Smarte lys: Lightify

Osram utfordrer Philips Hue

Osram Lightify utfordrer Philips Hue, men har glemt én ting.

OSRAM LIGHTIFY: Startpakken består av Gateway og en RGB-pære med E27-sokkel.
OSRAM LIGHTIFY: Startpakken består av Gateway og en RGB-pære med E27-sokkel.
Sist oppdatert
BARNESYKDOMMER: Lightify-appen har sine barnesykdommer, men har en fin gruppefunksjon og lar deg blant annet se hvilken fargetemperatur (K) du har stilt inn lysene på.
BARNESYKDOMMER: Lightify-appen har sine barnesykdommer, men har en fin gruppefunksjon og lar deg blant annet se hvilken fargetemperatur (K) du har stilt inn lysene på.

Trådløs styring av lys er ikke noe nytt, men i løpet av et par år har det kommet flere aktører på banen med løsninger som lar deg styre lyset via husets trådløse nettverk (WiFi).

Philips har hatt stor suksess med sitt Hue-system som lar deg styre en serie med LED-lyspærer via en app på mobilen via en såkalt Hue Bridge som kobles til hjemmenettverket.

Så stor var suksessen at det i starten var vanskelig å få kjøpt Philips Hue i Norge. Philips Hue kan også styres med universalfjernkontrollen Logitech Harmony Ultimate.

Vi har brukt Philips Hue i snart ett år og har god erfaring med systemet. Det er både brukervennlig og ikke minst svært stabilt.

 

Trådløst vs. ethernetkabel

Nå har lyspæregiganten Osram kommet med en konkurrent, Lightify.

Lightify har veldig mye til felles med Philips Hue. Pærene til Osram snakker det samme språket, Zigbee Light Link, og kommuniserer med en såkalt Gateway, som i bunn og grunn har samme oppgave som Philips Hue Bridge.

Forskjellen er at Osram sin Gateway er helt trådløs, mens Hue Bridge må kobles til ruteren din med ethernetkabel.

 Osram Gateway kobles i stedet på det trådløse nettverket, noe som er en fordel fordi Gateway dermed kan settes nær sagt hvor som helst, forutsatt at den er innenfor god WiFi-dekning til den trådløse ruteren.

Vi har prøvekjørt Osram Lightify en periode og sammenlignet det med våre erfaringer med Philips Hue.

 

Enkelt oppsett

Siden Gateway må kobles til med rett WiFi-oppsett, tar det litt mer tid å komme i gang med Lightify enn Hue. Men prosedyren er rimelig selvforklarende, og gjøres via Lightify-appen til Android, iOS og Windows Phone.

Når alle Lightify-pærene og -lyskildene du har kjøpt er koblet til appen, er det bare å benke seg og konfigurere opp grupper av lys og lage scener til disse.

Akkurat som hos Philips, gir det best mening å begynne å se på lys i form av grupper og scener fra første stund, og glemme tanken om å styre en og en pære.

 

Grupper og scener

Med en gang likte vi godt Osrams app. Den har et fint gruppesystem der du kan melde inn lyskildene for deretter å navngi gruppen og lage forskjellige scener for gruppen.

Når dette er gjort, legger gruppene og scenene man har laget seg på hjemskjermen. Man kan da enkelt skru av og på grupper, og aktivere ulike scener på dem.

Akkurat dette gjør Osram bedre enn Philips i sin app.

LIGHTIFY: Nå kommer også Osram med smarte lys. Systemet ligner veldig på Philips Hue, og bruker også mye av den samme teknologien: Zigbee Light Link. Osram har noen av lysproduktene/pærene som Philips mangler i sitt system. Sjekk www.osram.no for full oversikt.
LIGHTIFY: Nå kommer også Osram med smarte lys. Systemet ligner veldig på Philips Hue, og bruker også mye av den samme teknologien: Zigbee Light Link. Osram har noen av lysproduktene/pærene som Philips mangler i sitt system. Sjekk www.osram.no for full oversikt.

Barnesykdommer

Men barnesykdommene åpenbarer seg veldig fort.

For eksempel navnga vi scenene med flere ord, men bare det første ordet dukker opp på hjemskjermen.

Dessuten fant vi ikke noen funksjon for å navngi de individuelle pærene. De tre pærene vi prøvde var jo greie å holde styr på, men systemet støtter opptil 50 pærer, og da må det være en enkel måte å navngi pærene på. Vi har sett bilder av Lightify-appen hvor pærene er navngitt, men fant ikke ut av det da vi testet.

Verre er det imidlertid at lys ikke kommer på når vi skrur dem på i appen. Appen forteller at de er på, men de er helt mørke.

Vi opplevde også å skru av en gruppe, hvorpå alle lysene slukket, mens ett kom på igjen like etterpå. Gruppen står da som av, men når man ser på lyspæreoversikten er denne lyspæren på, hvilket den jo er.

Noen ganger går det også veldig tregt før lysene reagerer på input fra appen – om dette skyldes at Gateway-en er trådløs vet vi ikke, men Gateway-en var hele tiden godt innen for god dekning fra trådløsruteren.

Denne type problemer har vi aldri opplevd med Philips Hue, men så vet vi jo også at Philips hadde barnesykdommer i starten.

Vi tar det for gitt at Osram oppdaterer fastvaren i Gateway og selve appen for å rydde vekk problemer etter hvert som de dukker opp.

 

Fine egenskaper

Men Osram har også noen virkelig fine egenskaper ved appen. Blant annet liker vi hjulet som justerer lysstyrke, fargetemperatur og (for RGB-pærene) farger.

At appen viser fargetemperatur i Kelvin gjør det enkelt å matche to pærer med samme varmhvite fargetemperatur i en scene.

Er du i tvil om hvilken lyspære du skal velge, kan du lære mer her.

Bredere utvalg enn Philips

Osram debuterer med et mye bredere utvalg av pærer og lyskilder til sitt Lightify-system enn det Philips har.

TAKLAMPE: En Lightify-kompatibel takarmatur skal være tilgjengelig.
TAKLAMPE: En Lightify-kompatibel takarmatur skal være tilgjengelig.
GU10 SPOT: Spot-pærer med GU10-sokkel. Denne testet vi også med Philips Hue, noe som funket utmerket.
GU10 SPOT: Spot-pærer med GU10-sokkel. Denne testet vi også med Philips Hue, noe som funket utmerket. Foto: Produsent
GU10 FOR INFELLING: Fiks ferdig downlight for innfelling, klar for å styres av Lightify.
GU10 FOR INFELLING: Fiks ferdig downlight for innfelling, klar for å styres av Lightify.

Osram lånte oss et startsett med Gateway og en RGB-pære med E27-sokkel (helt vanlig sokkel, og LED-lys som kan gjengi millioner av fargenyanser), en varmhvit pære med E27-sokkel og en varmhvit spot-pære med GU-10-sokkel.

Dette tilsvarer Philips sin vanlige Hue-pære (RGB) og Hue Lux (varmhvit). Men Philips har foreløpig ingen varmhvit spot-pære med GU10-sokkel. Philips har kun en RGB-pære med denne sokkelen – Osram har begge deler.

I likhet med Philips har også Osram RGB LED-strips. I tillegg har de et varmhvit takarmatur, downlight for innfelling og hagespotter i både varmhvit og RGB.

Noen prismessige forskjeller er det på enkelte av lysproduktene som tilsvarer hverandre (f.eks. på LED-strips), men i sum er ikke det ene systemet spesielt mye dyrere enn det andre.

Da er det nok en viktigere forskjell at Osram ser ut til å ha en bredere distribusjon på sine Lightify-produkter enn det Philips har på Hue (stort sett bare Apple Store på nett).

 

Missing link

Med Philips Hue falt mye på plass for oss da Philips lagde en fysisk bryter til sine lys.

Å dra opp mobil eller nettbrett og starte appen er ikke praktisk når man vil skru av og på lys, eller endre en scene.

Osram mangler helt en fysisk bryter, og det eneste som kan bøte på den mangelen er et godt tidsstyringssystem.

Vi fant imidlertid aldri noe system for å sette alarmer eller timere for å skru av og på lys eller aktivere scener.

Dermed er man 100% avhengig av Lightify-appen til enhver tid, og det har nok de færreste lyst til å være.

Osrams app, og antagelig fastvaren i Gateway-en, trenger nok litt modningstid før det blir riktig bra. Det har absolutt et potensial til å bli like bra som Philips, men det er det ikke akkurat nå.

Osram har også valgt en litt annen vei enn Philips. For mens Philips tilbyr en API som andre utviklere kan bruke og lage nye og spennende apper som funker med Hue, er Osrams system helt lukket. Dermed er brukerne helt låst til Lightify-appen, mens Hue-brukere kan velge mellom mange forskjellige apper i tillegg til Philips sin egne app.

 

Gode nyheter for Hue-brukere

Vi er ikke i tvil om at vi ville ha valgt Philips over Osram akkurat nå. Det er rett og slett mer pålitelig og har flere muligheter.

Men siden Osram bruker samme kommunikasjonsteknologi mellom pærene og Gatewayen som Philips bruker mellom pærene og Bridge, altså Zigbee Lightlink, ser det ut som om du fint kan bruke Osram-produktene med Philips Hue!

Alle de tre Osram-pærene som vi testet identifiserte seg for Hue Bridge idet vi hadde slettet dem fra Lightify-systemet.

Merkelig pære

RGB-pæren med E27-sokkel oppførte seg imidlertid litt merkelig, og kunne finne på å hoppe rundt i fargepaletten til Philips-appen, og dermed plutselig gi et veldig kaldt, hvitt lys.

Noen ganger dro den også med seg andre Hue-pærer, så denne Osram-pæren fungerte ikke 100% med Hue. Dette var imidlertid den samme pæren som noen ganger oppførte seg litt merkelig koblet mot Lightify også, så hvis noe var feil ved denne pæren kan det være at andre RGB-pærer av samme type oppfører seg helt normalt også i Hue.

LED: LED-remsen Flex tilsvarer den Philips har til sitt Hue-system.
LED: LED-remsen Flex tilsvarer den Philips har til sitt Hue-system.

Begge de to varmhvite pærene, derimot, oppførte seg eksemplarisk med Hue-systemet, enten de var del av grupper og scener, eller bare for seg selv.

Dermed har Hue-brukere mulighet til å skaffe seg en ny, varmhvit pære ganske kjapt (fra f.eks. Clas Ohlson) når det trengs, uten å måtte vente på postgang fra Apple Store. Eller Philips Hue-brukere har endelig muligheten for å få varmhvite GU10-pærer, om du vil se det på den måten.

Om du skal konkludere over Lightify slik det fremstår akkurat nå, er valget enkelt: Hopp over Osrams programvare og hub og gå heller for Philips Hue.

Så kan du heller spe på med Osrams lysprodukter.

GU 10 varmhvit og E27 varmhvit fungerer i hvert fall, og Osram selv sier også at de skal fungere med andre systemer nettopp på grunn av Zigbee.

Etter hvert dukker det nok opp rapporter på nettet om hvorvidt de snasne hagespottene eller downlightene også fungerer med Hue.

Startsettet til Osram Lightify med Gateway-enheten og en 10 watt lyspære koster 998 kroner.

Philips Hue har et startsett bestående av en Hue Bridge og tre lyspærer til 1490 kroner.

Denne saken ble første gang publisert 08/01 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også