iPoden er 29 år

Men iPodens "gudfar" måtte selge huset for å ha råd til smør på brødet.

IDEEN TIL IPOD: Designmessig er likheten slående. Kane Kramers tegninger fra 1979 viser at han hadde konseptet klart for seg. Men utviklingen av en ferdig musikkspiller ble stanset i 1988 av en strid med styret i selskapet han hadde startet.

IDEEN TIL IPOD: Designmessig er likheten slående. Kane Kramers tegninger fra 1979 viser at han hadde konseptet klart for seg. Men utviklingen av en ferdig musikkspiller ble stanset i 1988 av en strid med styret i selskapet han hadde startet. Foto: ILLUSTRASJON: www.kanekramer.com

Publisert Oppdatert

Virker tegningen kjent?

I en rettssak om patentene bak iPod, har Apple nå endelig innrømmet at oppfinneren som kom med ideen til det hele, er briten Kane Kramer. Han var 23 år gammel da han i 1979 tegnet en digital musikkspiller. Den hadde visse begrensninger, og kunne spille av 3,5 minutt musikk.

Men Kramer var korrekt overbevist om at kapasiteten kom til å øke.

Men Kane Kramer (52) har ennå ikke tjent et rødt øre på sin snart 30 år gamle oppfinnelse. For ikke lenge siden måtte trebarnsfaren selge huset for å redde økonomien, skriver Daily Mail.

Vitnet for Apple

Kramer ble brukt som vitne i en rettssak ført av firmaet Burst.com. Burst har hevdet å ha hatt patenter til teknologi som er brukt i iPoden, og har derfor krevd en andel av Apples svimlende iPod-omsetning.

Kramer ble kalt inn som vitne for Apple for å påvise at hans patent var eldre enn den Burst har henvist til. Striden mellom Burst og Apple ble til slutt løst gjennom et forlik.

Som tegningen viser besto oppfinnelsen, IXI, av en musikkspiller i kredittkortstørrelse, med firkantet skjerm og en sentral menyknapp for å bla mellom låtene. Likheten med Ipoden er slående.

Her kan du se Kan Kramers originalskisser fra 1979 .

Kramer tok ut en verdensomspennende patent og startet et firma for å videreutvikle ideen. Men etter en intern konflikt i 1988, måtte han skaffe til veie 60 000 pund for å fornye patenten. Det greide han ikke, og dermed ble patenten fritt tilgjengelig. Også for Apple, som snappet opp ideene noen år seinere.

Kramer sier til den britiske avisen at han er glad for anerkjennelsen, og ikke hadde noe imot å vitne for Apple. Han forhandler nå med det amerikanske selskapet om en kompensasjon for tegningene, som han jo eier rettighetene til.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning