DEN NYE IPOD: Mobilen kan bli den nye _iPod-en_ om Nokia og andre lykkes med å lage gode nedlastingstjenester for musikk.=

DEN NYE IPOD: Mobilen kan bli den nye "iPod-en" om Nokia og andre lykkes med å lage gode nedlastingstjenester for musikk. © FOTO: Nokia

I dag klippes snorene på Nokia Music Store i Norge. Musikkbutikken tilbyr mobilbrukere å kjøpe og laste ned musikk direkte til mobiltelefonen eller PC-en.

Ifølge Nokia får brukerne nå tilgang til over 5 millioner låter fra både norske og utenlandske artister.

Les også: Apple fjerner kopisperre

8 kroner

En låt koster 8 kroner, mens du må ut med 80 kroner for et helt album. I tillegg vil det kommer album i en lavpriskategori til 59 kroner.

Betalingen skjer med kredittkort eller forhåndsbetaling. All musikk kan man prøvelytte til i 30 sekunder.

Godt utvalg?

En snartur innom Nokia Music Store viser at utvalget virker for å være bra oppdatert og godt.

Vi fant 10 av 10 låter på VGs Topp 10-liste og vi fant også populære norske artister fra Bjørn Eidsvåg og Vamp til Ketil Stokkan.

Les også: Fjernhjelp en kompis med PC-problemer

DRM fjernes

I dag har er musikkfilene i Nokia Music Store belagt med såkalt DRM.

Det betyr at du ikke helt fritt kan spille av, brenne, synkronisere filene slik du selv ønsker.

Det betyr også at du må bruke Windows Media Player for å spille, brenne eller overføre musikk. Det setter også noen begrensninger for hvilke mobiler du kan spille av musikken på.

Men dette tar slutt i løpet av 2009

- Vi kommer til å fjerne DRM fra våre filer i løpet av året, sier Åsa Carild i Nokia til Klikk Teknologi.

Låtene du laste ned har en bitrate på 192 kbps og filtypen er WMA. Ifølge Carild er det samme kvalitet på filene som lastes ned til mobilen som til PC-en.

Streaming av musikk er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge.

Slår Platekompaniet

Med lansering i dag har Nokia slått Platekompaniet med noen få dager. Platekompaniet skal ifølge Dagbladet åpne sin nettbutikk 19. mai.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!