Slik flytter du hele filmsamlingen din over på en minnepinne

Slik ripper du film til en minnepinne

De fleste DVD-spillere til bilen har tilkobling for minnekort eller minnepinne. Ved å rippe hele DVD-samlingen til barna, slipper du å stoppe for å bytte plate.

DVD I BIL: Har du en DVD-spiller har den trolig en USB-inngang. Da kan du ripppe hele DVD-samlingen din og legge den på en minnepinne som du bruker i bilen når du eller barna skal se film.
DVD I BIL: Har du en DVD-spiller har den trolig en USB-inngang. Da kan du ripppe hele DVD-samlingen din og legge den på en minnepinne som du bruker i bilen når du eller barna skal se film. Foto: Hallvard Lunde
Sist oppdatert

Når småbarnsforeldre er på tur, er en DVD-spiller i baksetet nærmest blitt standardutrustning. Det gir roligere barn, og dermed mindre distraksjoner og tryggere kjøretur for hele familien.

Problemet er at barn ofte ombestemmer seg, og skal se en annen film enn den du har satt på. Dermed starter krangelen, og du må stoppe bilen for å bytte til en ny DVD-plate.

Siden minnepinner med stor lagringsplass er blitt svært billig, kan det derfor være fornuftig å legge hele DVD-samlingen over på en minnepinne og kjøre filmene derfra.

Da slipper du også at filmene blir ødelagt av tøff behandling i baksetet.

Vi skal her vise hvordan du digitaliserer DVD-samlingen, samtidig som du tilpasser den nøyaktig til skjermoppløsningen til DVD-spilleren. På den måten sparer du lagringsplass, og får plass til ekstra mange filmer på en minnepinne. Har du Blu-ray-filmer du vil digitalisere har vi tidligere vist hvordan man overfører Blu-ray-filmer til iPad og andre nettbrett.

Til å gjøre dette bruker vi gratisprogrammet Freemake Video Converter, som du kan laste ned fra selskapets nettside.

Dette er et svært godt gratisprogram som støtter veldig mange formater, men dessverre er prisen at programmet forsøker å lure deg til å installere ekstraprogramvare underveis. Les derfor teksten på hvert bilde under installasjonen. Trykk gjerne «Cancel» når du får spørsmål om å installere «Entrusted Toolbar» og fjern haken for at du aksepterer betingelsene i «TuneUp Utilities», så skal du slippe unna med programmet du er ute etter.

Freemake kommer seg forbi kopibeskyttelsen på mange DVD-plater, men det kan være enkelte filmer Freemake ikke klarer å lese. Da trenger du et annet program for å kopiere filmene til harddisken først. Et svært godt alternativ er AnyDVD, som du finner på www.slysoft.com. Programmet kan testes gratis i tre uker, deretter koster det en del å bruke.

Et gratis alternativ er programmet DVDFab, hvor selve kopieringen til harddisken er gratis, mens resten av funksjonene koster penger.

1. Når du åpner Freemake finner du ikonet for å åpne en DVD-film midt i den øverste menyen. Bruk dette alternativet også hvis DVD-filmen ligger lagret på harddisken med samme mappestruktur som på en DVD-plate.
1. Når du åpner Freemake finner du ikonet for å åpne en DVD-film midt i den øverste menyen. Bruk dette alternativet også hvis DVD-filmen ligger lagret på harddisken med samme mappestruktur som på en DVD-plate. Foto: Skjermbilde/HjemmePC
2. Du får nå opp en liste over alle videokuttene på disken. Her kommer også korte reklamesnutter og trailere opp. Hvis det bare er én film på DVD-en, finner du den enklest ved å lete etter det lengste elementet. Er det flere kortere episoder på disken, sjekk at lengden stemmer med lengden på episodene.
2. Du får nå opp en liste over alle videokuttene på disken. Her kommer også korte reklamesnutter og trailere opp. Hvis det bare er én film på DVD-en, finner du den enklest ved å lete etter det lengste elementet. Er det flere kortere episoder på disken, sjekk at lengden stemmer med lengden på episodene. Foto: Skjermbilde/HjemmePC
3. Du må nå velge lydspor og undertekster som skal være med i den ferdige videofilen. Dette gjør du ved å trykke på informasjonen om lydsporet, og velge riktig flagg. Trykk på saksa til høyre, dersom du ønsker å trimme videofilen.
3. Du må nå velge lydspor og undertekster som skal være med i den ferdige videofilen. Dette gjør du ved å trykke på informasjonen om lydsporet, og velge riktig flagg. Trykk på saksa til høyre, dersom du ønsker å trimme videofilen. Foto: Skjermbilde/HjemmePC
4. Du får da opp et skjermbilde hvor du får en forhåndsvisning av filmen. Her kan du blant annet kutte ut begynnelsen og slutten, og snu og speile bildet. Du kan også sjekke at lyd og undertekster er blitt som du tenkte.
4. Du får da opp et skjermbilde hvor du får en forhåndsvisning av filmen. Her kan du blant annet kutte ut begynnelsen og slutten, og snu og speile bildet. Du kan også sjekke at lyd og undertekster er blitt som du tenkte. Foto: Skjermbilde/HjemmePC
5. Når du er klar til å lagre filmen trykker du på formatet du ønsker å konvertere til nederst i skjermbildet. Du finner diverse ferdige spilleralternativer. Siden vi i dette eksempelet skal konvertere til en enkel DVD-spiller for bilen, velger vi det «trygge» formatet AVI – som svært mange avspillere takler. Som standard brukes den moderne videokodeken H.264, men siden ikke alle enkle spillere takler denne trykker vi på tannhjulet for å gjøre en spesialtilpasning.
5. Når du er klar til å lagre filmen trykker du på formatet du ønsker å konvertere til nederst i skjermbildet. Du finner diverse ferdige spilleralternativer. Siden vi i dette eksempelet skal konvertere til en enkel DVD-spiller for bilen, velger vi det «trygge» formatet AVI – som svært mange avspillere takler. Som standard brukes den moderne videokodeken H.264, men siden ikke alle enkle spillere takler denne trykker vi på tannhjulet for å gjøre en spesialtilpasning. Foto: Skjermbilde/HjemmePC
6. Du kan nå lagre innstillinger som er spesialtilpasset din spiller. Vi velger videokodeken XVID (DivX), som bør være ganske trygg på de fleste spillere (sjekk bruksanvisningen hvis du er i tvil). Vi legger også inn nøyaktig skjermoppløsning under «Width» og «Height». For at det ikke skal bli svarte striper på den knøttlille skjermen velger vi å strekke filmen under «Adjustment». Om du ønsker å gjøre det på denne måten er en smakssak. Lydkodeken MP3 bør være ganske trygg på de aller fleste avspillere. Trykk OK, velg hvor videofilen skal lagres, og deretter «Convert».
6. Du kan nå lagre innstillinger som er spesialtilpasset din spiller. Vi velger videokodeken XVID (DivX), som bør være ganske trygg på de fleste spillere (sjekk bruksanvisningen hvis du er i tvil). Vi legger også inn nøyaktig skjermoppløsning under «Width» og «Height». For at det ikke skal bli svarte striper på den knøttlille skjermen velger vi å strekke filmen under «Adjustment». Om du ønsker å gjøre det på denne måten er en smakssak. Lydkodeken MP3 bør være ganske trygg på de aller fleste avspillere. Trykk OK, velg hvor videofilen skal lagres, og deretter «Convert». Foto: Skjermbilde/HjemmePC

Les også:

10 nyttige tips for iPhone

Disse Dropbox-triksene bør du kunne

Flere nyttige tips og triks til PC og mobil får du her

20 tips til en mer støysvak PC

Denne saken ble første gang publisert 29/05 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også