Nyrike it-gründere:

Opera danker ut Google

Opera-sjefen tangerer Microsoft-sjefen, mens Trolltech-gründer passerer 100 milloner i formue.

KLATRER: Opera Software-sjef og -gründer Jon S. von Tetzchner tjener over tre ganger mer enn den norske Google-sjefen.

KLATRER: Opera Software-sjef og -gründer Jon S. von Tetzchner tjener over tre ganger mer enn den norske Google-sjefen. Foto: FOTO: Ørn E. Borgen/Scanpix

Publisert

En hyggelig side ved årets skattelister er at flere av de norske gründerne som startet opp for ti-femten år siden og har bygd seg sakte, men sikkert opp, endelig har lønninger som kan måle seg med hva sjefene tjener i de norske filialene til etablerte amerikanske giganter.

Fast-sjef John Markus Lervik fikk et par solide riper i CV-lakken før Fast ble solgt til Microsoft, for å ha pyntet på regnskapene i selskapet. Uansett kan ha se seg godt fornøyd med en skattbar inntekt på 6,7 millioner kroner i 2007.

Lederne i Opera Software har beholdt store eierandeler i selskapet, og det angrer gründer og adm.dir Jon Stephenson von Tetzchner neppe på. Selskapet har gått langt bedre enn it-selskaper flest på børsen i år, mens nettleseren deres er å finne på stadig flere mobiltelefoner. Opera-sjefen tjente 4,6 millioner kroner i 2007, og hadde en formue på 5,1 millioner.

Funcom-sjef Trond Arne Aas opplever at tidenes mest opphaussede norske dataspill, Age of Conan, slett ikke ser ut til å få suksessen den var spådd å få, og har sett selskapet rase på børsen i det siste. Aas dro inn 1,35 millioner i årsinntekt i 2007, men sitter på en formue på hele 40 millioner kroner.

Rike på Trolltech

Et selskap som vokste fram samtidig med Opera Software er mindre kjente Trolltech, som i vinter ble kjøpt av Nokia. Trolltechs teknologi for mobilgrensesnitt er viden kjent i industrien om ikke blant forbrukerne, mens hovedproduktet Qt, en utviklingsplattform, benyttes i velkjente produkter som Skype, Google Earth og Photoshop.

En av gründerne, Haavard Nord, bor og skatter i USA, mens medgründer Eirik Chambe Eng, bor og skatter i Norge. Chambe Eng tjente 1,4 millioner kroner i 2007.

Mer oppsiktsvekkende er nok formuen, som lå på hele 100 millioner kroner. En stor del av formuen kan tilskrives Chambe Engs eierandel i Trolltech ved årsskiftet, da selskapet fortsatt var notert ved Oslo Børs. Nokias oppkjøp for 843,7 millioner kroner sikret Haavard Nord og Eirik Chambe-Eng henholdsvis 116 millioner og 115 millioner kroner i kontanter, ifølge Dagens IT.

Apple og Microsoft

Microsoft-sjef Knut Morten Aasrud har også til gåselever på brødet, med 5,1 millioner i årsinntekt, mens Googles norske sjef Jan Grønbech ligger litt etter it-eliten med "bare"1,3 millioner i lignet inntekt.

Apple Norge holder en svært lav medieprofil, sammenlignet med oppmerksomheten produktene får. Den medieskye norske representanten Arne Odden, som nå har gått over i en nordisk stilling, tjente 1,4 millioner kroner i 2007.

PC-markedet domineres av Dell og HP. Dells norske sjef Michael Jacobs tjente 3,4 mill. kroner i 2007, mens hans motsvar i HP, Eivind Roald, kunne innkassere 4,4 millioner. Lenovo-sjef Hanne Klausen er en av få kvinnelige sjefer blant PC-produsentene. Klausen tjente 1,9 millioner på å sjefe det kinesiske PC-merket i 2007.

Under millionen

Det er ikke mange som kommer under millionene av de markante it-personene.

En av dem er fornyingsminister Heidi Grande Røys, hvis alminnelige inntekt var 761.000 i 2007 (men 922.000 i reell inntekt). Heller ikke Komplett.no-sjef Ole Vinje hadde et veldig godt år, med beskjedne 785.000 i lignet inntekt.

Datatilsynets mangeårige direktør Georg Apenes liker dårlig at vi skriver om folks inntekter. Han tjente 831.927 kroner etter fradrag, men ligger så vidt under millionen (980.000) om vi beregner reell inntekt.

SOLID FORMUE: Trolltech ble kjøpt av Nokia i januar for 850 millioner kroner. Gründer Eirik Chambe Eng tjente 1,4 mill.kr., i 2007, mens formuen var på over 100 mill.

SOLID FORMUE: Trolltech ble kjøpt av Nokia i januar for 850 millioner kroner. Gründer Eirik Chambe Eng tjente 1,4 mill.kr., i 2007, mens formuen var på over 100 mill. Foto: FOTO: Knut Falch/Scanpix

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning