Kjøpeguide: Komponenter til ny stasjonær

Bygg PC selv: Slik velger du delene

Hvis du skal bygge deg en ny stasjonær PC er det viktig å være nøye på komponentene. Vi gir leder deg fram i jungelen.

TOPP: Kabinettene vi anbefaler til på to av PC-ene blir brukt av henholdsvis Datakjeden- og Digital Impuls sine PC-byggere.

TOPP: Kabinettene vi anbefaler til på to av PC-ene blir brukt av henholdsvis Datakjeden- og Digital Impuls sine PC-byggere. Foto: FOTO: HjemmePC

Publisert Oppdatert

Selve byggingen av en stasjonær PC har bare blitt enklere med årene. Før kunne du risikere å kverke hovedkortet med skrutrekkeren allerede da prosessorkjøleren skulle på plass.

Nå til dags er det kanskje bare hovedkortet som må festes med skrutrekker, litt avhengig av hva slags løsninger kabinettet ditt har.

Les også: Bygg PC på 1-2-3

Det som fremdeles byr på en del vansker er å velge gode komponenter, med et så stort mangfold i hver kategori. Det er sjelden noen fasit på hva som er det ultimate valget, så det beste man kan gjøre er å gå for en tilnærming. Vi har satt opp tre aktuelle oppsett, med komplett liste over maskinvare og en forklaring på de viktigste valgene.

Les også: Våre tester av bærbare PC-er

NB! Vi har ikke tatt hensyn til portokostnader når vi har beregnet totalprisen. Husk at du normalt må betale porto/frakt for hver bestilling. Vurder derfor fraktkostnadene før du bestiller.

Billig-PC

Billig-PC-er brukes stort sett til enkle skrive- og surfemaskiner.

Kravene er at maskinen er liten og diskret. Denne klassen er litt utdøende til fordel for bærbare, men mange sverger til stasjonære når maskinen uansett skal kobles til tastatur, mus og LCD-skjerm.

Du kan i teorien velge det billigste i hver kategori og få en fungerende maskin, men vi har valgt å legge litt ekstra blant annet i hovedkortet, fordi det er det som ofte gir trøbbel på budsjettmaskiner.

 

Komponent

Billigste nettpris

Prosessor

AMD Athlon 64 X2 7750 BE

599 kr (netonnet.no)

Hovedkort

Asus M3A78-CM

619 kr (amentio.no)

Kabinett

Point Of View V55

467 kr (multicom.no)

Harddisk

Samsung SpinPoint F1 1TB

879 kr (amentio.no)

Skjermkort

Radeon HD 3100 (integrert på hovedkort)

-

Strømforsyning

Fortron /Source Micro-ATX 270W

319 kr (komplett.no)

Minne

Corsair TWIN2X DDR2 4096MB (2x2048MB)

369 kr (amentio.no)

Optisk drev

Samsung SH-S223Q

227 kr (amentio.no)

 

 

Total: 3.479 kr

 Når budsjettmaskinen skal settes opp, utelukker mange muligheten for spill og går derfor for det enkleste av integrert grafikk.

Selv om planen bare er å skrive og surfe, ender det ofte ikke opp slik likevel.

Plutselig står niesen på døra med en kopi av The Sims 2 og vil spille det på kontormaskinen, da duger ikke integrerte løsninger fra SiS eller Intel.

For å løse dette uten å bruke ekstra med penger har vi gått for AMD. Hastighetsforskjellen på AMD og Intel sine prosessorer er neglisjerbar i dette segmentet, og AMD trumfer med overlegen integrert grafikk. På hovedkortet vi har valgt sitter det eksempelvis et Radeon HD3100, som klarer enkle 3D-spill- og applikasjoner.

Vi har brukt MicroATX, som er en undervurdert formfaktor. Hovedsakelig på grunn av den lille størrelsen på kabinettet, men også fordi hovedkortene har integrert grafikk. Det er fremdeles rom for oppgraderinger, oppsettet vårt tillater både ekstra harddisker og kraftigere skjermkort hvis det skulle trengs. Et eksempel på en grei oppgradering på skjermkortsiden for å takle litt mer av spill, er et PowerColor Radeon HD 4650 til ca. 619 kroner.

Standard-PC

I klassen rundt 6.500 kroner finner vi stasjonære som passer til de fleste oppgaver. Prisen og ytelsen gjør dem godt egnet for mannen i gata, spesielt som typiske familiemaskiner. Stadig raskere og billigere komponenter gjør at maskiner i denne klassen egentlig bør takle det meste du hiver på dem av oppgaver. Det som ofte skiller disse fra spillmaskiner er at fokuset på skjermkort ikke er like stort.

 

BILLIG: Du kan få 8GB RAM til under en tusenlapp, derfor synes vi det er like greit å putte 4GB i budsjettmaskinen.

BILLIG: Du kan få 8GB RAM til under en tusenlapp, derfor synes vi det er like greit å putte 4GB i budsjettmaskinen.

MANGFOLD: Innen hovedkort finnes det en haug av modeller, og det er ikke lett å holde styr på hvilket som er best.

MANGFOLD: Innen hovedkort finnes det en haug av modeller, og det er ikke lett å holde styr på hvilket som er best. Foto: gratis

Komponent

Billigste nettpris

Prosessor

Intel Core 2 Quad Q8200

1.595 kr (mpx.no)

Hovedkort

Gigabyte GA-EP45-DS3L

825 kr (amentio.no)

Kabinett

Cooler Master Centurion 534

639 kr (mpx.no)

Harddisk

Samsung SpinPoint F1 1TB

879 kr (amentio.no)

Skjermkort

HIS Radeon HD 4850 IceQ 4 512MB

1.299 kr (amentio.no)

Strømforsyning

Tagan TG500-U33II 500W SuperRock

695 kr (komplett.no)

Minne

KINGSTON ValueR. DDR2 PC6400 4096MB CL5

369 kr (amentio.no)

Optisk drev

Samsung SH-S223Q

227 kr (amentio.no)

 

 

Totalt: 6.528 kr

 Core 2-prosessorer og P45-brikkesett har mer eller mindre blitt standarden i denne klassen.

På hovedkortsiden har vi valgt å gå for et rimelig Gigabyte-kort. Å kjøpe et dyrt hovedkort betyr i dag stort sett bare at du får flere funksjoner, slik som CrossFire-støtte, innebygget WLAN og flere nettverkskontrollere. Ytelsen er stort sett den samme, derfor har vi valgt å spare her for å heller ha råd til raskere komponenter ellers.

Vi har valgt å være sparsomme på kabinettet, men det er kun fordi Cooler Master Centurion 534 fortsatt er et kvalitetsprodukt tross lav pris.

Det er godt å bygge i, passe solid og ser bra ut. Det er ingen vits å bruke altfor mye på en kraftig strømforsyning, samtidig skal man ikke undervurdere nødvendigheten for kvalitet på maskinens viktigste komponent.

Vi har derfor sett oss ut en fra Tagan, som leverer stabil strøm og mer enn nok effekt til maskinen. Å prøve å spare penger på strømforsyning kan fort bli en frustrerende affære, i form av døde komponenter og ustabil maskin.

Spill-PC

Spill-PC-en har ett overordnet krav, spillytelse. Fokuset bør hovedsakelig ligge på skjermkortet, men her har vi også laget et oppsett som er rått på mer enn bare spill. Fire kjerner sparker kraftig unna på alt som har med flerprosessering å gjøre, og sørger for utmerket responstid på systemet.

LETTERE: Det samme mangfoldet finner vi innen skjermkort, men her er det lettere å velge. Her er det færre spesifikasjoner å holde orden på, samt at mange av produsentene i prinsippet har samme produkt.

LETTERE: Det samme mangfoldet finner vi innen skjermkort, men her er det lettere å velge. Her er det færre spesifikasjoner å holde orden på, samt at mange av produsentene i prinsippet har samme produkt. Foto: gratis

 

Komponent

Billigste nettpris

Prosessor

Intel Core 2 Quad Q9400

1.957 kr (amentio.no)

Prosessorkjøler

Thermalright ULTRA120 Extreme

495 kr (netshop.no)

Prosessorvifte

Mist 120mm MISTKMF120H1VR

89 kr (netshop.no)

Hovedkort

Asus P5Q Pro

1.095 kr (amentio.no)

Kabinett

Lian Li PC8BScandV3

999 kr (netshop.no)

Harddisk

Samsung SpinPoint F1 1TB

879 kr (amentio.no)

Skjermkort

Asus EAH4870 DK/HTDI/1GD5

2299 kr (netshop.no)

Strømforsyning

Mist 650W Modulær

995 kr (digitalimpuls.no)

Minne

OCZ PC2-8500 Reaper HPC 4 GB (2 x 2048 MB)

595 kr (ps.no)

Optisk drev

Samsung SH-S223Q

227 kr (amentio.no)

 

 

Total: 9.630 kr

 Skjermkortet vi har plukket ut er et HD4870 med 1GB minne.

Vi har valgt det med hensyn på en fremtidig oppgradering til CrossFire-oppsett med et HD4870 til.

Har du ingen planer om dette, eller foretrekker Nvidia, kan du trygt gå for Gainward GeForce GTX 260 istedenfor.

Hvis du utelukkende har tenkt å spille og vil få mest mulig spillytelse for pengene er det spesielt fire av komponentene du kan spare på. Svakere prosessor (E8400), enklere hovedkort (P5Q SE), enklere kabinett (Centurion 534) og å bruke prosessorkjøleren som følger med prosessoren. Her sparer du fort noen tusenlapper uten å miste spillytelse.

Har du et forslag til en bedre konfigurasjon - eller en oppdatering? Post et innlegg i Klikk Snakk!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning