Forsvarets ønskeliste: Cyberforsvaret

Kunstig intelligens har et stort potensial for Forsvaret

Trofaste datamaskiner i verdensrommet skal bli blant våre soldaters beste støttespillere, håper sjefen for Cyberforsvaret, generalmajor Inge Kampenes.

Foto: Kongsberg Space & Surveillance
Sist oppdatert

Cyberforsvaret har ansvaret for å støtte Forsvarets operasjoner med informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Samtidig skal cyber-krigerne beskytte Forsvarets egne datanettverk mot digitale angrep.

− Satellittkommunikasjon vil bidra til å redusere utfordringene for eksempel ved topografien på bakken i Norge. Prisen for å sende opp satellitter vil gå betydelig ned når teknologien åpner for produksjon av mindre satellitter, sier generalmajor Inge Kampenes.

Kommunikasjonsbærere

Han ser for seg at teknologien som brukes til ubemannede droner også kan komme til nytte for Forsvarets sambandstjenester.

− Da kan Forsvaret få forskjellige deler av organisasjonen til å fungere sammen på en helt ny måte, sier han.

Han ser for seg droner som kommunikasjonsbærere. En slik fremtidig investering gi land-, sjø- og luftstridskrefter en helt ny grad av operativ fleksibilitet. Og evne til å drive seg selv. De siste årene har maskinlæring, ofte kalt kunstig intelligens, vært på fremmarsj.

Det hilser Cyberforsvarets sjef velkommen.

Lissom-øvelser

− Kunstig intelligens har et betydelig potensial for militære organisasjoner. Dersom vi kan automatisere flest mulig av de militære prosessene som i dag utføres manuelt, vil soldatene og offiserene kunne konsentrere seg om kjernen av sitt oppdrag, sier Kampenes.

Teknologi kan også brukes til å gjennomføre øvelser ved hjelp av simulatorer. Simuleringssystemer har lenge vært brukt som et kosteffektivt alternativ til store øvelser, kostbar ammunisjon, for å redusere slitasje på materiell eller spare drivstoff.

− Naturlig nok må man tilnærme seg mulighetene med kløkt og en høy bevissthet for de mulige utfordringene. Men potensialet som legger til rette for slik bruk av teknologi, er betydelig, forteller Cyber-sjefen.

Må tilpasses

Han ser også for seg at teknologi som smartbriller integrert i hjelmvisir kommer til å løfte effektiviteten og kampkraften helt ned til den enkelte soldats nivå.

− Forutsetningen vil være at kommunikasjonsteknologien kan tilpasses Forsvarets behov for sikkerhet og feltmessig robusthet. For med all teknologi følger sårbarhet og risiko. Det må møtes med både forebyggende sikkerhetstiltak og evne til å håndtere digitale trusler mot teknologien i fred, krise og i krig, erkjenner Kampenes.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 14 2021

Denne saken ble første gang publisert 24/03 2021, og sist oppdatert 22/04 2021.

Les også