Har du kjøpt ny PC og ikke er helt sikker på hva du skal gjøre med den gamle? La den bli en server da vel. Med en egen server i huset kan både din stasjonære PC, den bærbare og eventuelt andre PC-er du har i huset dele samme lagringsplass.

Dermed kan du for eksempel alltid ha tilgang til alle bildene dine uansett hvilken PC du bruker. En server er også langt mer egnet til å få tilgang til filene dine når du er borte fra hjemmet, og hvis internettleverandøren din tillater det kan du enkelt sette opp din egen hjemmeside eller din egen FTP-server.

LES OGSÅ: Slik bygger du en server

Helt gratis

Du trenger ikke betale en tusenlapp for Microsoft sin Homeserver-programvare, for å få en egen hjemmeserver. Du kan oppnå det samme ved å bruke en grativersjon av Ubuntu.

Ubuntu er et operativsystem basert på Linux. Alt du må gjøre for å komme i gang er å laste ned Ubuntu Server fra www.ubuntu.com, brenne den ut på en CD, og starte opp PC-en du vil bruke som server med CD-en i CD-stasjonen.

Det kan kanskje virke komplisert, men vi viser deg trinn for trinn hvordan du gjør det gjennom de 6 delene nedenfor. Vi har lagt opp guiden slik at det bare er å hoppe av når du synes du har nok funksjonalitet.

Del 1: Slik installerer du

I del 1 tar vi for oss hvordan du installerer hjemmeserveren på din gamle PC, trinn for trinn.

Del 2: Filtilgang og skrivebord

I del 2 viser vi hvordan du får tilgang til filene på serveren fra internett, og hvordan du setter opp et skrivebordsmiljø som gjør serveren enklere å bruke.

Del 3: Del filer

I del 3 viser vi hvordan du bruker Samba til å dele filer med andre maskiner på hjemmenettverket.

Del 4: Eksternt skrivebord

I del 4 viser vi hvordan du setter opp eksternt skrivebord, slik at du kan bruke serveren fra en annen PC uten å måtte koble skjerm, mus og tastatur til den gamle PC-en.

Del 5: Fjernstyring

I del 5 skal vi se hvordan du fjernstyrer serveren fra en hvilken som helst PC på internett.

Del 6: Ekstrafunksjoner

I del 6 skal vi se på mer funksjonalitet som ligger inne i Ubuntu, og som du lett kan få tilgang til hvis du ønsker.

LES OGSÅ: Linux i lomma

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!