Innføring: medieprogrammer

Dette gjør pc-en uunværlig i stua

Her er seks kraftige programmer for musikk, bilder og video.

Foto: FOTO: Home Cinema Choice
Sist oppdatert

Ord og uttrykk

- FTP: File Transfer Protocol. Gjør det mulig å flytte filer over internett.

- UPnP: Universal Plug and Play. Mediadelinge mellom fllere enheter.

- SMTP: Simple Mail Transfer Protocol. I bunn og grunn teknologien som lar deg sende mail.

- SMB: Server Message Block. En protokoll som gjør det mulig for forskjellig programvare å få tilgang til de samme skriverne og filene.

- OEM: Original Equipment Manufacturer. Utstyr som er laget av en produsent, og gjerne re-brandet av en annen.

- DRM: Digital Rights Management. Først implementert som et middel mot piratkopiering, men det er ikke bare forhatt av dem som driver med ulovlig fildeling, men det kompliserer også nettverksdeling hjemme.

- DLNA: Digital Living Network Alliance. En gruppe produsenter satt seg ned og ble enig om noe, for en gangs skyld - DLNA-støtte.

Vurder også....

Det finnes også andre gratisløsninger for både avspilling og server. Hvis du kjører Windows XP eller Vista, er det vel anvendt tid å sette seg ned og se på mulighetene i Windows Media Player 11. Her får du støtte for mange forskjellige medietyper, DVD inkludert, bibliotekorganisering og CD-ripping. Du får også en ålreit UPnP-server som håndterer bilder, musikk og video til nettverksspillere eller andre PC-er. Det er også en rekke plugins som endrer brukergrensesnittet (skins) og gir kompatibilitet med forskjellige lyd- og videokodeker (inkludert H.264, Xvid og DivX. Hvis du ikke har den nyeste versjonen og bruker XP, søk på google etter Windows Media Connect UPnP-server, som er gratis.

Mac-brukere kjører sannsynligvis allerede iTunes. Den er gratis, og finnes også for Windows. En naturlig partner for iPod, men selvsagt med mer fokus på musikk, selv om video ikke er helt glemt. Her får du CD-ripping, mediebibliotek, Apples Genius-teknologi for automatisk generering av spillelister, og selvfølgelig iTunes Music Store. Serverfunksjonalitet er begrenset, for mediespillere og PC-er du måtte ha på nettverket må ha spesifikk iTunes-støtte for å brukes mot serveren.

For deg som legger listen høyt og som er villig til å investere litt tid i å få det som du vil ha det, er MediaPortal en gratis programpakke som er verdt å merke seg.

Hvis du har en fil som ingen annen mediespiller kan håndtere, prøv VLC Media Player. Dette gratisprogrammet kan du laste ned fra www.videolan.org, og er tilgjengelig for både Windows, Mac og Linux.

Dagens PC-er har masse AV-potensial (audio/video).

Vi har tidligere testet små media-PC-er som Asrock ION 330 og Acer Aspire Revo som begge er aktuelle PC-er å koble til TV-en.

TV med opptak og pausing, DVD-, Blu-ray- og musikkavspilling og heftig spillytelse er lett tilgjengelig.

Sjekk hva du trenger å vite om Blu-ray-avspilling via PC-en.

Alle PC-er har tilgang til internettradio og video-on-demand-tjenester.

Likevel er PC-en ganske sjelden sett på som en essensiell del av et hjemmekinooppsett. - mye av det manglende nedslagsfeltet har nok med manglende brukervennlighet å gjøre.

Bedre nå

Den gode nyheten er at en ny generasjon mediespillere ser ut til å kunne endre alt dette.

Disse boksene, som er laget for å lokalisere, organisere og spille av nær sagt hvert eneste filformat du måtte ha, er i ferd med å omdefinere PC-ens rolle i hjemmekinoen.

Hvis du har et hjemmenettverk, kablet eller trådløst, som kobler PC-er til spillkonsoller, NAS-bokser og andre nettverksenheter, inkludert enkelte hjemmekinoreceivere og til og med TV-er, så har du muligheten til å streame innhold fra en til alle.

Med andre ord, dine elskede bilder, låter og videoer kan enkelt nytes på kjøkkenet, på soverommet, i stua eller hvor som helst ellers i hjemmet.

Vil du ha musikk og film i alle rom får du flere tips i denne artikkelen.

Men med så mange valg, hvilken løsning, mange av dem gratis, hva skal du laste ned først?

Vi tar en titt på de beste og verste medieløsningene som er tilgjengelig akkurat nå.

Les også:

Toppkarakter til Canon EOS 550D

Superbra musikktelefon: Test av Nokia X6

LG GW620: Androidmobil til under 3.000 kroner

Test: Lydfjøl med trøkk

Denne saken ble første gang publisert 23/03 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også