Skal fjerne hatet

Facebook strammer grepet

Slik bekjemper nettgiganten falskt og hatefullt innhold.

Foto: Illustrasjon: Graphic News
Sist oppdatert

I løpet av første kvartal i å slettet Facebook 9,6 millioner innlegg som de regner som hatefulle ytringer, en nær dobling siden siste kvartal i fjor (5,6 millioner innlegg). Siden siste halvdel av 2017 er dette en seksdobling, og forteller en historie om at det både er mer innhold av denne typen, og at Facebook sine verktøy til å oppdage disse stadig blir bedre.

Av de 9,6 millioner innleggene ble hele 8,5 millioner (88,8 prosent) avslørt av Facebooks egne verktøy. De har blant annet også fått kraftigere og sikrere språk-verktøy.

Advarsel

I tillegg har Facebook slettet 4,7 millioner innlegg som er relatert til ulike hatgrupper, og i mars og april har de aktivt sperret en del innhold knyttet til feilaktig informasjon om koronaviruset. 50 millioner innholdselementer om covid-19 har også fått en advarsel.

«Disse advarslene virker svært godt. 95 prosent av dem som ser en slik advarsel lar være å klikke på innholdet», fortalte Mark Zuckerberg på en videosendt pressekonferanse nylig.

På grunn av konspirasjonsteorier, og bevisst spredning av usant innhold om koronaviruset, har Facebook måtte stole ekstra på sine automatiserte verktøy i denne perioden, og Zuckerberg fortalte at han regnet med at det ville få en enda større påvirkning i andre kvartal.

Pandemien opplever de som den største hendelsen i feilinformasjons historie, og algoritmene skal virkelig få prøvd seg i andre kvartal.

<b>SJEFEN:</b> Facebooks grunnlegger og leder Mark Zuckerberg.
SJEFEN: Facebooks grunnlegger og leder Mark Zuckerberg.

Skiller mellom innlegg

I et blogginnlegg på sine sider forteller Facebook at de har videreutviklet sin «proaktive avsløringsteknologi» som bruker kunstig intelligens for å avsløre innhold som er krenkende i det samme det blir lagt ut, slik at det blir fjernet før andre brukere kan se det. Det nye ved teknologien er at den kan analysere tekst som er innebygd i bilder og videoer, for å forstå den fulle konteksten, i tillegg til at den sammenligner det med andre bilder, videoer og tekster som allerede er fjernet. Som eksempel viste de til at algoritmene deres nå kan skille mellom to innlegg med teksten «Love the way you smell today», der den ene er på et bildet av en blomst og den andre på en skunk, som ganske riktig da har to ulike betydninger.

Også innhold som glorifiserer narkotika, eller seksuelt innhold, er også mulig å fange opp med denne teknologien.

Mye glir gjennom

Selv om også antallet anker på avgjørelsene om å fjerne eller blokkere innhold har gått opp, rapporterer Facebook at antallet klager som blir tatt hensyn til har gått ned. Noe som tyder på at verktøyet gjør en god jobb.

Det som fortsatt er uklart er hvor mange hatefulle ytringer som kommer gjennom. Flere peker på at selv 9,6 millioner virker som et lite antall, tatt i betraktning av hvor mange brukere det er. Og meldingene til den amerikanske presidenten får altså fortsatt stå.

Kilder: Facebook, Wired, Reuters © GRAPHIC NEWS

Denne saken ble første gang publisert 04/06 2020, og sist oppdatert 05/06 2020.

Les også