Eeeeeeeee! Så søt!

Test: Asus Eee 901

Eee 901 kommer med merkbart oppgradert maskinvare i forhold til forgjengeren. Møt en netbook som har modnet.

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Lang batterilevetid

+ Overgår Eee 900 på alle punkter

- Fremdeles smått

- Klønete plassering av høyre shift

- To SSD-disker istedenfor stor

Spesifikasjoner Asus Eee 901

Prosessor: Atom N270

Brikkesett: 945GSE

Skjermkort: GMA950

Minne: 1GB

Batteri: 5400mAh

Harddisk: 12 / 20GB

Operativsystem: XP Home / Vista

Vekt: 1,16kg

Klikk her for oppdaterte priser.

Eee-serien til Asus har fått en ny modell på det norske markedet. Vi hadde forgjengeren Eee 900 inne til test for kort tid siden, men syntes den ble litt lite brukbar på grunn av at den føltes lite responsiv og hadde for kort batterilevetid. Eee 901 har fått et kulere og mer polert utseende, men viktigst av alt er kanskje oppgraderingen til Intel Atom. Vi har testet MSI Wind U100 med den samme prosessoren, derfor har vi høye forventninger til hvor store forbedringene er i forhold til Eee 900. Brikkesettet og skjermkortet har blitt oppgradert til henholdsvis 945GSE og GMA950.

Les også: Mini-PC-ene kommer

Mini-jet

Atom N270 på 1,6GHz dekker i likhet med Celeron 900MHz det som finnes av basisoppgaver, men systemet føles ikke like sirup når du gjør ting som å installere programmer eller kopiere filer. Det vi synes er spesielt kult er at det er mulig å spille litt eldre 3D-spill på maskinen. Quake 3 Arena og Unreal Tournament gikk så det suste, noe som gjør at denne lille tassen får ganske høy underholdningsverdi. Hvis du lurer på om ditt spill fungerer anbefaler vi deg å ta en titt på YouTube, her har mange lagt ut videoer av ulike spill kjørende på Eee 901. Atom er absolutt et must på netbooks, spesielt på grunn av den økte batteritiden. Med nesten seks timer ved normal bruk, er det kanskje ikke så rart at vi begynner å se Eee rundt i forelesningssaler og på caféer. Det som mangler nå er et mer spesialisert og egnet brikkesett, men det er opp til Intel å få ut fingeren her.

Minst

En ting som er greit å merke seg er at netbooks kommer i flere størrelser, med blant annet Eee som 8,9" og Wind som 10,2". Som du ser på bildet er Eee merkbart smalere enn Wind, og dette går da ut over bredden på tastene. Etter en del øving gikk det an å skrive noenlunde på Eee, men vi må innrømme at vi gjerne skulle hatt den litt bredere for å få skrevet touch uten at den føles unaturlig sammenklemt. Her må du nesten velge selv, minst mulig størrelse, eller mest mulig plass til fingrene. Med Atom føler vi at maskinen kan brukes til såpass mye mer at Windows blir et sterkere alternativ enn før. Når dette er sagt er Eees Linux-variant perfekt til basisoppgaver, og du får også 8GB mer lagringsplass å rutte med på grunn av de sparte lisenskostnadene.

Les også: Alle våre tester av bærbare PC-er finner du her.

Spesifikasjoner

Produsent Asus
Pris 3110

Konklusjon

Eee 901 gir oss følelsen av en maskin som faktisk kan brukes, og får derfor ikke det samme leketøystemplet av oss som 900 fikk. Har du bestemt deg for at 8,9" ikke blir for lite, er Eee et godt gjennomført produkt.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning