En testversjon av Windows 7 ble for første gang demonstrert tirsdag, under utviklerkonferansen PDC2008 i Los Angeles.

Siden salget av Windows Vista ikke har innfridd forventningene, er den kommersielle lanseringen av Windows allerede fremskyndet til tidlig i 2010, altså om et drøyt år. Men det ryktes at det nye operativsystemet vil komme i salg enda tidligere.

Microsoft innrømmer langt på vei at Vista har vært en (kommersiell) fiasko, og vil gjerne skynde seg å rette opp "feila fra i går".

For som den britiske nettavisen The Register skriver, "Windows Vista er bedre enn sitt rykte, men ryktet er nokså dårlig".

Enklere grensesnitt

Den amerikanske utgaven av PC World har testet prøveversjonen av Windows 7, og mener at Microsoft denne gangen har innfridd mange av de forhåpningene som mange hadde til Vista.

Det betyr blant annet et bedre grensesnitt, der mer minimalistiske og funksjonsorienterte løsninger vil gå på bekostning av "design"-preget i Windows Vista.

Aktivitetsfeltet nederst på skjermen får større ikoner som gjør det enklere å se hvilke programmer som er i bruk. Programmene kan også slippes i aktivitetsfeltet, for kjappere oppstart senere.

Raskere oppstart

Windows Vista skulle egentlig vært mye raskere enn XP, men slik ble det ei. Førsehåndsrapportene om Windows 7 tyder på at Microsoft endelig har greid å gjøre operativsystemet markant raskere.

Noen realistiske målinger er knapt gjort, men kjernen er trimmet og antall tjenester som lastes opp under oppstarten er redusert. Dette skal gi raskere oppstart av maskinen.

Men reelle funksjonsrelaterte nyheter er det foreløpig lite av. De eneste nye programfunksjonene so mer gjort kjent så langt er Windows Live Writer (et bloggprogram) og Windows Family Safety, en ny barnesikring for nettet.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!