Fix it-knapp fikser PC-trøbbel

Microsoft fikser PC-en din

En ny "fiks det" knapp fra Microsoft skal hjelpe deg ut av knipa når du har problemer med PC-en din.

TAR SAKEN: Microsoft forsøker å gjøre det lettere for vanlige brukere å ordne opp i feilsituasjoner på PC-en ved hjelp av en egen _fiks det_-knapp.

TAR SAKEN: Microsoft forsøker å gjøre det lettere for vanlige brukere å ordne opp i feilsituasjoner på PC-en ved hjelp av en egen _fiks det_-knapp. Foto: FOTO: AFP PHOTO / ROBYN BECK

Publisert Oppdatert
FIX IT: Slik ser _fiks det_-knappen ut. Denne dukker opp i stadig flere supportartikler (kb - Knowledge Base) på Microsoft sine supportsider.

FIX IT: Slik ser _fiks det_-knappen ut. Denne dukker opp i stadig flere supportartikler (kb - Knowledge Base) på Microsoft sine supportsider. Foto: FOTO: Microsoft

Har du forslag til Microsoft?

På denne siden kan du foreslå problemer Microsoft bør lage en automatisk fiks til.

På siden finner du også link til problemer som det er laget en "Fix IT"-knapp til.

I det stille har Microsoft lansert en et ny funksjon som automatisk skal fikse PC-problemene dine. På noen av Microsofts supportartikler har det i de seneste månedene dukket opp en "Fix it"-knapp.

Et trykk på knappen skal fikse problemet som er beskrevet uten at man slipper å gå gjennom lange, og ofte vanskelige, trinn-for-trinn-løsninger.

Les også: Brettbar designmus fra Microsoft

Ennå er Fix it-knappen ikke veldig utbredt, men noen hundretalls problemer er blitt utstyrt med en slik knapp. Microsoft har også en egen bloggtjeneste for løsningen: http://blogs.technet.com/fixit4me/.

Fikser og ordner

Ved å trykke på knappen lastes det ned et lite program som enten reparerer en kjent feil eller på annen måte endrer innstillingene på PC-en slik at man får løst et konkret problem.

Større ambisjoner

Selv om det ennå bare er relativt få feilsituasjoner "Fix it"-knappen kan ordne opp i, har Microsoft større ambisjoner med løsningen.

- Ambisjonene er å rulle dette ut i en større skala. I første omgang tester vi det nå ut med en målsetting om at vi skal forenkle brukeropplevelsen for sluttbrukeren ved at de slipper å gjøre ting de ikke føler seg komfortable med, sier John Henrik Andersen, som er direktør for Windows i Microsoft Norge.

Han forteller at de forsøker å redusere kompleksiteten i noen av supportartiklene de publiserer på sine nettsider ved at databrukeren kan velge "Fix it"-knappen fremfor å måtte gjøre et utall registerendringer.

Les også: Test av Windows-mobiler

Enklere

Han ser også for seg en mer sømløs problemløsning gjennom den automatisk feilrapporteringen som finnes i Windows (Windows Error Reporting).

- Her snakker vi om konkrete løsninger på spesifikke problemer, sier Andersen.

Hvorvidt "Fix it"-knappen blir lansert for "Norske" løsninger tør Andersen ikke si noe om, men om du kommer over en såkalt supportartikkel (KnowledgeBase-artikkel) med en "Fix it"-knapp kan også norske Windows brukere benytte reparasjonsknappen.

Sikkerhetstrussel?

Kan "Fix-it"-knappen misbrukes av hackere og andre for å forenkle sin egen tilgang til andres PC-er?

- Vi kan aldri gi garantier for at ikke noen forsøker å utnytte en slik funksjon, men funksjonen vil kun bli distribuert via Microsofts eksisterende infrastruktur på linje med andre ting vi gjør i dag, som for eksempel Windows Update, sier Andersen.

Ikke engstelig

-- Microsoft sine Knowledge Base-artikler beskriver ofte en manuell fremgangsmåte for å rett opp i feil eller for å endre innstillinger på PC-en. Her ser det ut som om de har laget et skript som gjør dette for deg. Ren teoretisk kan dette sikkert utnyttes. Selv ville jeg ikke engstet meg et sekund ved å bruke denne Fix it-funksjonen, sier Dag Arne Jerstad i sikkerhetsselskapet F-secure.

Les også: Apple-stil i nye Windows

Ler mer på:

Klikk Teknologi

Klikk Motor

Klikk Friluft

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning