Guide: Batch-verktøy

Tidsbesparende bildehåndtering

Når man har bildebiblioteker på mange tusen, kanskje titalls tusen bilder, blir det fort uoverkommelig å håndtere alle oppgaver manuelt. Her er noen metoder for å håndtere mange bilder i en og samme jobb.

UHÅNDTERLIG: Jo større bildebibliotekene blir, dess vanskeligere blir de å håndtere. Batch-prosesser letter jobben og gir deg tilbake oversikt og kontroll.

UHÅNDTERLIG: Jo større bildebibliotekene blir, dess vanskeligere blir de å håndtere. Batch-prosesser letter jobben og gir deg tilbake oversikt og kontroll.

Publisert Oppdatert

Dette trenger du

Last ned og installer VisiPics:

tinyurl.com/ccj74b

Last ned og pakk ut AmoK Exif Sorter:

amok.am/en/freeware/amok_exif_sorter/

Last ned og installer XnView:

xnview.com

Still klokka på kameraet

Noen av operasjonene vi skal gjøre i denne artikkelen baserer seg på at dato og klokkeslett er riktig i EXIF-informasjonen i bildene.

Denne informasjonen er ubrukelig dersom du ikke har stilt inn klokka på kameraet. Husk derfor å stille klokka på kameraet, også å justere for sommer- og vintertid to ganger i året.

Det finnes mange gode programmer for å redigere og forbedre bilder, men det å holde orden på biblioteket og tilpasse store mengder bilder for nye formater er ofte savnet.

Når det dreier seg om store mengder bilder, trenger vi programmer som kan gjøre samme operasjon på mange bilder samtidig.

På dataspråket bruker man gjerne ordet «batch» når man omtaler en jobb eller en oppgave der man utfører samme handling på mange objekter.

Vi skal bruke det samme ordet i denne artikkelen.

Først vi skal analysere en hel batch av bilder for å finne duplikater, så når vi skal sortere en hel batch av bilder på bakrunn av EXIF-informasjonen i bildene.

Til slutt skal vi kikke på et program som heter XnView, som kan gjøre en lang rekke konverteringer av en hel samling bilder bare ved noen tastetrykk.

Les også: Slik tar du bedre bilder av barna

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning