Dette har du krav på

Du skal slett ikke bare nikke samtykkende om sjefen din kommer og ber om å få sjekke PC-en din.

TETTER HULL: Lekkasjefaren ved Iphone-tyveri skal minimaliseres, lover Apple.
TETTER HULL: Lekkasjefaren ved Iphone-tyveri skal minimaliseres, lover Apple.
Sist oppdatert

Den nye lovforskriften stiller klare krav til hvordan et slikt innsyn skal foregå:

- Som arbeidstaker skal du først varsles skriftlig med begrunnelse om hvorfor man krever innsyn. Du har krav på å være tilstede under innsyn - i etterkant har du krav på skriftlig informasjon om hvordan innsynet ble gjennomført og full oversikt over alle dokumenter som ble åpnet under innsynet, sier Sandtrø.

Utstyret avgjør

For at sjefen skal kreve innsyn må kommunikasjonen foregå på utstyr som arbeidsgiveren eier.

Hvis du får mobiltelefonen sponset av jobben, kan sjefen kreve innsyn bare dersom selve telefonen eies av arbeidsgiveren.

Det er altså ikke nok at jobben betaler regningen, dersom du bruker en annen mobiltelefon med et SIM-kort som er betalt av jobben.

- Send kryptert

Når det gjelder epost, må eposten være sendt med arbeidsgiverens epostadresse. Om du for eksempel bruker jobb-pc-en til å sjekke din Gmail- eller Hotmail-konto, har ikke sjefen din noe med det å gjøre.

- Men sjekk for sikkerhets skyld at eposten er sendt kryptert. Det skal stå https først i adressefeltet, ikke http, sier Jan Sandtrø.

Sjefen kan nemlig kreve innsyn i PC-ens dokumenter, og epost som ikke er sendt kryptert kan da havne i maskinens mellomlager (cache), og slik bli tilgjengelig for innsyn likevel.

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også