Gruppetest 37-tommer LCD-TV

4 billige LCD-TV-er

37-tommers TV-er med fornuftig prislapp.

PASSE STOR: For mange er 37 tommer en god størrelse når den gamle TV-en skal byttes ut.

PASSE STOR: For mange er 37 tommer en god størrelse når den gamle TV-en skal byttes ut. Foto: FOTO: HCC

Publisert Oppdatert
BILLIG: Toshiba har en rimelig flatskjerm med 100 Hz, som er bra i denne prisklassen.

BILLIG: Toshiba har en rimelig flatskjerm med 100 Hz, som er bra i denne prisklassen. Foto: FOTO: HCC

Den fremste egenskapen til flatskjermer, er at de er - ja, du gjettet riktig - flate.

De tar opp mye mindre plass i stua enn de tjukke gamle monstrene av noen tv-er som vi hadde tidligere. Men det er ikke få som har gått i baret når de har skiftet ut sin gamle tv med en flunkende ny flatskjerm, og bare har lagt på noen få ekstra tommer.

Når flatskjermen dyttes helt inn mot veggen eller henges opp blir kanskje avstanden til sofaen litt lenger enn man hadde tenkt. Og så fikk man ikke følelsen av å ha fått en større tv likevel.

Der en 28 tommer gjorde en god jobb som "stor" tv i gamle dager, vil en flatskjerm på 28 tommer ikke oppleves som stor i det hele tatt, fordi avstanden mellom tv-en og seeren blir lengre på grunn av det manglende store bakpartiet.

Vi kjenner flere som har hatt denne opplevelsen, og endt opp med å vende tilbake til butikken for å kjøpe en litt større flatskjerm innen kort tid.

Og veldig ofte betyr "litt større" en tv på 37 tommer. Dette har blitt den nye standardstørrelsen for folk flest, og gir en seeropplevelse i en gjennomsnitts stue som tilsvarer de gamle 28-tommerne eller 32-tommerne.

En annen årsak til at denne størrelsen har blitt så utbredt har å gjøre med prisen.

De siste par årene har prisene på spesielt 37-tommere falt til et nivå hvor det ikke er noe problem å finne en grei skjerm for rundt 7000 kroner - i visse tilfeller også for 6000.

Og denne kjøpefesten kan det faktisk bli en slutt på. Flere av produsentene av de mest vanlige merkene i markedet har hintet om at prisene kan være på vei opp igjen - kanskje så mye som med 30 prosent - takket være finanskrise og ustabile valutakurser.

Alle skjermene i denne gruppetesten kommer med fornuftige prislapper, og sitter du fortsatt på gjerdet og vurderer om du trenger en 37-tommer, er vårt råd: Ikke vent på bedre tider, men løp og kjøp!

Les også: Tester av flat-TV-er finner du her

Ytelse

SYMPATISK: Sony TV-en har en, til Sony å være, en sympatisk prislapp og byr på svært gode bilder.

SYMPATISK: Sony TV-en har en, til Sony å være, en sympatisk prislapp og byr på svært gode bilder. Foto: FOTO: HCC

Slik har vi testet

TV-ene i denne gruppetesten har blitt satt på både subjektive (brukeropplevelsen) og objektive (labtester) tester.

De subjektive testene kommer først der vi bare "bor" sammen med hver av TV-ene noen dager for å finne ut hvordan TV-ene var å bruke og hvilken ytelse vi opplevde fra dem.

En rekke bildekilder ble brukt. Det strekker seg fra den innebygde digitale tuneren via standardkilder til HD-kilder.

Filmen Wall-E har vi sett både på DVD og Blu-ray.

Vi gjør alltid "the real world"-testene først siden disse reflekterer hvordan en normal person vil oppleve TV-en i sitt eget hjem og vi ønsker ikke å være "farget" av noen objektive tester.

Når det er sagt opplevere vi ofte at verdiene som vi måler på laben ofte forsterker eller setter tall på det våre øyne har fortalt oss gjennom den subjektive fasen.

Vi er filmfantaster og liker også en god tv-serie, og derfor er bildekvaliteten kanskje det viktigste kriteriet for en tv når det kommer til ytelse.

Og derfor er det gledelig å kunne fastslå at ingen av skjermene i denne gruppetesten svikter fundamentalt i så måte.

Alle tv-ene leverer behagelige bilder, til tross for at produsentene har kuttet prisene til dels svært så aggressivt.

Når det er sagt, er det ikke alle områder alle skjermene gjør det like godt innen, og totalt sett er det lett å rangere modellene i et kvalitetshierarki.

Les også: Rå spill-PC (Test av Multicom Gamer 1200 eXtreme)

LG sliter med det sorte

Om vi starter med det jeg mener er det aller viktigste elementet med bildegjengivelsen - svartnivåresponsen - er det modellen fra LG som kommer dårligst ut. Partier i filmen som skal være helt mørke ser heller utvasket ut enn sorte.

Panasonic 37LZD800 greier seg litt bedre, selv om den viser noen symptomer på alderdom.

Dersom du skrur og justerer litt greier du stort sett å holde gråskjæret i sjakk, selv om det fortsatt kan dukke opp som et distraherende element i svært mørke scener.

Overbevisende

Etter noen justeringer ender Toshiba 37RV555DB opp med å levere overbevisende mørke bilder uten nyanser av grått. Bare så synd at du må ofre litt brightness for å oppnå dette, noe som gjør at bildene blir litt vel matte.

Tv-en som takler svartnivåene best er Sonys 37V4000. Den leverer troverdige mørke scener uten at du må inngå kompromisser og ofre andre aspekter som går på bildekvaliteten.

Sony imponerer

Sony imponerer også når det kommer til fargerespons, og leverer en fin kombinasjon av naturtro toner og tydelig og livfull metning.

Men når det gjelder farger, må den likevel se seg slått av både Panasonic og LG, som leverer enda mer kraftfulle og dynamiske farger og bilder som suger seeren inn i seg.

Hvilken av disse to modellene som er best, vil faktisk avgjøres av den enkeltes smak og behag. Både LG og Panasonic er gode valg: LG er nok mest livfull og dynamisk, mens Panasonics farger er de mest naturtro.

Noen foretrekker det ene, andre legger mest vekt på det andre aspektet - valget er ditt!

Toshiba 37RV555DBs farger lider under den tidligere nevnte mangelen på brightness som er resultatet etter at du har foretatt de nødvendige justeringene av bildet for å få best mulig svartnivåer.

Heldigvis er ingen av de fire kandidatene i denne testen ille ute å kjøre i så måte, selv om Toshiba vel utmerker seg mest i negativ grad på dette området - på tross av å være 100 Hz.

Dette understreker bare at det at en skjerm har en 100 Hz-motor ikke automatisk løser alle problemene som har med uskarphet å gjøre.

Problemene forminskes, men graden avhenger av hvor god prosessmotor skjermen faktisk har og enda viktigere: den naturlige responstiden til tv-en. Du er herved advart - en ny tv bør være 100 Hz, men det løser ikke nødvendigvis alle problemer.

Best på bevegelse

Det er ingen lett jobb å plukke ut hvilken av de fire utfordrerne som takler bevegelser best, da alle gjør det rimelig bra på dette området.

Det gjelder også for Sony og LG som ikke er 100 Hz, selv om disse to modellene lider av en smule mer støy i enkelte av bevegelsessekvensene enn de øvrige skjermene.

Når det gjelder å takle bevegelser er det Panasonic som stikker av med førsteplassen.

Her gjør 100 Hz-motoren en strålende jobb, og et lite hakk mer overbevisende enn hos rivalen. Men forskjellene er minimale, og du må leve med at kantene kan skjelve litt på bekostning av Panasonic overlegne flyt.

Hvordan en skjerm takler bevegelser har helt klart sammenheng med hvordan den takler skarphet også når det kommer til vanlige, statiske bilder.

Så derfor er det ingen bombe at Panasonic 37LZD800 danker ut rivalene når det kommer til detaljer og tekstur i HD-bildene.

Også LGs 37LG6000 gjengir de rene og klare HD-bildene vi er på jakt etter, mens Toshibas 37RV555DB presser alle pikslene sine for å levere utmerkede og klare HD-bilder - i det minste så lenge det ikke er bevegelse i bildene.

Selv om skjemen fra Sony "bare" er HD klar, gjengir den bare marginalt mindre detaljerte enn bildene som skjermene med en oppløsning på 1920 x 1080 har å by på - nok et eksempel på kvaliteten til Sonys Bravia bildeprosessor.

Standardbilder?

Men selv om HD er selve høydepunktet å se på i hjemlige omgivelser, er det aller meste vi ser på tv både produsert og overført som standardbilder.

Og det å gjengi slikt materiale med lav oppløsning har vist seg å være en utfordring for lcd-skjermer - spesielt de som er full HD.

Av våre fire kandidater er det Toshiba 37RV555DB som løser dette dårligst - bildene er alt for myke og uten detaljer. Noe av bildestøyen kan reduseres (ganske mye, faktisk) med et MPEG-støyreduksjonssystem, men da ser bildene til gjengjeld enda mykere ut.

Jeg savner Resolution+ bildemotoren, som har gjort slik en god jobb med andre av Toshibas flatskjermer i samme størrelse.

Bronseplassen når det gjelder standarddefinisjonsmateriale går til LG. 37LG6000 leverer rimelig skarpe og gode bilder, om enn på bekostning av en smule bildestøy.

Det beste resultatet når det gjaldt ren tv-titting var med skjermene fra Panasonic og Sony.

Begge får god drahjelp av gode egenutviklede systemer og bildeprosessorer: 37LZD800 av Panasonics utmerkede V-Real Pro 3, som leverer eksemplarisk oppskalerte bilder i 1080 oppløsning, og 37V4000 som får hjelp av Sonys Bravia bildeprosessor.

Skjermen til Sony har også en noe lavere naturlig oppløsning, som heller ikke er noen ulempe når det er snakk om vanlige tv-bilder.

Så for å oppsummere racet etter at alle mulige aspekter av bildekvalitet og gjengivelse er gjennomgått, er det veteranmodellen fra Panasonic og den rimelig prisede nykommeren fra Sony som kommer best ut.

Lyd

Om vi skifter fokus til det lydmessige, er det én kandidat som stikker seg ut som den klare vinneren: Panasonic 37LZD800.

Her kommer produsentens flaggskip Advanced Smart Sound-høyttalersystem til sin rett - systemet baserer seg på separate diskant- og basshøyttaler i stedet for den mer vanlige konsentriske modellen.

Resultatet er mer rå kraft, definisjon og videre frekvenser enn det som er vanlig. Her får du utmerket lyd, rett og slett!

Når det gjelder lydprestasjonene til resten av deltagerne i testen er det ikke så mye å si, skal vi være ærlig.

Noen har et klarere lydbilde enn andre (som LG), noen har bedre bass enn andre (som Toshiba) og noen har et bredere lydbilde - men når man legger sammen områdene tv-ene scorer høyere og mindre på så ender resten av deltagerne opp omtrent med samme utkomme.

De presterer på et helt greit nivå, så dette er ikke området å skille de siste fire modellene på.

Oppsummering: YTELSE

Oppsummering: oshiba er ikke så flink med vanlige tv-signaler, og leverer flate og uinspirerte bilder. De andre tre modellene takler dette på en overbevisende måte.

LGs modell er god på farger og brightness og Sonys er god på svartnivåer, men det er Panasonic som går av med seieren i denne klassen med sin effektive og gode bildeprosessor.

Panasonic TX-37LZD800: 6

Toshiba 37RV555DB: 4

Sony KDL-37V4000: 5

LG 37LG6000: 5

Design

Utseende og design har blitt mer vektlagt for dagens flatskjermer enn det som var vanlig med tv-ene i gamle dager.

Derfor er det litt overraskende at alle utenom én av modellene i denne gruppetesten er litt utdaterte. Ikke det at de er direkte stygge, de er bare uspennende og litt kjedelige.

Les også: Test av Philips SoundBar HTS8150

Middelmådig design

Det er litt skuffende at den ellers så utmerkede skjermen fra Panasonic er den mest middelmådige når det kommer til design.

Skjermdesignen Clear Panel er ikke noe som fins på noen andre modeller fra Panasonic - det gjør at 37LZD800 ser litt glattere ut enn de andre modellene fra samme produsent, men det relativt store bakpartiet og gjennomføringen ellers gir den et gammelmodig og traust utseende.

Sonys 37V4000 befinner seg også et stykke unna det beste vi vanligvis får fra denne stilbevisste produsenten.

Her er ikke noen gjennomsiktige paneler, fancy detaljer i metall eller noen opplyste logoer - kort sagt den siste lille finishen du ønsker for å kunne gjøre naboen grønn av misunnelse på den lekre tv-en din.

Riktignok er sidekantene langsmed høyttalerne stilfullt utsmykket i svart og grått, men i det store og det hele skinner det tydelig gjennom at dette er den billigste 37-tommeren Sony har å by på.

På Toshiba-TV-en er det lite glass og skinnende, glossy rammer. Det vil si, de er skinnende og glossy på avstand - tar du dem nærmere i øyesyn ser du at det bare er plastikk.

Skinnende ytre

Den helt klart fineste av skjermene, og soleklare vinner innen kategorien design, er LG 37LG6000.

Med et skinnende ytre som nesten ser polert ut og et minimalistisk panel og en stilig og gjennomtenkt utførelse fra front til bakside i glossy røde toner, er dette en tv som utstråler like mye selvtillit og eleganse som en modell på catwalken i Milano.

Resten av modellene i denne testen hører nok heller hjemme på Cubus eller Hennes & Mauritz.

Oppsummering: Design

Oppsummering: Panasonics skjerm drar på alderen, og fremstår som litt klumpete og utdatert. Sonys modell er stilig i svarte og grå nyanser, og Toshiba er slank og fin, om enn litt plastaktig.

Den soleklare vinneren i klassen for design er derfor smekre og sjarmerende LG 37LG6000.

Panasonic TX-37LZD800: 4

Toshiba 37RV555DB: 5

Sony KDL-37V4000: 5

LG 37LG6000: 6

Tilbehør

Siden disse 37-tommerne stort sett befinner seg i den nedre delen av prisskalaen, bør man derfor heller ikke forvente overvettes mye på utstyrssiden.

Spesielt Sony 37V4000 har en stusslig spesifikasjonsliste. Her er ikke 100 Hz og du får bare en svært enkel versjon av Sonys førstegenerasjons bildeprosessor Bravia.

RIMELIG: Lav pris hindrer ikke LG å levere en modell med mye ekstrufunksjonalitet.

RIMELIG: Lav pris hindrer ikke LG å levere en modell med mye ekstrufunksjonalitet. Foto: FOTO: HCC

I tillegg kommer Sony-en til kort i forhold til konkurrentene når det gjelder oppløsning - 37V4000 har bare HD klare 1366 x 768 å by på, sammenlignet med de andre skjermenes full HD 1920 x 1080.

Det er også eneste deltager i denne gruppetesten som ikke kan oppskalere til 1080p/24, så det betyr at om du har en Blu-ray-spiller må du ta til takke med 1080i/60 ut.

Les også: Denne TV-en er helt rå

Flere valgmuligheter

Heller ikke LGs 37LG6000 har 100 Hz prosessor, og den interne videoprosessoren (XD Engine) kan synes å mangle den samme kraften som tilsvarende motor hos de andre tv-ene.

Men med denne skjermen har du i det minste mulighet til å skru og justere med utmerkede menyer med mange valgmuligheter på selve skjermen, inkludert justering av baklys og kontrast, forsterking av svartnivåer og farger, gammajustering og prikken over i-en: Egen modus for slitne øyne, som gjør tv-titting på lang avstand mindre slitsomt.

100 Hz

Toshiba og Panasonic har alle sammen 100 Hz, som spesielt har påvirkning når det gjelder bilder med mye bevegelser i - men som vi allerede har vært inne på, så er ikke dette noen garanti for suverene og skarpe bilder med bevegelige objekter.

Imponerer

Og det står igjen én klar vinner på pallen når status skal gjøres opp.

Selv om Toshiba for så vidt har en imponerende utstyrsliste for en 37 tommer til litt over 6000 - inkludert et nærmest overlesset fargeadministrasjonssystem - så imponerer Panasonic enda mer med strålende bildekvalitet takket være god bildeprosessorteknologi.

Panasonic leverer gode og effektive bilder, også fra standardkilder, ved hjelp av V-Real 3 Pro, 100 Hz og bildeprosessoren Motion Focus.

Alt i alt er dette mer enn godkjent når det gjelder forventet utstyr for en skjerm i denne prisklassen og størrelsen, og 37LZD800 passerer dermed Toshiba og LG på oppløpssiden - uansett hvor mange muligheter og ekstra manualer de har dyttet inn som interne menysystemer.

Oppsummering: Tilbehør

Oppsummering: Modellen fra Sony er forståelig nok ikke overfylt med finesser, prislappen tatt i betraktning.

Resten av skjermene havner omtrent på samme sted når man har summert opp og gått gjennom spesifikasjonslistene. Panasonic stikker seg ut fra resten av flokken med sine gode bildebehandlingssystemer, og kåres derfor til vinner også i denne kategorien.

Panasonic TX-37LZD800: 6

Toshiba 37RV555DB: 5

Sony KDL-37V4000: 4

LG 37LG6000: 5

...og vinneren er

Når vi nå har kommet til sannhetens øyeblikk, kan vi oppsummere denne gruppetesten slik: en av utfordrerne er ganske middelmådige, en er god men utmerker seg ikke på noe vis, og til slutt er det to utfordrere til førsteplassen - om enn av svært ulike årsaker.

Imponerer minst

Den skjermen som har imponert minst er Toshiba 37RV555.

BEST I TEST: Panasonic kommer seirende ut av vår test av  rimelige flatskjermer.

BEST I TEST: Panasonic kommer seirende ut av vår test av rimelige flatskjermer.

Som en tv nummer 2 i huset kunne den nok alltids gjort jobben, men i forhold til de tre andre modellene i denne testen faller den gjennom - spesielt når det kommer til standardkilder som tv og dvd.

Bronse til LG

Når vi kommer til bronseplassen begynner ting straks å se litt bedre ut. LGs 37LG6000 byr på rålekker design, er fornuftig priset og har overraskende mye på spesifikasjonssiden.

LG vil nok vinne sitt publikum på bakgrunn av disse tre årsaksforholdene alene.

Men grunnen til at den ikke kommer høyere i denne gruppetesten, er en tendens til for mye bildestøy med standardkilder og at den til tider bommer på svartnivåene. Men for den som legger vekt på det estetiske vil dette kanskje være det naturlige valget.

To på topp

Helt i toppen har vi to gode kandidater: nykommeren Sony 37V4000 og den mer rutinerte Panasonic 37LZD800.

Velger du Sony får du kvalitetsbilder så det holder, spesielt når det gjelder svartnivåer og farger.

Og dette gjelder like mye for en vanlig dvd som det gjelder for HD. Og kanskje best av alt: Om du leter litt rundt online kan du finne den til en svært rimelig penge.

Du må nemlig ut med omtrent tre tusenlapper mer for Panasonics 37LZD800, som går av med seieren i denne gruppetesten.

Hovedvekten i denne testen ligger på AV-kvaliteten, så enkelt er det, og da er dette skjermen som alt i alt kommer best ut. Velger du 37LZD800 får du drepende gode bilder og enda bedre lyd.

Så til tross for den er gammel, dyr og ikke noe særlig å se på, er dette skjermen som vil gi deg de beste seeropplevelsene.

1. PANASONIC TX-37LZD800

2. Sony KDL-37V4000

3. LG 37LG6000

4. Toshiba 37RV555DB

Les også: Alle våre TV-tester finner du her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning