Som datakyndig har du sikkert stadig fått spørsmål om å hjelpe andre med dataproblemer de måtte slite med.

Eller så har du kjørt deg helt fast, og trenger hjelp av noen som kan mer enn deg.

Les også: Test av webkamera

Å forklare hva man skal gjøre over telefon kan kanskje fungere i enkelte sammenhenger, men det er mye enklere å slippe hjelperen direkte inn på PC-en, for å gjøre endringene som trengs.

Mange er ikke klar over at Windows har et glimrende program for å gi og motta slik hjelp over internett.

Windows Fjernhjelp (Remote Assistance på engelsk) er tilgjengelig i nyere versjoner av Windows, og trenger ikke noe komplisert konfigurering.

Vi har her tatt utgangspunkt i versjonen som finnes i Windows Vista.

Les også: Guide til DynDNS

For å få hjelp

1. Åpne tjenesten ved å skrive Windows Fjernhjelp i søkefeltet nederst på startmenyen, og klikk på resultatet som kommer opp. Når programmet har startet, trykker du på knappen for å invitere noen du stoler på til å hjelpe. Det går også an å bruke Windows Live Messenger til å be om hjelp, hvis den som skal hjelpe er tilgjengelig der.

Guide Windows Fjernhjelp=

Guide Windows Fjernhjelp=

2. Den som skal hjelpe trenger en fil fra deg som trenger hjelp. Denne kan overføres på ulike måter, for eksempel via mail eller Live Messenger. Vi velger å sende filen på mail, og trykker «Bruk e-post til å sende en invitasjon». Hvis du bruker webmail, må du bruke det andre alternativet og lagre og sende filen manuelt.

Guide Windows Fjernhjelp=

3. Tast inn et passord som du gir til den som skal hjelpe deg.

Guide Windows Fjernhjelp=

4. E-postprogrammet på PC-en åpnes, og lager automatisk en e-post med den nødvendige filen. Send e-posten til den som skal hjelpe deg.

Guide Windows Fjernhjelp=

5. Når hjelperen har koblet seg til, får du spørsmål om å godta hjelpen. Svar Ja.

Guide Windows Fjernhjelp=

6. For at hjelperen skal få gjort noe, trenger han kontroll over selve maskinen. Svar ja på dette også.

Guide Windows Fjernhjelp=

7. Nå har hjelperen full kontroll over din maskin, og kan gjøre endringer. Du kan følge med på hva vedkommende gjør, og trykke på koble fra hvis du ønsker å avslutte hjelpen. Hvis du ønsker å starte en tekstsamtale med hjelperen samtidig, trykk på «chat».

For å gi hjelp

1. Åpne filen du har fått på e-post eller på annen måte fra den som trenger hjelp. Godta eventuelle sikkerhetsadvarsler.

2. Skriv inn passordet den som trenger hjelp har laget.

Guide Windows Fjernhjelp=

Guide Windows Fjernhjelp=

3. Du får nå opp skrivebordet til den som har bedt om hjelp. I utgangspunktet får du bare se skrivebordet. For å ta kontroll over maskinen og kunne gjøre endringer, trykk på knappen «Be om kontroll» som du finner helt øverst i vinduet.

4. Gjør de endringene som er nødvendige på den andre maskinen. Hvis maskinen må restartes underveis, må prosedyren gjentast.

Guide windows fjernhjelp Guide Windows Fjernhjelp=

Guide Windows Fjernhjelp=

Andre alternativer

Et annet alternativ er å bruke tjenesten Copilot, som du finner på www.copilot.com. Denne støtter også Mac, i tillegg til alle nyere Windows-versjoner. Fordelen med Copilot er at den er enda enklere å bruke for den som skal få hjelp, som bare trenger å logge seg på nettsiden og taste en kode. Ulempen er at den koster penger å bruke mer enn 2 minutter.

Les også: Guide til Copilot

Guide Windows Fjernhjelp=

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!