Vistas etterfølger Windows 7 tar form:

Viste fram Windows 7

Oppgradering eller genuint nytt? Verden venter i moderat spenning på Microsofts Windows 7. De aller mest nysjerrige har nå fått en sniktitt.

NYTT WINDOWS PÅ GANG: Microsoft, anført av konsernsjef Steve Ballmer, har vist fram de første glimtene av Windows 7.

NYTT WINDOWS PÅ GANG: Microsoft, anført av konsernsjef Steve Ballmer, har vist fram de første glimtene av Windows 7. Foto: FOTO: Scanpix/Joerg Sarbach

Publisert Oppdatert

En testversjon av Windows 7 ble for første gang demonstrert tirsdag, under utviklerkonferansen PDC2008 i Los Angeles.

Siden salget av Windows Vista ikke har innfridd forventningene, er den kommersielle lanseringen av Windows allerede fremskyndet til tidlig i 2010, altså om et drøyt år. Men det ryktes at det nye operativsystemet vil komme i salg enda tidligere.

Microsoft innrømmer langt på vei at Vista har vært en (kommersiell) fiasko, og vil gjerne skynde seg å rette opp "feila fra i går".

For som den britiske nettavisen The Register skriver, "Windows Vista er bedre enn sitt rykte, men ryktet er nokså dårlig".

Enklere grensesnitt

Den amerikanske utgaven av PC World har testet prøveversjonen av Windows 7, og mener at Microsoft denne gangen har innfridd mange av de forhåpningene som mange hadde til Vista.

Det betyr blant annet et bedre grensesnitt, der mer minimalistiske og funksjonsorienterte løsninger vil gå på bekostning av "design"-preget i Windows Vista.

Aktivitetsfeltet nederst på skjermen får større ikoner som gjør det enklere å se hvilke programmer som er i bruk. Programmene kan også slippes i aktivitetsfeltet, for kjappere oppstart senere.

Raskere oppstart

Windows Vista skulle egentlig vært mye raskere enn XP, men slik ble det ei. Førsehåndsrapportene om Windows 7 tyder på at Microsoft endelig har greid å gjøre operativsystemet markant raskere.

Noen realistiske målinger er knapt gjort, men kjernen er trimmet og antall tjenester som lastes opp under oppstarten er redusert. Dette skal gi raskere oppstart av maskinen.

Men reelle funksjonsrelaterte nyheter er det foreløpig lite av. De eneste nye programfunksjonene so mer gjort kjent så langt er Windows Live Writer (et bloggprogram) og Windows Family Safety, en ny barnesikring for nettet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning