Asus-PC kledd i bambus:

Miljøbløff i kul design

En Asus-PC kledd i bambus markedsføres som en miljøvinner. Men miljøgevinsten er minimal.

RADIKAL DESIGN: Kledningen i Bambus bryter alle konvensjoner i PC-industrien.
RADIKAL DESIGN: Kledningen i Bambus bryter alle konvensjoner i PC-industrien. Foto: FOTO: Asus
Sist oppdatert

Asus går helt nye designveier.

Den nye bærbare PC-en Asus Bamboo 12.1 skal være gjennomført miljøvennlig i alt fra konsept til produksjon og resirkuleringsplaner, ifølge pressemeldingen fra produsenten.

ASUS Bamboo12.1 er spesiell: i stedet for svart, grå eller hvit plast eller aliminium er hele PC-en rammet inn i bambuspanel.

Bambus har helt spesielle nedbrytbare kvaliteter og er et svært sterkt material. De nye maskinene er testet i over 8.000 meters høyde. Bambus-trær vokser 60 cm på 24 timer, og gror opp igjen av seg selv, slik at nyplanting ikke er nødvendig, hevder Asus.

Bedre batterier

Inni bambuskledningen har Asus lagt en teknologi de kaller Super Hybrid Engine, som skal innebære en helt ny teknisk design som omfatter såvel maskinvare som programvare og BIOS.

Ifølge Asus skal Super Hybrid Engine gi fra 35 til 70 prosent lenger batterilevetid, og samtidig 23 prosent bedre ytelse, gjennom nye metoder for energisparing. Dette går i korthet ut på at strømforbruket hele tiden tilpasses oppgavene som utføres på maskinen.

Tvilsom sparing

Ifølge Asus skal den nye teknologien redusere CO2-utslippene per PC med 12,3 kg i året, som de regner om til 73 millioner færre karbondioksyd-kilo i året, ut fra at Asus årlig selger om lag 6 millioner bærbare PC-er. Det tilsvarer 36 millioner trær spart, hevder selskapet.

Men miljøvernorganisasjonen Greenpeace er skeptisk til regnestykket.

- Når det gjelder energibruk, sier disse tallene svært lite. En fersk livsløpsanalyse fra MISA i Trondheim anslår at en laptop bruker ca 340 kg CO2 ved bruk, produksjon og gjenvinning (i Norden). 12 kg årlig er kanskje noe men ikke revolusjonerende. Dessuten, hvor gjelder dette og i forhold til hvilken standard, sier Truls Gulowsen, direktør i Greenpeace Norge.

Lite troverdig

Greenpeace har de siste årene brukt mye ressurser på å se nærmere på hvordan elektronikkbransjen og IT-industrien håndterer miljøutfordringer.

Direktør i Greenpeace Noregew, Truls Gulowsen, er usikker på den reelle miljøeffekten av å benytte bambus i PC-dekselet.

- Bruken av bambus ser kult ut, men er vanskelig å vurdere miljøeffekten av. Det skyldes blant annet eventuelt merbehov for kjemiske flammehemmere. Og det er jo ikke plastforbruket i chassiet som er det største miljøproblemet med laptoper, men miljøgiftene.

- Ingen bruker asbest

Gulowsen synes det er positivt at Asus positivt begrenser bruken av flere komponenter enn EUs RoHs-direktivet krever, men selskapet sier ingenting om bruk av tillatte mengder av de RoHs-regulerte kjemikaliene (direktivet gir mange retningslinjer, men få forbud).

Han er også kritisk til at Asus skryter av at de ikke bruker en lang rekke giftstoffer i sine produkter.

Asus fortelller i to lange avsnitt )som ikke er sitert i denne artikkelen) om hvor flinke de er til å gjøre mer enn det lovpålagte minimumet, og at de ikke benytter blant annet asbest og formaldehyd.

- Det er få andre som bruker asbest, formaldehyd, musk eller triclosan i bærbare Pc-er, så det teller lite. Det ser ikke ut til at de er fri for (tillatte) bromerte flammehemmere, eller at de har en klar policy på PVC, plast, ftalater, beryllium eller klimagassen NF3. De sier heller ingenting om eventuell take-back-policy for eget EE-avfall, sier Gulowsen.

Her er Greenpeace' kriterier og tiltak for miløforsvarlig elektronikkproduksjon.

Bamboo 12.1 på innsiden:

  • Prosessor: Intel® Core™2 Duo Processor T9400/P8600/P8400
  • Brikkesett: Mobile Intel® PM45 Express Chipset
  • Trådløsnett: Intel® WiMAX/WiFi Link 5100
  • OS: Windows Vista Ultimate eller Home Premium
  • Minne: DDR2 800 MHz SDRAM,2 x SODIMM, utvidbar til 4GB SDRAM
  • Skjerm: 12.1 tommers WXGA LED-LCD
  • Grafikkort: Nvidia GeForce 9300M GS,ekstern 256MB VRAM
  • Harddisk: 2.5" 9.5mm SATA 320/250/160GB hybrid med 356 MB Flashdisk
  • Mål: 30 x 22 x 2,53 - 3.16 cm (b x d x h)
  • Vekt: 1,57 kg

Pris: ikke oppgitt, men antydet veil. pris rundt 16.000 kr.

Tilgjengelighet: kommer i november

Denne saken ble første gang publisert 19/09 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også