Operasjon Trojan Shield

FBI utviklet meldings­tjeneste for kriminelle

Etter at den krypterte meldingstjenesten Phantom Secure ble stengt av FBI i 2018, gikk mange kriminelle over til tjenesten ANOM. Det de ikke visste, var at FBI sto bak.

<b>HUNDREVIS ARRESTERT:</b> I den globale, samkjørte aksjonen skal mange hundre mistenkte for organisert kriminalitet være arrestert. På bildet gjør enheter fra det føderale politiet i Australia seg klar til aksjon.
HUNDREVIS ARRESTERT: I den globale, samkjørte aksjonen skal mange hundre mistenkte for organisert kriminalitet være arrestert. På bildet gjør enheter fra det føderale politiet i Australia seg klar til aksjon. Foto: Australian Federal Police
Sist oppdatert

Den kanadiske meldingstjenesten Phantom Secure var populær blant kriminelle nettverk, og i 2018 bestemte FBI seg for å stenge hele tjenesten. Etterretningstjenesten vurdere først å følge etter brukerne til nye nettverk, men de kom opp med en enda bedre løsning; De utviklet sin egen tjeneste, kalt ANOM, og etter å ha tatt ned ytterligere en rival i oktober 2019, begynte jungeltelegrafen å arbeide for den nye meldingstjenesten.

Når de kriminelle gikk inn på tjenesten, og sendte meldinger, fikk FBI en kopi av meldinger, og i løpet av de neste årene har myndighetene samlet inn mer enn 27 millioner meldinger fra 12000 enheter på 45 forskjellige språk, med fellende bevis mor organiserte kriminelle over hele verden.

Mer enn 800 mistenkte har blitt arrestert, og det ble beslaglagt mer enn 32 tonn narkotika, inkludert kokain, cannabis, amfetamin og metamfetamin. Politiet beslagla også 250 våpen, 55 luksusbiler og mer enn 148 millioner dollar (1,23 milliarder kroner) i kontanter og kryptovaluta. 17 internasjonale distributører er siktet for organisert narkotikasalg, og kriminelle i over 100 land er avslørt.

Forhindret drap

Krypterte meldingstjenester fungerer ved at enhetene ikke bruker internett eller vanlig telefonnett, men sender beskjeder på krypterte nett mellom enhetene. Imidlertid fikk altså FBI systemet til å lage en kopi av alle meldingene, slik at man hadde oversikt over all aktiviteten.

ANOMs suksess var ikke umiddelbar, men ved å stenge konkurrerende nettverk som EncroChat og Sky ECC, gjorde man kjeltringene avhengig av en ny app, og FBIs egen plattform sto klar til å dekke behovet.

«Vi har også forhindret drap. Beslagene av narkotika har ledet til beslagleggelse av våpen, og dette har bidratt til å forhindre en rekke forbrytelser», fortalte Calvin Shiver, assisterende direktør for FBIs kriminelle etterforskningsavdeling, på en pressekonferanse i Haag, Nederland.

<b>SAMARBEID:</b> Ulike politi­myndigheter har sam­arbeidet med FBI, Interpol og DEA.
SAMARBEID: Ulike politi­myndigheter har sam­arbeidet med FBI, Interpol og DEA. Foto: Denis Poroy

Sverige og Norge

Operasjonen ble ledet av FBI i samarbeid med amerikanske DEA (Drug Enforcement Administration), EUs politibyrå Europol og politimyndigheter i en rekke land.

Ifølge tall fra Trojan Shield har 11800 enheter vært i bruk, med landene Tyskland, Nederland, Spania, Australia og Serbia som de mest aktive landene.

Svensk politi mener at de har forhindret et dusin planlagte drap og mener de har arrestert flere ledende aktører i kriminelle nettverk.

Norsk politi skal også ha gjennomført arrestasjoner, og ni personer er har tiltalt for grove narkotikaforbrytelser.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 32 2021

Denne saken ble første gang publisert 06/07 2021, og sist oppdatert 06/07 2021.

Les også