Tiny Core Linux

Verdens minste Linux?

Hva kan du egentlig gjøre med et operativsystem på bare 10 MB? Ganske mye, viser det seg.

Sist oppdatert
ENKELT: Tiny Core Linux imponerer nok ingen med grensesnittet, men det er i alle fall ryddig.
ENKELT: Tiny Core Linux imponerer nok ingen med grensesnittet, men det er i alle fall ryddig. Foto: Screenshot

At Linux kan gjøres lite, lett og raskt selv på gamle maskiner er ingen nyhet.

Likevel ble vår nysgjerrighet pirret da vi hørte om Tiny Core Linux, en Linux-distribusjon som ikke tar mer enn 10 MB, og det med skrivebordsmiljø.

Vi bestemte oss for å finne ut hvor nyttig, og brukervennlig, et så lite operativsystem egentlig kan være.

Les også: Linux i lomma

Enkel start

Å få startet opp Tiny Core Linux første gang er enklere enn man skulle tro.

Du kan laste ned installasjonen som en ISO-fil fra www.tinycorelinux.com. Denne kan du brenne ut på en CD, eller legge over på en minnepinne om du vet hvordan du skal gjøre minnepinnen oppstartbar (bootable).

Så er det bare å starte opp den utvalgte PC-en fra CD-en. Det kan hende må du trykke Enter-tasten en gang i løpet av oppstarten, men ellers går det bare sekunder før Tiny Core Linux er oppe og kjører.

Les også: Slik lager du deg en gratis hjemmeserver

Fordel med Linux-kunnskaper

SKJULT MENY: Startmenyen får du fram ganske enkelt ved å trykke hvor som helst på skrivebordet.
SKJULT MENY: Startmenyen får du fram ganske enkelt ved å trykke hvor som helst på skrivebordet. Foto: Screenshot

Førsteinntrykket av Tiny Core Linux rett etter oppstart er ikke mye å skryte av.

Her finner du et helt tomt skrivebord med tre ikoner på en dokk i bunnen, og klokke og dato oppe i høyre hjørne. Ikke engang noe startmeny har det blitt plass til, trodde vi.

Det viser seg at startmenyen dukker opp bare du klikker et sted på skrivebordet.

Les også: Test av Panasonic Lumix FS7 (Best i test)

Ikonene på dokken gir deg tilgang til henholdsvis kommandolinjen, kontrollpanelet og pakkebrønnen, og her begynner det å bli klart at Tiny Core Linux ikke er for de som vil prøve Linux for første gang.

For å holde størrelsen nede er ikke et eneste program forhåndsinstallert, hvilket betyr at så snart du vil gjøre noe, må du i pakkebrønnen å finne det riktige programmet.

Det gjelder både filutforsker og nettleser.

Mange av programmene her har bare korte beskrivelser, så vet du ikke akkurat hvilket program du er ute etter kan det bli en utfordring å finne det bare via søkefunksjonen.

For de som er kjent med Linux og vet hvilke programmer man trenger blir det straks enklere, selv om ikke alt av programmer finnes i pakkebrønnen.

Vanskelig å kjøre fra harddisk

Selv om det fungerer veldig bra å starte opp Tiny Core Linux fra CD, så er det ikke det mest praktiske.

PAKKEBRØNNEN: Pakkebrønnen er kanskje ikke så enkel å finne fram i for nybegynnere, men det er i alle fall enkelt å installere programmene.
PAKKEBRØNNEN: Pakkebrønnen er kanskje ikke så enkel å finne fram i for nybegynnere, men det er i alle fall enkelt å installere programmene. Foto: Screenshot

Om du ikke husker å lagre sesjonen når du avslutter, må du begynne helt fra bunn med en ny installasjon neste gang du starter opp.

BRUKBART: Tiny Core Linux med både Minefield (Firefox), filbehandleren EmelFM2 og bildevisningsprogrammet GQview oppe.
BRUKBART: Tiny Core Linux med både Minefield (Firefox), filbehandleren EmelFM2 og bildevisningsprogrammet GQview oppe. Foto: Screenshot

Dette løses selvsagt ved å installere Tiny Core Linux på harddisken, men det er ikke bare enkelt. Det er nemlig ikke noe installasjonsknapp som kan gjøre hele jobben enkelt og greit for deg.

Her må alt gjøres manuelt fra bunnen, inkludert å partisjonere harddisken riktig, kopiere over systemfiler og å lage oppstartsmenyen som skal møte deg når du logger inn.

Hele prosessen er veldig greit forklart på www.tinycorelinux.com/install.html, men for nybegynnere kan det fort bli skummelt når man må i gang med å skrive kommandoer og lage konfigurasjonsfiler.

Uansett burde ikke hele prosessen ta mer enn 15-30 minutter om alt går på skinner.

Les også: Slik brenner du Blu-ray

Enkelt kontrollpanel

Tiny Core Linux har ikke et spesielt imponerende grensesnitt, men det er ryddig og enkelt, og det er imponerende nok med tanke på størrelsen.

I samme ånd er kontrollpanelet utrolig enkelt og oversiktlig. Her fant vi kanskje en av de enkleste måtene å montere en ny stasjon på som vi har sett.

Andre ting er ikke like opplagte, for eksempel hvordan man skal bytte bakgrunnsbilde, men med litt fikling finner man det fort ut.

Nyttige programmer

Vil du prøve Tiny Core Linux selv kan disse programmene være nyttig å få inn på systemet for å få gjort noe nyttig.

Bare trykk på Apps-ikonet nede på dokken og velg Connect -> TCE på menylinjen. Deretter er det bare å søke på programnavnet nede i søkefeltet og trykke på Install Selected så snart du har funnet programmet.

  • EmelFM2 - Filbehandler (Tiny Core Linux -6.jpg)

Noe av det første man kan trenge på et operativsystem er en filbehandler, og her er EmelFM2 et godt valg. Den har en todelt layout som gjør det enkelt å kopiere eller flytte filer fra en mappa til en annen.

  • Minefield - Nettleser (Tiny Core Linux -7.jpg)
RYDDIG: Kontrollpanelet er kanskje ikke så fancy, men det er ryddig og enkelt, men ikke med så altfor mange muligheter.
RYDDIG: Kontrollpanelet er kanskje ikke så fancy, men det er ryddig og enkelt, men ikke med så altfor mange muligheter. Foto: Screenshot

Du finner ikke Firefox i pakkebrønnen, men Minefield er en tilpasset versjon av Firefox. For de aller fleste vil ikonet være den eneste forskjellen.

  • GQview - Bildeprogram (Tiny Core Linux -8.jpg)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Et eller annet program for å vise bilder kan også være greit å ha. GQview gjør jobben enkelt og greit. Her kan du også gjøre enkle endringer på bildene, som å rotere eller speilvende dem.

  • Gparted - Partisjoneringsverktøy (Tiny Core Linux -9.jpg)

Gparted er et bra verktøy for å partisjonere harddiskene dine slik du vil ha dem, så slipper du kommandolinjen til akkurat det i alle fall. Vær obs på at det er lett å slette alt innholdet på harddisken med dette verktøyet, så vet du ikke helt hva du gjør, er det kanskje greit å la være.

Nyttig for noen

Vår konklusjon er at Tiny Core Linux er et fullt dugelig Linux-alternativ for de som har behov for et så lite operativsystem som mulig, og som liker å knote litt. For alle oss andre blir det mest en kuriositet.

De som er nerdete nok, som oss, kan nok finne det underholdende å prøve å få Tiny Core Linux til å fungere mest mulig som et fullverdig operativsystem, men du kommer mye lengre mye raskere ved å gå for en av de store kjente distribusjonene.

Da kan du dog ikke skryte av at operativsystemet ditt bruker 1000 ganger mindre plass enn Windows Vista.

Les også: Lad opp mobilen uten strøm

Foto: Screenshot
LEKKERT: Det skal ikke mer til enn å skifte bakgrunnsbildet for å få et langt lekrere inntrykk av Tiny Core Linux.
LEKKERT: Det skal ikke mer til enn å skifte bakgrunnsbildet for å få et langt lekrere inntrykk av Tiny Core Linux. Foto: Screenshot

Denne saken ble første gang publisert 18/06 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også