Det digitale hjemmet

Del 7: Brikkene faller på plass

Smarthus-byggeren i Fredrikstad ser endelig ut til å ha funnet et styringssystem som integrerer strøm og IT under samme grensesnitt.

Snart står innredning og digitalt utstyr for tur...
Snart står innredning og digitalt utstyr for tur...
Sist oppdatert
Mye skal snakke sammen bak det felles grensesnittet.
Mye skal snakke sammen bak det felles grensesnittet.
I Cuepanelene kan du velge utseendet det grafiske grensesnittet.
I Cuepanelene kan du velge utseendet det grafiske grensesnittet.

PDF av del 7

Den hektiske startfasen med å få huset på beina er nå over, smarthuset i Fredrikstad er kommet opp med tak, ytterdør og vinduer, og smarthus-bygger Kristian Jakobsen har lagt murersleiva på hylla og fått hodet såpass over vannet at han på nytt kan kaste seg over de digitale løsningene

Allerede da Kristian startet planleggingen av det digitale drømmehuset sitt, fikk han erfare at leverandørenes fine ord og visjoner er én ting, dagens teknologiske status en helt annen. Med andre ord er det et gap mellom hva man i teorien kan få til og hva som er tilrettelagt så Hvermansen kan gjøre noe med det. En stund så det ut til at Kristian måtte bite i det sure eplet og basere seg på to systemer, ett for strømstyring og ett for lyd og bilde, men når nøden er størst, er hjelpen nærmest...

Under ett tak

Løsningen han ser ut til å ende opp med heter Cue og kommer fra bygningsselskapet YIT. Dette er et styringssystem som YIT har benyttet i bedrifter, på konferansesentre, hoteller og lignende, og som de i disse dager lanserer for hjemmemarkedet. Det spesielle med Cue er at det kommuniserer med forskjellige systemer og kan forene dem under ett grensesnitt, slik at brukeren oppfatter det som om det bare skulle være ett eneste system.

For Kristian ser dette ut til å være midt i blinken. Han har allerede måtte velge strømsystem, og endte opp med alternativet fra Elko. På lyd- og bildesiden har han blinket ut Windows Media Server og tilhørende komponenter og programvare, som mer eller mindre har etablert seg som en markedsstandard. Cue-systemet har grensesnitt til begge disse systemene, samt en rekke andre. Mot Elko er det basert på det tradisjonelle RS 232- serieporten som vi kjenner fra eldre PC-er. Mot serveren og resten av datautstyret "snakker" det tcp/ip.

Trenger kompetansen

Cue-grensesnittet møter oss først og fremst via berøringspaneler. Foreløpig ser Kristian for seg at ett vil være montert ved inngangspartiet, og at et trådløst panel vil befinne seg i stue-/kjøkken-løsningen. Der henger det på veggen og lader i en dokkingstasjon og kan tas med rundt i rommet.

- Vi kan i stor grad selv bestemme hvordan grensesnittet skal se ut, med knapper, design og så videre, og vi kan lage scenarier, der en knapp kan gjøre en rekke handlinger. Et TV-scenario kan for eksempel være at TV-en går på, gardinene ned, riktig AV-kanal stilles inn og lyset dimmes.

- Når vi antagelig velger YIT-løsningen ligger det en innrømmelse i det, fordi vi innser at dette er mer komplisert enn vi trodde og at vi trenger profesjonell hjelp. Skulle vi gjort programmeringen selv ville det blitt for komplisert og tidkrevende. De har den nødvendige kompetansen og erfaringen for å planlegge og prosjektere løsningen, og de er et stor selskap som kan hjelpe oss i ettertid. Det er en trygghet å ha en stor part å lene seg på.

Maksimal egeninnsats

Her poengterer Kristian at dette ikke dreier seg om en helhetlig konseptløsning, og at de fortsatt følger det opprinnelige konseptet.

- Vi installerer alt selv, det de gjør er å integrere. Hadde vi brukt noen av de andre løsningene vi snuste på, ville de hatt det hele, fra installasjon til valg av komponenter. Vi fant ingen løsning der vi kunne gjøre det selv eller hatt støtte i ettertid.

- Likevel er dette ingen billigløsning, som ennå ikke har fått noen oversikt over økonomien i systemet, men regner med at det blir en del å spare i forhold til andre alternativer.

- I dette kompromisset har vi tatt hensyn til ønsket om å gjøre mest mulig selv, men tiden er også viktig, og å få selv den enkleste funksjonaliteten på skjerm krever ganske mye.

Neste steg blir å sette seg ned sammen med YIT, se på detaljene og gå gjennom hvert enkelt rom, kartlegge ønsket funksjonalitet og finne ut hva som skal være der av lyd og bilde. Det vil si å planlegge hva som trengs av kontakter, fjernkontroller, brytere og lignende. Deretter vil Kristian selv gjøre mye av jobben med å trekke ledningene til hovedenhet og styringssystem, for å spare der det er muligheter for det.

Når styringssystemet er kommet på plass kommer den morsomme oppgaven å skulle velge utstyr sentralt og til de enkelte rommene. Her står det fortsatt åpent. Kristian har i utgangspunktet tenkt på Windows Home Server og HP Media Smart Server som ryggrad i systemet og tenker litt på Sony skjermer og TV til multimediadelen, men her er alt fortsatt åpent. Det vil falle på plass i de nærmeste månedene.

Denne saken ble første gang publisert 18/08 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også