Bred¬bånd på far¬ta

Test: ICE trådløst internett

Ice har skrudd opp farten på trådløst internett og fornyet modemene sine. På en god dag er det mulig du oppnår megabit-bredbånd på hytta.

Sist oppdatert

ICE D35

Spesifikasjoner

  • WLAN: 820.11 b og g
  • Kryptering: WEP, WPA-PSK
  • Port forwarding: Ja
  • 12V-kabel: Ja
  • LAN-porter: 4
  • Vekt: 600 g

Ice rakk akkurat å øke hastigheten på sitt mobile bredbånd før NetCom og Telenor lanserte sin satsing på HSDPA, populært kalt «turbo-3G». Den teoretiske maksfarten i Ice-nettet er nå 3,1 Mbps for nedlasting, mens maksimal opplastingshastighet er imponerende 1,8 Mbps (mot 3,6/0,38 for HSDPA). Samtidig er USB-modemet (ICE D50) og den trådløse routeren (ICE D35) nye. Routeren leveres med batteri og kabel som kan kobles i sigarettenneren. Dermed kan du sette opp et trådløst nett på hytta, i båten eller i parken. Er du helt uten strøm holder et fulladet batteri rundt 3 timer, men det avhenger av dekning og bruk.

Ellers fungerer routeren som du er vant til fra hjemmenettverket, med port forwarding og kryptering. Den holder bedre på forbindelsen enn USB-dongelen, som ofte måtte restartes når vi hadde mistet dekningen og kjørte inn i et nytt område med dekning. Siden routeren er så stor at du neppe gidder å ha den med på bussen, er Ice et system som fungerer best når du er mer eller mindre stasjonær, som for eksempel på hytta eller i campingvogna. Der kan du plassere routeren på det stedet som gir best dekning. USB-dongelen fungerer greit til bruk utendørs eller i nærheten av vinduer. På buss eller i toget mister du forbindelsen for ofte til at det blir særlig moro.

Den store fordelen med Ice-nettet i forhold til «turbo-3G» er dekningen utenfor de tettest befolkede stedene. Mens Telenor og Netcom bygger ut i enkelte byer og hytteområder, dekker Ice-nettet også mer utilgjengelige steder. Siden Ice sender på en lavere frekvens, får du dekning mye lenger unna basestasjonen. Våre tester på Østlandet viste brukbar dekning også flere kilometer utenfor byene. Hastigheten du faktisk oppnår er riktignok langt lavere enn den teoretiske makshastigheten, og den er også veldig varierende. Siden farten er følsom for hvor mange som bruker basestasjonen, vil den variere fra dag til dag og når på døgnet du bruker den.

I våre tester målte vi nedlastingshastigheter på mellom 150 og 1200 Kbps, noe som gjør det vanskelig å stole helt på denne internettforbindelsen. Opplastingshastigheten virker faktisk mer stabil, på rundt 500 Kbps. Ice blir altså heller ikke etter fartsøkningen noen erstatning for kablet internett, men er du innenfor dekningsområdene har du vanligvis nok til litt surfing, mail og nettradio.

Pris USB-modem uten abo: 1495,-

Pris WLAN Router uten abo: 2495,-

www.ice.no

Denne saken ble første gang publisert 12/12 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også