Skal frakte verdens mest grusomme våpen

Dommedagsubåten Belgorod

De aller fleste av verdens atomvåpen befinner seg i dag under vann, om bord i supermaktenes ubåter. Disse er imidlertid stort sett mindre, og de er laget for å skape så lite radioaktivitet som mulig. Russland er i ferd med å endre spillereglene.

<b>OMBYGD OSCAR II:</b> Den nye ubåten skal være en ombygget versjon av Oscar II-klassen.
OMBYGD OSCAR II: Den nye ubåten skal være en ombygget versjon av Oscar II-klassen. Foto: foto: ntb
Sist oppdatert

Oppdatering 2.10.2022. Den italienske avisen La Repubblica skriver at NATO i en etterretningsrapport har advart sine medlemsland om bevegelsene til dommedagsubåten Belgorod.

Atomubåten ble operativ i juli, og skal ifølge den italienske avisen nå ha vendt tilbake for å dykke i Nordishavet.

Det skaper frykt for at russerne har planer om å teste supertorpedoen Poseidon, også kalt «apokalypsens våpen», for første gang.

Vi Menn har skrevet om den gigantiske atomtorpedoen «Poseidon» (tidligere omtalt som Kanyon) en rekke ganger tidligere. Torpedoen vil ved detonasjon kunne skape en flere hundre meter høy radioaktiv flodbølge som vil kunne legge under seg hele byer.

Selve torpedoen er ifølge vestlig etterretning ventet å være klar i 2027, men nå er ubåten som er ment å ha dem om bord ferdig. Belgorod-klassen blir den lengste ubåten i havet i dag, med 178 meter. Den amerikanske Ohio-klassen er til sammenligning 171 meter lang.

Les også: (+) Gigantskipet med 13 nordmenn om bord forsvant på mystisk vis. Så skjedde det samme med søsterskipet

Skremselspropaganda

Men det er altså lasten som skremmer de fleste.

Med et atomstridshode som fra russisk side hevdes å være på 100 megatonn er det i tilfelle nesten dobbelt så stort som på det som i dag regnes som verdens største atombombe, russiske «Tsar Bomba» på 58 megatonn.

Atombomber er i effekt ment for å skremme, og sannsynligvis er ett av målene til Kreml at USA skal måtte bruke en masse ressurser på å utvikle tiltak som kan stanse den nye torpedoen.

Belgorod kan dermed være ett ledd i en opptrapping av den kalde krigen under havet, der blant annet amerikanske, russiske, britiske, franske og kinesiske ubåter jakter på hverandre og sporer hverandre jevnlig.

Les også: (+) Det 40 år gamle norske megaskipet er nesten ikke til å kjenne igjen

Senke Storbritannia

Den gjennomgående tonen blant russiske politikere, og i russiske medier, er imidlertid av en sånn art om dagen, at det er lett å forestille seg et enda verre scenario.

Nylig uttalte en politisk kommentator på russisk TV at «med Poseidon har vi muligheten til å senke Storbritannia til bunnen av havet».

Slike uttalelser, i beste sendetid hos allmennkringkastingen, gjør at det er grunn til å være veldig bekymret over den nye aktøren på havbunnen.

Les også: (+) Fikk tilslaget til gi-bort-pris – vraket ble en gullgruve

Denne saken ble første gang publisert 23/08 2022, og sist oppdatert 02/10 2022.

Les også