Wolfram Alpha:

Treffer blink der Google bommer

Wolfram Alpha gir ordet søkemotor ny mening.

Sist oppdatert

I mai ble det nye søkemotorprosjektet Wolfram Alpha for første gang sluppet løs på verdens nettbrukere, det vil si noen tusentall nysjerrige som oppdaget den.

Wolfram Alpha er hjertebarnet til den britiske matematikeren og forskeren Stephen Wolfram.

I stedet for å gi deg en lang rekke svar, sender Wolfram ett svar som til gjengjeld skal inneholde store mengder relevant og vesentlig informasjon.

Les også: Blir denne mobilen hippere enn iphone?

Enkelt forklart benytter Wolfram Alpha en solid mengde kildeinformasjon som er digitalisert og tilpasset slik at innholdet kan "oversettes" til kalkulerbar informasjon.

By, vær og aksjer

Hvis du skriver navnet på en by, for eksempel Oslo, får du da ikke opp tilfeldige sider med mer eller mindre relevant informasjon om byen, men utvalgte statiske fakta som beliggenhet (høyde over havet etc.) og innbyggertall, men også dynamisk informasjon som vær.

Wolfram Alpha har også mye finansinformasjon. Hvis du eksmepelvis skriver "IBM Microsoft", får du opp en imponerende mengde sammenlignbar informasjon - alt fra dagens aksjekurser til antall ansatte relatert til omsetningen.

Les også: Ni nyttige bloggverktøy

Du kan sammeligne to lands bruttonasjonalprodukt eller beregne kaloriforbuket på siste joggetur.

- Jeg er ikke sikker på om dette er en søkemotor, egentlig. Det blir nok like mye et oppslagsverkog en konkurrent til Wikipedia, som en ny konkurrent til Google, sier Gisle Hannemyr, universitetslektor i informatikk, til Klikk.no.

I demo-videoen under får du se en rekke imponerende eksmpeler på hva Wolfram Alpha kan gjøre.

Treffer blink

Hannemyr ser for seg at Wolfram kan bli et nyttig research-verktøy.

- På kalkulerbar informasjon treffer den blink, mens Google fortsatt er helt overlegen på tradisjonelle søk, sier Hannemyr.

Samtidig har Wolfram "språklig intelligens" nok til å forstå at "Big Blue" er et kallenavn på IBM. Søker du opp Big Blue på google, får du sannsynligvis en fransk film høyt opp på sida.

Den vet også at Big Apple er New York City. Men hvis du mente frukten eple, kan du velge dette og få opp en nøye sammesilt oversikt over næringsinnholdet i et eple.

Så nå vet jeg at et gjenomsnittlig eple inneholder 591 mg proteiner og at dette er en prosent av dagsbehovet.

Men søker du på produktnavn, som Iphone, har du liten nytte av Wolfram så langt. "Vi har ikke begynt å jobbe med informasjon om kommersielle produkter ennå" opplyser Wolfram da.

Les også: Stor test av kompaktkameraer

Håndplukkede kilder

I motsetning til Google, som rangerer sine treff blant annet etter trafikktall og antall lenkinger til sidene, henter Wolfram Alpha sin informasjon fra nøye utplukkede kilder.

Hvert søk gir innblikk i kildene.

Ifølge Hannemyr er Wolfram-prosjektet i stor grad et hjertebarn til opphavspersonen selv.

- Dette er nok mer av et "one man show" enn hva som er vanlig. Google er jo veldig preget av gruppearbeid og samarbeid. Wolfram er kjent som en genial matematiker som står bak Matematica, et revolusjonerende verktøy for visualisering av matematikk. Så den vitrenskapelige statusen hans er det ingenting i veien med, forteller Hannemyr.

Det skjer stadig noe nytt i Wolfram Alpha, som altså fortsatt er på prøvestadiet (derav navnet alpha). Følg utviklingen på twitter.

Les også: Slik finner du skjulte skader på kjøkkenet

Denne saken ble første gang publisert 07/06 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også