Test av vaskerobot: Scooba 450

Denne vasker huset ditt

Scooba 450 fra iRobot vasker og gjør det rent mens du er på jobb eller ligger på sofaen.

Sist oppdatert

Vi har testet vaskeroboten Scooba 450, som ikke støvsuger gulvet ditt slik de etter hvert tradisjonelle robotstøvsugerne gjør.

Scooba 450 vasker gulvet ditt.

Vaskeroboten er primært laget for «harde gulv», altså gulv med fliser, gulvbelegg eller andre «forseglede» gulv.

Vaskeroboten egner seg ikke like godt til parkett, fordi den som en del av vaskeprosessen legger ut en del vann for å bløtlegge «skitten» før den igjen suger den opp.

Til parkett kan iRobot Braava 380 brukes. Den har vi testet her.

Vanntank

Scooba 450 er utstyrt med en liten vanntank som du fyller med vann og et iRobot-vaskemiddel. En liten flaske med dette vaskemiddelet koster 13 dollar (90 kroner).

Vaskemiddelet er selvsagt utviklet spesielt for Scooba 450. Vi forsøkte ikke å bruke vaskeroboten med vanlig gulvvaskemiddel.

(Testen av iRobot Scooba 450 fortsetter under bildet.)

VASKEHJELP: iRobot Scooba 450 er enkel i bruk, men den bråker litt og den tar seg god tid når den vasker.
VASKEHJELP: iRobot Scooba 450 er enkel i bruk, men den bråker litt og den tar seg god tid når den vasker.

På kryss og tvers

Vaskeroboten starter en vaskesyklus ved å gå rundt og rundt i stadig større sirkler til den møter på en hindring. Deretter fortsetter den litt på kryss og tvers. Det hele ser ganske tilfeldig ut, men de gangene vi overvåket roboten, så vi at den til slutt hadde dekket hele gulvflaten.

Ifølge iRobot har Scooba 450 en tretrinns vaskeprosess. Den legger først ut en del vann på gulvet, før den «skrubber», for så å bruke en nal for å fjerne restfuktighet og skitt fra gulvet. Det var litt vanskelig å se dette i praksis, men det vi så var at vaskeroboten la ut relativt mye vann i starten og at det ikke var like mye vann igjen da den var ferdig.

Den får nok ikke med seg alt vannet opp fra gulvet, siden vanntanken er lettere etter at vaskejobben er utført.

Små flater

Scooba 450 vasker inntil 28 kvadratmeter. Det er ikke veldig mye. Med tanke på at vi i Norge stort sett har tregulv, som parkett, så innskrenker det markedet for Scooba noe. Den vil likevel være nyttig på et bad, et flislagt inngangsparti/entre/hall og andre rom der det er mer vanlig med noe annet enn tregulv.

Dette betyr også at Scooba 450 ikke kan vaske hele huset ditt mens du er på jobben, men den kan vaske et «passe stort» rom.

Du kan bestemme om den skal vaske et stort rom (28 m2) eller et lite rom (14 m2). Vi testet den på en gulvflate større enn 28 m2, og da jobbet den til batteriet tok slutt – etter cirka 40 minutter. Da tok den nok ikke hele arealet, men vi opplevde likevel at den gjorde en grei jobb.

Vil du avgrense arbeidsområdet, så følger det med en liten, batteridreven boks som fungerer som et elektronisk gjerde. Har du en åpen kjøkkenløsning med fliser på kjøkkengulvet, kan du på den måten  hindre vaskeroboten i å gå inn på parketten i stua.

Vasker rent

På normalt møkkete gulv, opplevde vi at Scooba 450 gjorde en helt grei jobb. Vi gikk over med en tørrmopp for å sjekke for støv og partikler etter at roboten hadde vasket gulvet – og vi fant ikke veldig mye.

Vi testet også roboten på en ordentlig grisejobb, der vi hadde smurt smør på gulvet i tillegg til å strø utover brødsmuler, kornblanding og kaffepulver. Også her gjorde vaskeroboten en ok jobb, men store partikler som ikke gikk under roboten, ble dyttet ut i kantene av rommet.

Generelt er denne typen roboter ikke veldig gode på å nå ut i hjørner og langs veggene. Heller ikke Scooba 450 klarer det. Likevel har vi ikke problemer med å si at Scooba 450 gjør en helt ok jobb når gulvet er normalt skittent.

Vi ble også imponert over vaskerobotens evne til å komme seg ut av trange situasjoner. Selv om den rotet seg under spisebordet vårt flere ganger, klarte den alltid til slutt å navigere seg ut igjen mellom et utall med stol- og bordbein.

Den er også skånsom når den treffer inventaret. Sammenstøtene, som det blir noen av, er aldri harde og roboten ser ut til å senke farten når den vet at den har en hindring foran seg.

Tar tid – sparer tid?

Det store spørsmålet med denne typen vaskeroboter er om de faktisk sparer oss for tid? Der er vi litt usikre.

Et rom på under 30 kvadrat tar ikke lange tiden å støvsuge og vaske, om man er rask og effektiv. I tillegg må du finne fram vaskeutstyret og rydde opp etterpå. La oss si at det tar totalt 15-20 minutter.

Vaskeroboten må også klargjøres. Påfyll av vann og vaskemiddel tar et par minutter og så må du bruke to til tre minutter på å tømme tanken, fjerne rusk fra børsten under vaskeroboten og så sette den til lading igjen. Totalt brukte vi nok cirka fire til fem minutter på disse operasjonene.

Ja, så du sparer tid, siden du ikke trenger å passe på mens Scooba 450 vasker gulvet ditt. Samtidig bruker den mye tid på vaskingen – og den bråker litt.

På et relativt lite område (cirka 10 m2) brukte Scooba 450 nesten 20 minutter. På et 28 m² stort rom bruker den nærmere 40 minutter.

Ser vi på tidsregnskapet, så bruker altså Scooba 450 totalt sett mer tid enn om du vasker selv, men istedenfor 10-20 minutter med vasking – så slipper du unna med noen minutters klargjøring og etterarbeid av vaskeroboten.

(Testen av iRobot Scooba 450 fortsetter under bildet.)

IKKE PARKETT: iRobot Scooba er laget for harde gulv, som fliser og gulvbelegg.
IKKE PARKETT: iRobot Scooba er laget for harde gulv, som fliser og gulvbelegg. Foto: Hallvard Lunde

God følelse

I tillegg må vi innrømme at det er en god følelse å sette Scooba 450 i arbeid i den møkkete gangen, ta seg en sykkeltur og komme tilbake til nyskurt inngangsparti.

Vi satte den også i arbeid i gangen, samtidig som vi selv gjorde rent i stua og på kjøkkenet. Da ble plutselig hele første etasje vasket samtidig.

Oppsummering

iRobot Scooba 450 gjør en helt ok vaskejobb, men det tar litt tid og det bråker litt. Du sparer tid, men du må fortsatt bruke noen minutter på vaskeroboten før og etter en jobb. Vi kunne godt tenkt oss at Scooba 450 hadde klart å dekke et noe større areal og at den også hadde et modus for parkett – ved at den la ut mindre vann på gulvet.

Skal du virkelig ha nytte av Scooba 450 bør du ha et passe stort flislagt areal. Det vil nok også hjelpe om du har en litt minimalistisk stil, slik at vaskeroboten kan arbeide sånn noenlunde uhindret. I tillegg hjelper det nok om du hater å vaske. For det vil nok lindre litt når du vet at du må ut med cirka 5800 kroner for iRobot Scooba 450.

(Testen av iRobot Scooba 450 fortsetter under bildet.)

EKSTRAHJELP: iRobot Scooba kan vaske et rom på opp til 28 kvadratmeter.
EKSTRAHJELP: iRobot Scooba kan vaske et rom på opp til 28 kvadratmeter. Foto: Hallvard Lunde

Denne saken ble første gang publisert 03/07 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også