marius Graasvold i Forbrukerrådet synes ikke Medietilsynet og aktørene i markedet har gode nok grunner til ikke å tilby enkeltkanaler.

- Det er en grense for hva forbrukerne vil betale, men vi tror nok at markedet og en fri konkurranse på sikt vil gjøre sitt til at TV-kanalene og enkeltkanalene kommer ned på et rimelig prisnivå, sier han til NRK.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning