De 50 beste Blu-ray-utgivelsene

1 - 10

Publisert Oppdatert

1. Iron Man

Paramount Home entertainment - 199 kr (dvdhuset.no)

Kanskje den filmen publikum har ventet med størst lengsel etter i Blu-ray-versjon, og et argument i seg selv for å skaffe seg en Blu-ray-spiller. De høyoppløste bildene i 2.40:1 format bringer liv til de fabelaktige spesialeffektene. Og lydsporet er like suverent - i en Dolby TrueHD 5.1-miks som er utrolig gigantisk, plettfri og klart. Beklageligvis er det ikke noe kommentarspor (heller ikke et bilde-i-bilde spor), men denne skuffelsen skyves raskt til side av gleden over resten av det omfattende ekstramaterialet. Inkludert her er flere dokumentarer og bakomfilmer om filminnspillingen og om tegneserien som er utgangspunktet for filmen, pluss Blu-ray Live funksjonalitet.

2. The Dark Knight

Warner Home Video - 199 kr (dvdhuset.no)

Ikke uventet ser fjorårets desiderte høydepunkt fantastisk ut i full HD-oppløsning. Høydepunktet er 1.178:1 IMAX-opptakene som nærmest ser ut til å hoppe ut av skjermen. Filmen er også et mesterverk i multikanals lyddesign. At regissør Christopher Nolan har greid å løfte historien og karakterbeskrivelsene i filmen opp på nivå med effektene og stuntene taler selvsagt ikke imot denne Blu-ray utgivelsen. Det store plusset på ekstra-siden er to lange dokumentarer på Disc 2, som tar for seg både gadgetsene og karakterepsykologien i filmen.

3. Spider-Man: The High Definition Trilogy

Sony Pictures - 549 kr (cdon.com)

Om du i likhet med en rekke andre er fan av filmene om denne klatremusen av en superhelt, må du selvsagt ha dem i HD-versjon. Alle de tre 1080p-gjengivelsene ser bra ut, og takler de mørke nattescenene like bra som de takler teksturen i kostymet til Spider-Man. Lydsporet av en Dolby TrueHD-miks er like strålende. Spider-Man 3 er full av ekstramateriale - bare synd at det samme ikke gjelder for de to første filmene, som kun har trailere og utvidede scener til Spider-Man 2 å by på.

4. The Complete Matrix Trilogy

Warner Home Video - Ca. 280 kr (thehut.com)

Matrix-filmene har allerede vært ute på HD DVD en god stund, men er nå endelig klar for Blu-ray. Bildene i 1080p 2.40:1 VC-1 ser fantastiske ut, og det er ikke tvil om at dette er trilogien for deg som ser etter høyoktans lyd. Det eneste negative er at denne Europa-versjonen ikke inneholder diskene med ekstramateriale og Animatrix i HD, slik som den amerikanske versjonen. En god grunn til å importere.

5. Hairspray: Two-Disc Shake & Shimmy Edition

Entertainment in Video

Vi skal være de første til å innrømme det! Vi er like overrasket som alle andre over at en musikal greide å snike seg inn på medaljeplass blant de aller beste Blu-ray-filmene. Basert på et show fra Broadway som igjen har sitt utgangspunkt i lavbudsjettfilmen "Sultan of Sleaze" av John Waters, er likevel Hairspray en alle tiders film, som garantert etterlater deg med et smil om munnen - med en genistrek av en VC-1-gjengivelse og et enormt bred og omsluttende DTS-HD Master audio 7.1 lydspor. I tillegg er her masse av ekstramateriale, inkludert et Java-basert, non-Profile, 1.1 bilde-i-bilde kommentarspor. Trampeklapp fra vår side.

6. Blade Runner: The Final Cut

Warner Home Video - 179 kr (dvdhuset.no)

Denne Blu-ray-versjonen er den aller råeste versjonen av Blade Runner som noensinne er sluppet - til tross for at filmen er over 25 år gammel, er bildene så skarpe og fargerike at det ser ut som filmen ble skutt i går. En bonus-DVD som følger med på lasset inneholder den briljante dokumentaren Dangerous Days. Det eneste som er synd, er at den europeiske versjonen ikke har med de fem ekstra diskene som den amerikanske versjonen har - med alle de fem forskjellige utgavene av filmen.

7. Ratatouille

Walt Disney Home Entertainment - 239 kr (cdon.com)

En av de beste Blu-ray-filmene som er å oppdrive på markedet handler om en rotte som liker å lage mat. Vel, med Pixar i toppform, kan en film nesten handle om hva som helst. Bildekvaliteten er fantastisk i Blu-ray, full av detaljer og fine nyanser som du knapt har sett maken til. Den ukomprimerte PCM 5.1-lydmiksen er like imponerende, og kaster surroundeffekter rundt omkring i rommet med den største letthet.

8. Close Encounters of The Third Kind: Ultimate Edition

Sony Pictures - 129,50 kr (platekompaniet.no)

Spielberg har tuklet med originalfilmen fra 70-tallet flere ganger før, og til forskjell fra kompis George Lucas og Star Wars-filmene, gir han oss mer enn én versjon av filmen. Denne boksen med to disker inkluderer originalversjonen fra 1977, spesialversjonen fra 1980 og «Director's Cut» fra 1997 - alle i plettfrie gjengivelser. På disk nummer to finner du tre dokumentarer, slettede scener og en rekke ekstra spor eksklusivt for Blu-ray.

9. Fantastic Four: Rise of The Silver Surfer

20th Century Fox - 229 kr (cdon.com)

Dette er pur moro, med superhelter, fremmedartede karakterer og spesialeffekter. Selve sølvsurferen som opptrer i tittelen er rett og slett fantastisk, takket være Century Fox' fabelaktige 1080p-gjengivelse. Når det gjelder det tekniske er det så å si umulig å ikke la seg rive med av denne disken, og blant mye ekstra stash finner du blant annet et overraskende underholdende BD-Java strategispill.

10. Pirates of The Caribbean: At World's end

Walt Disney Home Entertainment - 239 kr (gamezone.com)

Det er mulig slutten på den siste filmen i denne pirattrilogien ikke helt lever opp til forventningene, men det gjør sannelig Blu-ray-versjonen. PCM 5.1-lyden og bildekvaliteten nøler aldri et sekund. Av ekstramateriale er en fascinerende bak-scenen dokumentar som ser nærmere på det endelige slaget. Et absolutt høydepunkt, men det er også mye mer i denne skattekisten av bonusmateriale.

Her er de 40 neste på lista.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning