Minibank-bande vil raide Norge

Kripos advarer alle norske banker mot østeuropeiske eksperter på pinkode-tyveri.

BADEN KOMMER: Kripos advarer om svindelbande som har spesialisert seg på å stjele informasjon fra minibankkort.

BADEN KOMMER: Kripos advarer om svindelbande som har spesialisert seg på å stjele informasjon fra minibankkort. Foto: FOTO: Stian Lysberg Solum/Scanpix

Publisert Oppdatert

Alle norske banker blir nå advart mot en østeuropeisk svindelliga som skal være i ferd med prøve seg i stor skala i Norge.

Banden Kripos advarer mot skal være spesialister på såkalt skimming. Skimming vil si å montere en lite symnlig skinne i selve minibanken, som er i stand til å lese av pinkoden og annen informasjon som ligger i magnetstripen på bankkortet.

Finansnæringens Hovedorganisasjon (FHN) ber nå alle bankkunder om å være ekstra oppmerksomme.

- Det er ekstra viktig at både banker og kunder følger ekstra godt med. For å kunne misbruke kortet er svindlerne avhengig av koden til bankkortet. Derfor er det viktig, som alltid, å sørge for at koden ikke kommer på avveie, sier Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i FHN til VG Nett.

LES OGSÅ: Innrømmer hotell-hack

Her er Neverdals råd til minibankkunder:

1. Skjul koden når du taster

2. Følg ekstra godt med på kontobevegelsene

3. Meld fra til banken dersom du registrerer noe unormalt.

LES OGSÅ: Sjanseløs mot kortsvindel

Kripos ble ifølge NRK varslet av Interpol og har bedt bankene om å følge ekstra nøye med på trafikken i minibankene de neste dagene. Det var er ikke kommet informasjon om at banden har slått til ennå, skriver VG Nett.

- Dersom en minibankkunde blir utsatt for svindel, så dekker banken tapet - dersom kunden ikke har opptrådt uaktsomt, sier Neverdal .

LES OGSÅ: Ukurant krav fra nettbutikker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning