GIMBAL: Et eksempel på en gimbal er Zenmusem H3-3D fra DJI. Denne finnes også i 2D-versjon.

Hva er en gimbal?

Gimbal er nok et ord ikke alle er like kjent med. Man kan forenklet si at det bare er et annet ord for steady-cam. De brukes ofte på droner for å gi stødigere bilde.

En gimbal består av et kamerafeste festet til to eller tre motorer, som igjen er koblet til et kretskort og et gyroskop.

Signalene fra gyroskopet går til motorene som lynraskt kompenserer for bevegelser i alle retninger.  Dermed spiller det ingen rolle om du er ustø på hånden, eller om dronen det er festet til vingler rundt i luften. Videobildet blir fjellstøtt.

Gimbal-er er populære på droner, men det finnes både håndholdte varianter og modeller som er ment å strappes fast i kroppen eller på hjelmen.

En gimbal med to moterer kalles ofte 2D-modeller, mens de med 3 motorer kalles 3D. Forskjellen er at den tredje motoren også motvirker rotasjon, noe som kan gjøre panoreringer mye mykere og penere.

En god gimbal koster gjerne 2-3000 kroner, men du kan finne billigere versjoner for droner til under tusenlapper i utenlandske nettbutikker.

Dronefeberen ser ikke ut til å legge seg med det første, og stadig flere amatører og profesjonelle innen både RC og fotografering tar i bruk droner for å få spektakulære foto- og videoopptak.

En ulempe med dronenes popularitet er at det har blitt veldig mange modeller og produsenter å velge mellom.

Og du trenger ikke begrense deg til det norske markedet engang. Kina-butikker som Banggood.com og HobbyKing.com selger mer enn gjerne fra sitt droneutvalg til nordmenn. Bare pass på momsfellen.

Så hvordan finner du den beste dronen for deg?

Her er våre tips om hva du bør se etter i en drone, og noen kjøpetips basert på hva vi vet om dronemarkedet akkurat nå. Vi har linket til nettbutikkene som har de aktuelle dronene billigst i skrivende stund.

Ting å sjekke

Når du begynner å få en idé om hvilken drone som passer for deg er det noen spesifikasjoner som kan være greit å sjekke før du trykker på kjøp-knappen.

  • Hvor lenge kan dronen fly på en lading?
  • Hvor lang tid tar det å lade batteriet igjen?
  • Hva er maks rekkevidde mellom dronen og kontrolleren?
  • Kan et eventuelt påmontert kamera overføre bilder live under flyging?
  • Hva er rekkevidden på videooverføringen?
  • Hva er video og fotooppløsning på kameraet?
  • Trenger du noe ekstrautstyr?
  • Hvor mye veier dronen?

Sistnevnte kan ha betydning om du vil tjene penger med dronen din. Nye regler fra nyttår skiller nemlig på droner under og over 2,5 kilo. Dronene vi har snakker om her veier alle godt under dette.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!