Panasonic Smart Home

Se opp! Verisure og Sector!

Smart Home fra Panasonic er en smarthusløsning med fokus på sikkerhet og trygget. Med et par ess i ermet, kan denne løsningen være et alternativ til både Verisure, Sector og andre smarthusløsninger.

SMART: Panasonic Smart Home er et komplett system med fokus på sikkerhet og smarte funksjoner til hjemmet.
SMART: Panasonic Smart Home er et komplett system med fokus på sikkerhet og smarte funksjoner til hjemmet. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC
Sist oppdatert

Smarthus og «tingenes internett» blir det neste store, skal vi tro en rekke eksperter. Panasonic har vært på denne ballen en stund med varmepumper som kan snakke med alarmsystemet ditt og såkalte smart grid løsninger for effektiv distribusjon, lagring og bruk av elektrisitet.

Nå tar de også steget inn i markedet for smarthusløsninger. Dette markedet er preget av «nav»-løsninger eller hub-er som det også kalles. Her er det én sentral enhet som styrer en rekke tilkoblede enheter.

Produktras

Panasonic er en internasjonal gigant med en omsetning på nesten 600 milliarder kroner – noe mindre enn et norsk statsbudsjett med andre ord.

Det vises også igjen i produktporteføljen som kalles «Smart Home». I skrivende stund har Panasonic 12 Smart Home produkter klare for det norske markedet. I sum utgjør de et økosystem, som i våre øyne, har en stor slagside mot «trygghet og sikkerhet» framfor typiske smarthusfunksjoner.

Testproduktene vi har sett på i denne omgang er et startsett (KX-HN-6012) bestående av et innendørskamera, en smartplugg, to dør- og vindussensorer og selve sentralen.

I tillegg fikk vi med et utendørs-kamera, en vannlekkasjesensor og en bevegelsessensor.

Les også: Den beste ruteren akkurat nå? Test av Linksys EA9500

OVERVÅKNING: I Panasonic Smart Home-serien finnes det også et utendørskamera.
OVERVÅKNING: I Panasonic Smart Home-serien finnes det også et utendørskamera. Foto: Panasonic

I tillegg finnes det en fjernkontroll til systemet, et nødbatteri, en sirene, en dect-telefon (!), en sensor som varsler om den hører lyden av knust glass og et numerisk tastatur som for eksempel kan henge ved inngangsdøren.

Sparer månedsavgiften

I sum er dette en produktportefølje som ikke skiller seg veldig fra den du finner hos Verisure, Sector og andre alarmselskaper – som også er aktører som beveger seg mot smarthusmarkedet.

Forskjellen på Smart Home fra Panasonic og løsningen til alarmselskapene, er at du ikke har noen månedlige utgifter og det ikke er mulig å koble på en vektertjeneste.

Spesifikasjoner: Panasonic Smart Home

  • HUB: DECT/WiFi, SD-kort, støtter opp til fire kamera, 50 sensorer og inntil 8 mobiler
  • Bevegelsessensor (HNS102): DECT, 2 AA batteri, batterilevetid opp til et år
  • Innendørskamera (KX-HNC200): DECT, 0,3 megapiksel, minnekort, nattsyn (6 meter)
  • Smartplugg (KX-HNA101):
  • 2400 watt av/på-knapp
  • Utendørskamera (KX-HNC600): IP55 (støv/vann), -20 til +50 grader, 0,3 megapiksel, nattsyn (ca. 12 meter)
  • Vannlekkasjesensor
  • (KX-HNS103): Batteri CR2,
  • batterilevetid opp til 2 år
  • Priser Panasonic Smart Home
  • Startpakke: KX-HN6012 (Hub, Innendørskamera, smart plugg og to vindussensorer): 2.995 kr
  • Bevegelsessensor (HNS102): 415 kr.
  • Vannsensor (HNS103): 415 kr.
  • Utendørskamera (KX-HNC600NEW): 1.245 kr.
TASTATUR: Vi anbefaler at man også kjøper det numeriske tastaturet, slik at systemet kan aktiviseres og deaktiviseres uten at man trenger å bruke appen på mobilen.
TASTATUR: Vi anbefaler at man også kjøper det numeriske tastaturet, slik at systemet kan aktiviseres og deaktiviseres uten at man trenger å bruke appen på mobilen. Foto: Panasonic

DECT ikke WiFi

Det litt spesielle med Smart Home-systemet til Panasonic er at de bruker DECT ULE-teknologi og ikke varianter av trådløst nett (WiFi) og Mesh-nettverk, som nok er litt mer vanlig.

Mens Dect-teknologien er «gammel», er «påhenget» ULE (Ultra Low Energy) ny.

Fordelene med denne «nye» teknologien er at den ikke må jobbe på det overbelastede 2,4 GHz-nettet (WiFi) og det aller viktigste er at DECT ULE tilbyr svært god rekkevidde og dekning.

 I «reklamen» skryter Panasonic av en rekkevidde på opp til 300 meter! På produktene skriver de likevel at man innendørs kan forvente en rekkevidde på opp til 50 meter, mens at man utendørs/med fri sikt kan forvente opp mot 300 meters rekkevidde. Vi testet ikke maksgrensen, men erfarte at det var uproblematisk å plassere både utendørskameraet og en sensor i garasjen vår,  25–30 meter fra sentralen inne i huset.

Her måtte vi trolig hatt en WiFi-forlenger eller en av de aller nyeste ruterne med god rekkevidde, om  vi skulle klart det samme over WiFi.

Vil du lese flere slike saker? Skaff deg et abonnement på HjemmePC.

Enkelt og brukervennlig

Panasonic har gjort det enkelt å komme i gang med Smart Home-systemet. Løsningen selges som «startpakker» der alle produktene i «startpakken» er koblet mot hverandre. Da er det bare å laste ned «Home Network»-appen til Panasonic og koble strøm til enhetene.

Man begynner med hovedsentralen og jobber seg videre produkt for produkt. Sentralen skal heller ikke kobles til ruteren din med kabel, slik en del andre systemer krever, men kobles trådløst til nettet ditt.

Det gjør at du også lettere kan finne en ok plassering til sentralen. Koblingen til ruteren, gjør også at du kan styre systemet ditt via appen på mobilen også når du er borte. Det er også enkelt å koble nye enheter til systemet. En enkel bruksanvisning i kombinasjon med fysiske taster på hovedsentralen, gjør at når man først har gjort dette en gang, går det veldig greit de neste gangene.

HUB: Navet i systemet til Panasonic er hub-en. Den styrer alle enheten som kobles til. 
Hub-en kobles trådløst til din trådløse ruter.
HUB: Navet i systemet til Panasonic er hub-en. Den styrer alle enheten som kobles til. Hub-en kobles trådløst til din trådløse ruter. Foto: Panasonic

Bruk tid på oppsettet

Det som kanskje kan være litt komplisert på Panasonic Smart Home er å forstå hvordan man ønsker at de ulike delen skal oppføre seg i forhold til hverandre og i forhold til tre mulige scenarier: hjemme, borte og «desarmer». Det siste valget er relativt enkelt, siden det i utgangspunktet betyr at du slår av alle alarmer. Du kan likevel velge at utendørskamerat skal filme alle bevegelser selv om du har «desarmert» systemet.

ULE-alliansen

ULE Alliance er en organisasjon som både Panasonic, Intel og noen flere står bak, men med bred støtte i industrien som fra Huawei, Netgear, NEC, Cisco og mange flere. Teknologien bruker DECT ULE som en trådløs standard framfor WiFi. ULE-nettverk er krypterte (AES-128). Denne typen nettverk vil heller ikke dukke opp om noen skanner etter trådløse nettverk.

«Hjemme» er nok primært tenkt som en slags skallsikring og en innstilling du skal bruke når du faktisk er hjemme. Her kan for eksempel dør- og vindussensorene være aktivert.

Du kan også velge at «Hjemme» er en nattsikring, der alle enheter i første etasje er i «alarmberedskap», mens enheten du har i andre etasje er av. «Borte» er et modus som kan brukes når det ikke er folk i huset – og der alle alarmer og sensorer er aktive.

Tastatur må til

Vi anbefaler også at man investerer i et tilgangstastatur som kan plasseres inne ved inngangsdøren. Det vil gjøre det lettere å aktivere og deaktivere systemet framfor å måtte gjøre dette via mobilappen hver gang.

Gjennomtenkte løsninger

Det positive med Panasonics Smart Home-system er at det framstår som et gjennomtenkt system med mange produkter og løsninger.

For eksempel kommer utendørskameraet med en avtagbar skjøteledning, noe som gjør at man kan trekke strømledningen gjennom et hull i veggen om man ønsker det.

Utendørskameraet leveres også med skruer og sikkerhetslenke. Innendørskameraet har temperaturmåler, som man kan bruke som en sensor for å utløse en hendelse koblet til smartpluggen. Et typisk scenario her er å slå på en varmeovn om temperaturen synker under et gitt nivå.

Dør- og vindussensorene kan være litt vriene å plassere. Spesielt siden sender og mottager her ikke må være mer en 25,4 millimeter fra hverandre. Dette har Panasonic løst smart ved at du kan aktivere en funksjon som via en lysdiode viser om du er innenfor eller utenfor rekkevidde. I tillegg kan sentralen utstyres med minnekort, slik at opptak fra kameraene dine lagre der og ikke ute på det enkelte kamera.

SMARTPLUGG: Denne typen smartplugge kan brukes for å styre lys og tilkoblede varmeovner.
SMARTPLUGG: Denne typen smartplugge kan brukes for å styre lys og tilkoblede varmeovner. Foto: Panasonic

Det som mangler

Noen småting synes vi mangler hos Panasonic Smart Home. Systemet har mye fokus på sikkerhet, men vi savner litt flere smarthusfunksjoner.

Mer styring av lys, varme og kanskje kobling mot en dørlås som Yale Doorman, EasyAccess eller andre produkter. I tillegg liker vi at smartplugger både kan dimmes og at de kan styres basert på soloppgang og solnedgang, det gjør ikke smartpluggen til Panasonic.

Vi kunne også tenkt oss en mulighet for å satt opp SMS-varsling til egen/andres mobiler, slik at man for eksempel kunne ha varslet en nabo eller to om alarmen utløses.  

Korner Home Security, som vi har testet tidligere, har «nabovarsling» som en mulighet i appen. I tillegg skulle vi gjerne sett at Panasonic Smart Home også støttet IFTTT.

Skal Panasonic Smart Home være et reelt alternativ til løsninger fra aktører som Verisure og Sector, så må det også på plass en røykvarsler. Separate sensorer for luftfuktighet og temperatur er også på vår ønskeliste.

Vi er heller ikke helt overbegeistret for bildekvaliteten på kameraene. Disse har en sensor på 0,3 megapiksel og leverer maks en oppløsning på 640 x 480 punkter.

Likte du denne saken?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

(Saken fortsetter under bildene)

SENSOR: Bevegelsessensoren har et feste som gjør at den også lett kan plasseres i et hjørne.
SENSOR: Bevegelsessensoren har et feste som gjør at den også lett kan plasseres i et hjørne. Foto: Panasonic
VANN: Denne sensoren kan varsle om de for eksempel blir fuktig under oppvaskmaskinen eller andre steder der det helst ikke skal komme vann.
VANN: Denne sensoren kan varsle om de for eksempel blir fuktig under oppvaskmaskinen eller andre steder der det helst ikke skal komme vann. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også