Europas nye romskip

Når USA setter romfergene på bakken, tar ESAs romferge over.

Publisert Oppdatert

Den europeiske romorganisasjonen ESA har et stort behov for sin egen romferje, når NASA om få år setter sine ferger på bakken. Verken NASA eller ESA er bekvemme med at det bare skal være russerne som kan sende last og astronauter opp i rommet, og få det trygt ned gjennom atmosfæren igjen.

I 2012 sender ESA derfor opp en prøveversjon av romferja si. Oppskytningen skjer fra Kourou i fransk Guyana, ved hjelp av en nyutviklet europeisk Vega-rakett. Test-versjonen av den europeiske romferga har det prosaiske navnet Intermediate Experimental Vehicle.

Den er resultatet av flere års utviklingsarbeid, men er som navnet antyder ingen ferdig løsning. Ferga blir sendt opp for å teste om teknologien virker og kan brukes. Den største prøven er nedstigningen gjennom atmosfæren. Friksjonskreftene skaper en enorm varme og kan ødelegge et hvilket som helst fartøy, noe ulykken med romferja Colombia i 2003 viste.

Test-ferja er utstyrt med avansert navigeringsutstyr, som tar i bruk både GPS og trolig også det nye, europeiske systemet Galileo. Ferja vil bli styrt gjennom jetdyser og hydrauliske flaps. I motsetning til den amerikanske romferja skal den europeiske varianten ikke lande på bakken, men i sjøen.

Flere fallskjermer bremser fallet før gummiflåter blåses opp så fartøyet holder seg flytende.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning