Forbløffende TV-bilder:

3D er det nye HD

Tynnere skjermer, berøringsteknologi, LED-lys, super-HD, 3D, mer internett: TV-en fornyer seg.

Sist oppdatert

LAS VEGAS: Massive lanseringer fra alle de største TV-produsentene opptok mye av plassen i utstillingshallene under årets Consumer Electronics Show i begynnelsen av januar.

Sony valgte å lansere hele sin nye Bravia-serie, mens Toshiba presenterte ny design over hele linja. Panasonic, LG og Samsung og en rekke mindre kjente aktører var på plass med små, store og syltynne TV-er.

Les også: Kamera med stedsans

Forbløffende 3D

Også på innholdssiden skjer det mye. Vær ikke overrasket om din neste TV kommer med egen Youtube-meny.

Men den mest forbløffende TV-opplevelsen denne journalisten var borte i var uten tvil 3D-demoene, som ga en vanvittig følelse av virtuell virkelighet. Det kommer flere TV-er med 3D-kapasitet i løpet av året, blant annet fra LG.

Produksjon av 3D-innhold er så langt marginalt. Derfor vil 3D på TV forbli mest av en kuriositet i mange år framover, men som teknologisk mulighet er det ingenting som imponerer mer.

Les også: Genial videospilller

Full HD og LED

CES-lanseringene viser derimot at full HD, 1080 punkters oppløsning, er den nye standarden. Så å si alle nye modeller som er beskrevet har full HD.

Forskjellen mellom modellene og teknologiene fra produsentene går gjerne på fortolkningen av bildene, bruken av baklys og andre effekter samt utforming og design, selvfølgelig.

LED-belysning er implementert på forskjellige måter for på gi bedre bildekontrast og fargemetning i de mest avanserte LCD-modellene. Det gjelder for eksempel i Toshibas flaggskip, Regza SV670 og i Samsungs LNXX B6000-serie.

Les også: Din nye TV-jukeboks

Noen smykker seg med enda høyere oppløsning. For eksempel viste Samsung fram en 52-tommer med oppløsning på 3940 x 2160 punkter, eller dobbel HD.

OLED (ekstern lenke) er framtidens TV: vanvittig tynn og mer strømgjerrig enn noe annet. Men teknologien var tonet kraftig ned på CES. Det finnes noen få modeller, men dette foreløpig mest for de gale og rike: du må regne med 70-80 laken for en 20-tommer.

Filmkvalitet

Sony, Samsung og Toshiba er blant dem som benytter nye teknologier for å unngå bildeskurr når bildet skifter raskt.

Et eksempel er ClearScan 240 fra Toshiba, som bruker 120 Hz prosesseringsteknologi kombinert med en form for baklysskanning som setter inn pauser mellom bilderammene.

Dette fører angivelig til at 120 bilderammer som 240, tilsvarende standarden i filmproduksjon. Dermed kan en type manipulert 240-oppfrisking, selv om den ikke er ekte, med en viss troverdighet karakteriseres som "filmkvalitet".

Under CES var også lyd på TV-en viet større oppmerksomhet enn før. Mange bestreber seg på å få til en lydgjengivelse som i større grad matcher den høye oppløsningen i bildet som seerne etter hvert tar som en selvfølge.

Les også: Nå gjør du flatskjermkupp

Integrert internett

SNASNE BRILLER: 3D-visningene imponerer. Men de litt spesielle brillene slipper du ikke unna.
SNASNE BRILLER: 3D-visningene imponerer. Men de litt spesielle brillene slipper du ikke unna. Foto: FOTO: Torkil Gundersen

Alle aktørene kommer nå med løsninger der internett er en naturlig del av innholdet.

Mange av de nye TV-ene har innebygd IPTV-støtte og Ethernet-innganger, slik at de kan brukes som visningsskjerm for PC-en din og vise tilpasset innhold. Noen av dem er også klargjort for trådløsnett.

Det handler mye om såkalt widget-basert innhold, gjennom partnerskap med TV-vennlige nettsteder som Myspace, CBS, YouTube, Yahoo eller Flickr, som gjøres tilgjengelig direkte fra TV-menyen.

Derimot har vi sett lite til at TV-produsentene bygger inn en nettleser.

Les også: Sjekk formen din

Men i kombinasjon med en av løsningene for trådløs streaming, som også blir en heit trend framover, står det lite i veien for at TV-en uansett blir helt sentral for alt innhold som gjør seg best i sofakroken, enten det kommer fra TV-kabelen, Internett eller din nye Bluray-spiller.

Grønn TV

Alle hovedtalerne på CES passet på å snakke om miljøforbedringer, kanskje av frykt for at forbrukerne kan vende tommelen ned for produsenter som ikke finnes miljøbevisste?

Et eksempel er Sony-serien Eco Bravia, der noen modeller er utstyrt med bevegelsesfølsomme sensorer som gjør at TV-en skrur seg av automatisk hvis det ikke er mennesker i rommet.

I tillegg vil LED-belysning bidra til mindre strømforbruk gjennom mer effektiv lysbruk.

Selv Greenpeace anerkjenner at bransjen har tatt selv i nakken og skjerpet seg grundig, og flere lover nå at andelen ikke-nedbrytbare stoffer i produktene deres skal ned i null.

Men det er mye å gå på før bransjen kan kalles "grønn". I Greenpeace' halvårlige måling (ekstern lenke) er det ingen av elektronikkprodusentene som får mer enn 6,5 av 10 mulige poeng på "m iljøvennlighetsskalaen".

Les flere teknologisaker på Klikk teknologi

Denne saken ble første gang publisert 20/01 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også