Blogger du? Enten du er kjendisblogger eller bare skriver en anonym dagbok for deg selv og dine nærmeste, finnes det mange nyttige verktøy som gjøre «dagblogg-skrivingen» raskere og enklere.

Windows Live Writer

Dette verktøyet fra Microsoft gjør at du får et Word-lignende program å skrive i og som samtidig publiserer blogginnleggende dine med både linker, bilder, tabeller, kart og video. Med riktige innstillinger publiser du direkte til din blogg fra Live Writer. Versjon 2009 er ute nå.

http://tinyurl.com/89nkvl

Les også: Slik blogger du med HjemmePC og Klikk

ENKELT: Windows Live Writer gir deg et godt og enkelt tekstverktøy for å skrive blogginnlegg. © Foto: HjemmePC

WordPress

Vil du lage en helt selvstendig blogg på ditt eget domene, kommer vi ikke unna WordPress.

Det er rett og slett et avansert publiseringsverktøy med utrolig mange muligheter. Det er også laget mange designmaler og tilleggsprogrammer til WordPress.

Du kan velge å legge WordPress på ditt eget domene (egen url på egen vert/server) eller kjøpe en slik tjeneste. Det siste er det enkleste om du bare er moderat interessert i datafikling.

www.wordpress.org

BEST?: Mange hevder Wordpress er det beste publiseringsverktøyet for bloggere. © Foto: HjemmePC

Blogger

På www.blogger.com finnere du verktøyet Blogger, som nå er kjøpt av Google.

Blogger er et enkelt og greit verktøy som raskt gir deg din egen blogg. Adressen du får bloggen din på er "dinblogg.bloggspot.com, men du kan også publisere bloggen på din egen nettadresse (url) om du har ditt eget domene med webhotell.

www.blogger.com

Blogg via e-post

Bloggmailr.com er en tjeneste som lar deg blogge via e-post. Ved å registrere deg på www.bloggmailr.com får du en noe kryptisk e-postadresse du kan bruke for å blogge.

For å blogge skriver du ganske enkelt en e-post og sender den til den oppgitte e-postadressen du har fått fra Bloggmailr. Det betyr at du kan blogge selv om du er offline og at du kan blogge med mobilen om du har den satt opp til å sende e-post.

www.bloggmailr.com

Les også: Slik velger du deler til ny PC

Bilder via Flickr

Bruker du noen av de mer kjente bloggverktøyene som Blogger eller WordPress, finners det en rekke tilleggsprogram.

Fototjenesten Flicr kan for eksempel brukes for å lage fotoalbum på bloggen din.

www.flickr.com

Blogg med mobilen

Mange av bloggnettverkene har mulighet for blogging via mobilen. Som oftest innebærer det at du sender en tekst eller bildemelding med et kodeord til bloggnettverket du bruker.

Bruker du Blogger kan du også blogge via mobilen.

Noen mobiler fra Sony Ericsson har programvare for dette innebygd.

Har du en annen mobil kan du likevel blogge via mobilen på Blogger. Gå til adressen under og følg bruksanvisningen: www.blogger.com/mobile-start.g

På Apples Appstore finner du også en programvare som gjør at du kan blogge med WordPress fra iPhone.

Shozu er også et program for mobilen som støtter opplasting av bilder til de fleste sosiale nettverk, inkludert Facebook. Blogger, Ovi , Flikcr og Twitter for å nevne noen.

BRUK MOBILEN: Du kan blogge via mobilen ved å sende bilder eller meldinger direkte til bloggen din. © Foto: HjemmePC

Blogg via FireFox

Nettleseren FireFox får stadig flere brukere. Det store utvalget av gode tilleggsprogrammer er nok en av årsakene.

Tilleggsprogrammet ScribeFire Blog Editor lar deg oppdatere bloggen din via nettleseren. En liten guide på hvordan ScribeFire brukes mot vår bloggtjeneste på Klikk.no finner du på:

http://tinyurl.com/dxgd9b

Blogg via Word

Du kan også bruke Word som bloggverktøy. Det viste du kanskje ikke?

Du må riktignok ha nyeste versjon som er Office 2007.

Trykk på Microsoft Office knappen oppe til venstre, deretter velger du «Ny» og dobbeltklikk på «Nytt blogginnlegg». Klikk «Registrer nå» og «Registrer en bloggkonto» for å registrere bloggkontoen i Word. Det er nå bare å blogge i vei.

www.microsoft.com/office

Bli lest

Twingly er en tjeneste for deg som vil at bloggen din skal bli lest av andre. Nettsteder som Klikk, VG og Dagbladet bruker alle Twingly for å linke tilbake til bloggere.

Alt du må gjøre er å registrere http://rpc.twingly.com/ i din bloggs pingtjeneste - om ditt bloggverktøy støtter det. Alternativet er å gå inn på Twingly og «pinge» manuelt hver gang du skriver en blogg. Skriver du om aktuelle tema, er mulighetene gode for at noen av Norges største nettsider linker til deg.

www.twingly.com

BLI SETT: Ønsker du at noen skal lese bloggen din, bruk tjenester som gjør at du blir funnet. Twingly er en slik tjeneste. © Foto: HjemmePC

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!