Apple Time Capsule

Ruter på anabole steroider

Det er først og fremst en trådløs N-ruter, det er først og fremst en nettverksharddisk og det er først og fremst en helautomatisk backupløsning for Mac. Hvordan du vil bruke den er opp til deg.

Foto: unknown

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Design

+ alt i ett

+ helautomatisk backup for Mac

+ 802.11n

+ 1Gbit

- Litt treg overføring fra Windows

For å ta det ytre først. Den ligner på en Mac Mini, men er litt større i alle retninger. Toppen er pyntet med et elegant eple av speil, og i front finner vi ett enkelt statuslys. Den er så stilren og pen som vi har lært oss å forvente av Apple. På baksiden finner man de tilkoblingene man trenger, inklusive en USB-port. Her kan man koble i en printer eller en annen ekstern harddisk. Undersiden er gummiert for å hindre at Time Capsule sklir, og er med på å dempe vibrasjoner fra harddisken og dermed bidra til et lavere støynivå.

For Windows og OSX

Vi testet denne i første omgang mot to Windows-maskiner. En XP og en Vista. For å få tilgang til disken fra Windows er man nødt til å ha et lite program kjørende. Dette følger selvsagt med. Installasjonen gikk smertefritt og vi så disken umiddelbart. Gjennom dette lille programmet konfigurerer man også Time Capsule. Dette er dermed en av de få ruterne man ikke kan sette opp fra nettleser.

Overføringshastigheten mellom to maskiner viste seg å være ganske bra. Vi kjørte en Airport-Express, som er en annen trådløs ruter fra Apple, parallelt og opplevde nesten 20 % raskere overføring på det trådløse nettet. Hastigheten til Time Capsule som nettverksharddisk var derimot en litt annen historie. Det gikk ikke tregt, men det er tydelig at Windows-maskinene ikke klarte å utnytte 802.11n nettverket til i nærheten av hva det skal klare. Dette klarte av en eller annen grunn vår MacBook mye bedre. Her smatt filer inn og ut av Time Capsule med en fart som ligger tettere opp mot mulighetene i «n-nettverket».

Reis i tid

Fra venstre: «Strøm, USB, Internett/Wan, 3stk 1Gbit LAN og hull for Kensington-lås»

Fra venstre: «Strøm, USB, Internett/Wan, 3stk 1Gbit LAN og hull for Kensington-lås»

En Mac med operativsystemet «Leopard», har også mulighet til noe Windows-maskiner ikke kan. Nemlig å bruke det helautomatiske backupsystemet «Time Machine», som ligger innebygget i Leopard. Er du en Mac-bruker er dette noe av det beste som kan kjøpes for penger. Invester noen tusenlapper i en Time Capsule og du slipper å tenke på backup. Den kjører i bakgrunnen hele tiden, og man kan dermed bla seg tilbake i tid i hvilken som helst mappe man måtte stå i for å hente opp gamle filer. Dette systemet fungerer uten Time Capsule, men Time Capsule bidrar med plass.

Tilbake i tid: «Her er et skjermbilde fra Mac OSX Leopards Time Machine. Man står i en mappe og kikker tilbake i tid.»

Tilbake i tid: «Her er et skjermbilde fra Mac OSX Leopards Time Machine. Man står i en mappe og kikker tilbake i tid.»

Spesifikasjoner

Produsent Apple
Pris 2490

Konklusjon

Har du en Mac i huset er dommen klar. Du skal ha denne. Dette er en billig forsikring for filene dine, og med på kjøpet får du en 802.11n ruter, 1Gbit switch, mulighet for å koble i en USB-enhet og en harddisk på 500 GB eller 1TB.

Har du derimot kun Windows-maskiner i hus er det mange andre NAS-løsninger å få tak i til en noe lavere pris. De fleste har allerede en trådløs ruter hjemme, så det føles kanskje litt «unødvendig» å kjøpe en harddisk med dette innebygget. For et par tusenlapper ekstra anbefaler vi Windows-brukere å titte på Windows Home Server som tar seg av automatisk backup på samme måte som Time Capsule for Mac, og mye, mye mer.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning