Bygg selv: Strømgjerrig Home Server

Bygg din egen hjemmeserver

Nettverkslagring (NAS) eller hjemmeserver? NAS har lavt strømforbruk, mens en hjemmeserver basert på Home Server gir flere muligheter. Vi har derfor bygd vår egen strømgjerrige og billige hjemmeserver med Windows Home Server.

HJEMMESERVER: Windows Home Server har ikke tatt helt av, men løsningen med en hjemmeserver kan være en smart måte å gi flere tilgang til dine bilder, filmer og dokumenter. Samtidig fungerer Home Server som backup for alle PC-er i huset.
HJEMMESERVER: Windows Home Server har ikke tatt helt av, men løsningen med en hjemmeserver kan være en smart måte å gi flere tilgang til dine bilder, filmer og dokumenter. Samtidig fungerer Home Server som backup for alle PC-er i huset. Foto: FOTO: Illustrasjonsbilde
Sist oppdatert
Ja, visst funker det!

En Home Server kan fort trekke 70-80 watt uten at den gjør noe som helst (idle). Bygger du selv med helt standard PC-komponenter og putter inn fire-fem harddisker, kan det kontinuerlige forbruket fort komme opp i 130-140 watt, enda mer når serveren jobber hardt.

Mange vurderer gjerne NAS opp mot Home Server når man skal velge løsning for sentral lagring, backup og tjener for musikk og film.

Når en NAS ofte nøyer seg med et forbruk på 20-30 watt, litt mer hvis den har to eller flere harddisker, taler strømforbruket definitivt til NAS-ens fordel. Dette er tross alt enheter som har som rolle å stå påslått 24 timer i døgnet, 365 dager i året.

Antall minutter i dusjen hver morgen har nok mer å si for den totale strømregningen enn valg av sentrallagringsenhet, men forskjellene vi har målt på NAS kontra Home Server gjorde likevel at vi fikk lyst til å prøve å sette sammen en strømgjerrig Home Server.

Les også: Lag et speilbilde av harddisken din

HJEMMEBYGG: Utvalget av Home Servere er alt for lite. Vi fant ikke helt det vi lette etter, og bygde derfor vår egen strømgjerrige server.
HJEMMEBYGG: Utvalget av Home Servere er alt for lite. Vi fant ikke helt det vi lette etter, og bygde derfor vår egen strømgjerrige server. Foto: FOTO: Tron Høgvold

Intel Atom

Den strømgjerrige Atom-prosessoren til Intel har gjort sitt definitive inntog på nett-PC-markedet. Pioneren Asus Eee fikk for eksempel langt bedre batterilevetid når de gikk fra Celeron M til Atom.

På grunn av sitt meget gode ytelse pr. watt-forhold og lave varmeutvikling, har prosessoren også funnet veien til mini-ITX-hovedkortene. Mini-ITX-hovedkort måler kun 19 x 19 cm, og er derfor populære blant dem som bygger minst mulige PC-er. Det er nettopp et slikt hovedkort vi har brukt i redaksjonens nye Home Server.

Kortet, som bærer navnet D945GCLF2, koster bare 6-700 kr, og prosessoren på 1,6 GHz er inkludert. Dessuten er dette det eneste Atom-baserte hovedkortet vi har funnet som har gigabit ethernet, noe vi ser på som helt nødvendig i en hjemmeserver som skal kommunisere med klientene over et nettverk.

Ulempen med kortet er at det kun har to SATA-kontakter, så hvis man skal ha mer enn to harddisker, må man ty til IDE- eller USB-disker. Hvis du ønsker å kopiere oppsettet fra denne artikkelen, bør du derfor ta høyde for eventuelle utvidelsesbehov og satse på to store harddisker fra starten av.

En annen ulempe med dette kortet er at det kun har et eneste RAM-spor. Her få du altså kun brukt en brikke. 1 GB er passe for Home Server, så vi gikk for det.

Les også: Guide - Vista på Mac?

Kabinett

STRØMGJERRIG: Intel Atom har tatt nett-PC-markedet med storm, men også funnet veien til bittesmå mini-ITX-hovedkort på 19 x 19 cm.
STRØMGJERRIG: Intel Atom har tatt nett-PC-markedet med storm, men også funnet veien til bittesmå mini-ITX-hovedkort på 19 x 19 cm. Foto: FOTO: Tron Høgvold

Vi hadde kun to krav til kabinettet: det skulle være relativt lite og plasseringsvennlig, og det måtte romme minst to, helst tre harddisker.

Mini-ITX-kabinettene har gjerne kun plass til en harddisk, og de leveres ofte med en strømforsyning på skarve 60 watt. For få harddiskplasser og for snaue strømforsyninger fikk oss til å lete etter micro-ATX-kabinetter. Mini-ITX-hovedkortene kan nemlig fint brukes i et micro-ATX-kabinett.

Valget falt til slutt på Antec NSK-1380. Her følger en 350 watts strømforsyning på kjøpet, og det er plass til tre 3,5-tommers harddisker i tillegg til DVD-ROM.

Fjerner man DVD-stasjonen, som man strengt tatt ikke trenger i en Home Server, kan en fjerde harddisk monteres med adapter. Kabinettet er dessuten kompakt og lettplassert, med målene 20 x 30 x 33 cm.

Les også: Slik installerer du en intern kortleser

Funket det?

Ja, visst funker det! Home Serveren fungerer helt stabilt, og det er ingen ting som tyder på ytelsesmangel. Serveren kjører helt fint diverse tillegg, såkalte add-ins, uten å få pusteproblemer.

Ett irritasjonsmoment ved hovedkortet er det imidlertid.

For å få dette kortet til å passe i svært tynne mini-ITX-oppsett, har Intel montert på en idiotisk liten kjøleribbe og vifte på prosessoren.

Små vifter trenger som kjent litt hastighet for å flytte tilstrekkelig mengder luft, og dermed er støynivået fra prosessorkjøleren litt høyere enn det man skulle ønske seg. Her trengs det modifisering hvis serveren skal plasseres i et rom man oppholder seg ofte, men utfordringen er ikke verre at en gjennomsnittlig PC-bygger greier å ordne biffen.

Det store spørsmålet er imidlertid strømforbruket. Vi satte opp serveren med to harddisker på 500 GB hver, og når serven ikke jobber (idle) målte vi det kontinuerlige strømforbruket til cirka 50 watt.

Det er vi ganske fornøyd med. Det er 10 watt mindre enn wegotserved.co.uk, det største nettstedet for Home Server-stoff, målte HP MediaSmart Server EX470 med to harddisker til.

I forhold til vår gamle Home Server, som var basert på gamle komponenter fra roteskuffen, er strømforbruket redusert med 70-80 watt, samtidig som vi har fått ned støynivået en god del.

Les også: Bytt optisk drev på PC-en

Bygg selv eller kjøp ferdig?

Regneeksemplet under viser hvordan en ferdigbygd Home Server kan koste deg så lite som 5.011 kr pluss frakt, og da med hele 3 terabyte lagringsplass. Med så mye lagring bør det ikke bli nødvendig å utvide på en veldig god stund.

Velger du bare 500 GB lagring, vil du komme ut med en pris på 3.250 kr, og 3.700 hvis du velger 1 TB (2 x 500 GB).

Til sammenligning kommer HP EX470 MediaSmart Server og Fujitsu Siemens Home Server 1900 med disse to lagringskonfigurasjonene, og laveste priser på disse er henholdsvis 3.643 kr og 3.995 kr.

KJØP FERDIG: Alternativet til å bygge selv er å kjøpe en ferdig konfigurert hjemmeserver.
KJØP FERDIG: Alternativet til å bygge selv er å kjøpe en ferdig konfigurert hjemmeserver. Foto: FOTO: HP

Dette kostet vår 3 terabyte Home Server

Intel D945GCLF2 644 kr (Datakjeden.no)

Antec NSK-1380740 kr (Multicom.no)

Kingston ValueRAM DDR2-667 1GB114 kr (Amentio.no)

2 stk. Seagate Barracuda 7200.11 1,5TB2.718 kr (Techlife.no)

Windows Home Server OEM1.295 kr (DigitalImpuls.no)

Sum 5.511 kr

Husk imidlertid at begge disse ferdigserverene kun har 512 MB RAM, og på HP-en er det i tillegg svært vanskelig å komme til for å oppgradere minnet.

Vår erfaring er at Home Server kjører langt bedre med 1 GB RAM, særlig hvis man bruker serveren aktivt og kjører en del tillegg, såkalte add-ins.

Fordelen med både Fujitsu-Siemens og HP sine ferdigservere er likevel at de er enklere å oppgradere med flere harddisker. Dessuten har de også e-SATA for ekstra eksterne disker.

Det er med andre ord både plusser og minuser ved alle alternativ, men vi synes selvbygd Atom-server leverte noen overbevisende argumenter. Dessuten er det jo alltid morsomt å bygge noe selv!

Les mer på:

Klikk Teknologi

Klikk Motor

Klikk Mote

TILLEGG: Atom-serveren kjører Windows Home Server med diverse Add-ins helt uten problemer.
TILLEGG: Atom-serveren kjører Windows Home Server med diverse Add-ins helt uten problemer. Foto: FOTO: Tron Høgvold

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også