Første råd er å unngå å bruke jobb-eposten til noe annet enn jobb.

Reglene for arbeidsgiveres innsyn i eposten er nylig revidert, og i visse tilfeller har sjefen din fill rett til å se gjennom eposten din.

Du kan lese mer om hvilke regler som gjelder her.

LES OGSÅ:

Gjør pc-en anonym på nettet

Velg privat

Du trenger altså en privat epostadresse, enten fra nettleverandøren din (for eksempel Telenor, Nexgentel eller Get) eller fra en web-basert eposttjeneste.

Bruker du webbasert epost som Gmail og Hotmail, ligger ikke noe av epostkommunikasjonen på din egen pc, men på store servere hos leverandørene.

Den store fordelen med det er at eposten er tilgjengelig fra en hvilken som helst pc. Prisen du betaler for gratistjenestene er nett-annonsene som er tilpasset innholdet i eposten.

Ønsker du full diskresjon rundt eposten din, bør du derfor velge andre alternativer.

Eventuelt kan du alltids opprette en epostkonto under et alias/tilnavn. Bare husk at ip-adressen er synlig likevel, med mindre du vil prøve deg på en av anoonymiseringstjenestene nevnt over.

Les også: Derfor blir vi ikke kvitt epost-søpla

=

Kryptering

Både gratisprogrammer som Mozilla Thunderbird og tradisjonelle systemer som Outlook gjør det mulig å kryptere eposten.

Kryptering høres skummelt ut, men er egentlig ikke annet enn en kodet ekstrabeskyttelse på linje med ekstralåsen til inngangsdøra hjemme.

Det fungerer ulikt fra system til system, men er ikke vanskelig å ta i bruk.

Les også: Slik kjøper du TV

Selv om det finnes kryptering også for Gmail og Hotmail, er det grunn til skepsis, siden innholdet ikke er lagret på din egen pc, men i store webservere (også kalt "nettskyen"), synes Gisle Hannemyr.

- Hvis du vil være helt sikker på at ingen kan få innsyn i eposten, må du sørge for å ha 100 prosent kontroll over infrastrukturen, sier Hannemyr.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!